Annons

Det blev kaos när Jasmin gjorde ett direktbyte: ”Vi fick börja med att städa bort deras skit”

Halmstad Jasmin Albiti och pojkvännen ville byta till en större lägenhet. Men inget blev som de tänkt sig. Flyttdagen blev kaos och nya lägenheten en besvikelse.
Foto: Gry Ellebjerg

Jasmin Albiti hade bott med sina två barn i sin lägenhet. När hon träffade Magnus Jonsson flyttade han in hos henne för att provbo. Barnen hade varsitt sovrum men paret sov i vardagsrummet. Det blev för trångt. Därför bestämde de sig för att göra ett lägenhetsbyte.

Det tog inte lång tid innan de hittade en familj som var intresserad. Efter att båda parter sett varandras lägenheter bestämde de sig för att genomföra bytet och fick ja från den kommunala hyresvärden i Halmstad, HFAB. Värden besiktigade lägenheterna två månader innan flytt så att respektive hyresgäst skulle ha möjlighet att återställa lägenheten. När parterna lämnade sina lägenheter var de godkända av HFAB.

Läs ocksåJa till betalningsanmärkning men nej till hyresgäst som vill bo större – så bedöms lägenhetsbytenByta lägenhet. Bild på två personer som byter nycklar.

Muntlig överenskommelse

Själva överlämningen av nycklar kan hyresgästerna göra sinsemellan alternativt att det går via värden. Jasmin valde en muntlig överenskommelse med familjen hon skulle byta lägenhet med. Parterna kom överens om att lämna sina nycklar till varandra och, att respektive lägenheter skulle vara tömda och ordentligt städade till klockan tio den första juli förra året.

Men när Jasmin och hennes pojkvän kom med flyttlasset hade familjen inte packat klart än. I stället fick de vänta på gården i några timmar. De hade hyrt en flyttbil som stod och tickade pengar. De hade dessutom samlat ihop ett gäng vänner som skulle hjälpa till med flytten. Hela situationen skapade stor irritation. När de väl fick tillträde till lägenheten kom nästa chock.

Magnus Jonsson och Jasmin Albiti gjorde ett direktbyte som inte blev helt som de tänkt sig.

− Det första vi fick göra var att tvätta alla köksluckor. Ja, vi fick tvätta hela lägenheten. Det här var första gången vi såg lägenheten utan möbler. Jag blev så besviken. Det var två centimeter stora hål i väggarna. Golven var jätteslitna och i ett rum fanns det en stor oljefläck. Mattan i köket gick inte att få ren. Vi hade tänkt fira flytten med pizza och bubbel men det fick ställas in.

Börja med att städa

− Det kändes så orättvist. Jag hade verkligen städat min lägenhet så att de bara skulle kunna flytta rakt in. Medan vi fick börja med att städa bort deras skit. Det var inte så här jag ville inleda vårt nya liv, säger Jasmin.

Annons

Hon konfronterade familjen om städningen men fick till svar att hennes lägenhet hade kattbajs i taket. ”Det blev väldigt dålig stämning”, som hon uttrycker det.

− Jag insåg att jag inte hade något att hämta där så jag fick släppa det, säger hon.

Läs ocksåVirginia fick ja till att byta lägenhet – men därför blev det ändå stopp: "Jag känner mig uppgiven"Byta lägenhet. Bild på kvinna och nycklar.

I stället kontaktade hon HFAB och begärde att de skulle komma ut på en ny lägenhetsbesiktning. HFAB kom och konstaterade att det som Jasmin tyckte var fel och brister var vanligt slitage.

Inte ovanligt med problem

Johanna Leihed är enhetschef vid HFAB. Hon vill inte uttala sig om Jasmins ärende men säger att det tyvärr inte är ovanligt att det blir problem vid direktbyte.

− Många som gör ett lägenhetsbyte har bråttom och kommer därför själva överens med varandra vid överlämning av nycklar och städbesiktning. Problemet med det är att många har olika åsikter om det här med städning, vilket kan skapa irritationer. Det blir ofta konflikter.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

Hur undviker man det?
− De som gör ett byte kan boka tid med oss så att de lämnar nycklar till oss och så gör vi en städbesiktning hos båda parter på flyttdagen. I detta fall måste båda parter ha tomma och städade lägenheter. Jag tror att det skulle minska många diskussioner kring städning.

Annons
Jasmin Albiti kan tänka sig att göra ett direktbyte igen. Men då kommer hon att kräva signerade avtal mellan berörda parter.

Jasmin och HFAB hade olika åsikter om vad som är normalt slitage och vad som är brister. Vad är ditt tips till henne?
− Om hyresgästen har en annan åsikt kan de vända sig till hyresnämnden och få sin sak prövad.

Hade tagit reda på mer fakta

Nu har det gått över ett halvår sedan flytten. Jasmin Albiti och Magnus har använt tiden till att renovera sitt nya hem. De förra hyresgästerna hade bott i lägenheten i över 15 år och hade inte använt något ur bonusfonden. Tack vare det hade lägenheten många poäng så att Jasmine och Magnus har kunnat renovera vissa rum men poängen har inte räckt till allt som behöver göras.

– Nu har vi fixat så pass mycket att det känns bra att bo här och vi stortrivs. Men om jag vetat det jag vet nu hade jag tagit reda på mer fakta innan jag gjorde direktbytet. Jag hade gjort en skriftlig överenskommelsen med familjen om städning och tidpunkt för flytt. Det går inte att lita på människor.

Fördjupning: Tuffare tider och svårare att klara hyran. Men den som tror att det är lätt att byta till en billigare lägenhet får nog tänka om.

Fakta: Det här gäller vid flytt

Det är inget lagkrav att hyresvärden ska besiktiga lägenheten vid utflytt. Det är upp till varje hyresvärd hur de hanterar det. Hyresgästföreningen rekommenderar att hyresgästen gör en egen besiktning och fotograferar rum för rum både vid in- och utflytt. Då har de säkrat sin egen bevisning. Hyresvärden har dock bevisbördan för lägenhetens skick vid inflyttning. Om den nya hyresgästen har anmärkningar eller synpunkter ska det anmälas inom åtta dagar. Om bytesparterna kommer överens om andra villkor är det bäst att göra det skriftligen. Ny hyresgäst övertar inte skador från annan hyresgäst. Finns det brister har man som hyresgäst rätt att få dessa åtgärdade även vid ett byte.
Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?" Häng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.