Detta gäller för egen pool om du hyr din bostad
Hem & Hyra har berättat om skånska Daniel och Viktoria, som kämpar för att få behålla sin pool. De är inte ensamma. Johan Perup är jurist på Hyresgästföreningen och har genom åren vid fler tillfällen varit i kontakt med hyresgäster i tvister som gäller pooler och bassänger av det slag som inte kräver att man gräver eller bygger något beständigt. Här svarar han på några vanliga frågor.
Läs mer och dela: Den här artikeln finns även på arabiska
Har man rätt att sätta upp en pool utomhus om man hyr en bostad?
– Man har rätt att sätta upp en pool om man har hyresvärdens tillstånd. Men kruxet med pooler är ju att de innebär väldigt mycket ansvar. Man ska ha staket och skyddsutrustning kring den.
Om det finns ett tillstånd från hyresvärden – vem är ansvarig om det händer en olycka eller någonting skadas?
– Generellt sett är det fastighetsägaren. Fastighetsägaren kan ge någon annan, till exempel en hyresgäst, tillstånd att sätta upp en pool, men är ändå fastighetsägaren som i slutändan ska se till att allting är korrekt.
Hur vanligt är det att en hyresvärd ger tillstånd till en pool?
– Både fastighetsägareföreningen och de flesta allmännyttor säger nej. Därför är det mer regel än undantag att du som hyresgäst får ett nej till en pool. Även om en hyresvärd skriver ett avtal för att försöka friskriva sig från allt ansvar så kommer det troligtvis inte hålla vid en rättslig prövning. Det kan handla om vattenskador, olyckor eller till och med dödsfall.
Spelar det någon roll hur stor poolen är?
– Ja, för ju större pool ju större ansvar. Om man vill ha en liten plaskpool för barn på sin uteplats kan hyresvärden normalt inte neka till det, eftersom det räknas som en leksak. Vattenåtgången är ju inte heller större än när ett barn springer och leker vid en vattenslang.
Vad händer om hyresvärden har gett tillstånd till en pool men sen ändrar sig?
– Då går det inte bara att ta bort den, utan då blir det en villkorsändring i hyreskontraktet. Om hyresvärden kommit på att en pool inte är en bra idé får värden vända sig till hyresnämnden som får pröva ändringen.
Vad kan man som hyresgäst göra om man vill ha kvar sin pool?
– Då får man argumentera för det i hyresnämnden. Det kan vara att den uppfyller alla säkerhetskrav, att jag har en presenning och staket och vuxna som är där och tittar när barnen badar. Det kan också vara argument som går ut på att hyresvärden inte drabbas av några merkostnader – jag bekostar mitt eget vatten och om poolen är uppvärmd så är det inte med fastighetens el utan min egen.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar detta för pooler som är lösa eller flyttbara:
- Kontrollera att överdraget är säkert, sitter ordentligt och att små barn inte kan krypa under.
- Ta alltid bort ytterstegen när poolen inte används.
- Är det en liten pool så töm den efter användning.
- Är det en större pool som inte töms – komplettera med staket och grind.
Läs mer på MSB:s hemsida.
Boverket har byggregler och utfärdar olika råd för fasta bassänger – men lösa pooler omfattas inte av kraven. Ett allmänt råd för pooler och bassänger är att ha ett staket som är minst 90 centimeter högt samt ett speciellt skyddstäcke för att förhindra att barn råkar ut för olyckor.
Läs mer på Boverkets hemsida.