Annons

Detta gäller för egen pool om du hyr din bostad

Nyheter En plats för svalka eller blöt lek heta sommardagar, billigare än en utlandsresa och närmare än havet. Men inget som de flesta hyresgäster kan räkna med att få tillgång till. Detta gäller för dig som är hyresgäst och vill ha en pool vid ditt boende.
En tvådelad bild som visar en illustration föreställande en rödhårig pojke i badbyxor som står lutad mot kanten på en uppblåsbar pool, samt ett foto på en man framför ett hus.
Foto: Firefly (illustration)/Anders Eeg-Olofsson (foto)
Är värden ute på djupt vatten? Johan Perup, jurist på Hyresgästföreningen i region norra Skåne, svarar på poolfrågor.

Hem & Hyra har berättat om skånska Daniel och Viktoria, som kämpar för att få behålla sin pool. De är inte ensamma. Johan Perup är jurist på Hyresgästföreningen och har genom åren vid fler tillfällen varit i kontakt med hyresgäster i tvister som gäller pooler och bassänger av det slag som inte kräver att man gräver eller bygger något beständigt. Här svarar han på några vanliga frågor.

Läs mer och dela: Den här artikeln finns även på arabiska

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Har man rätt att sätta upp en pool utomhus om man hyr en bostad?

– Man har rätt att sätta upp en pool om man har hyresvärdens tillstånd. Men kruxet med pooler är ju att de innebär väldigt mycket ansvar. Man ska ha staket och skyddsutrustning kring den.

Om det finns ett tillstånd från hyresvärden – vem är ansvarig om det händer en olycka eller någonting skadas?

Läs ocksåVärden vill ta bort Viktorias och Daniels pool: ”Barnens frizon”En man och en kvinna som står i en pool med vatten upp till midjan framför ett hus.

– Generellt sett är det fastighetsägaren. Fastighetsägaren kan ge någon annan, till exempel en hyresgäst, tillstånd att sätta upp en pool, men är ändå fastighetsägaren som i slutändan ska se till att allting är korrekt.

Annons

Hur vanligt är det att en hyresvärd ger tillstånd till en pool?

– Både fastighetsägareföreningen och de flesta allmännyttor säger nej. Därför är det mer regel än undantag att du som hyresgäst får ett nej till en pool. Även om en hyresvärd skriver ett avtal för att försöka friskriva sig från allt ansvar så kommer det troligtvis inte hålla vid en rättslig prövning. Det kan handla om vattenskador, olyckor eller till och med dödsfall.

Läs ocksåUteleksaker inte skäl för vräkning
En ej nedgrävd och med vatten fylld pool med en metallställning och en duk.
En uppblåsbar plaskpool för barn kräver inget tillstånd – men en sådan här bassäng gör det.

Spelar det någon roll hur stor poolen är?

– Ja, för ju större pool ju större ansvar. Om man vill ha en liten plaskpool för barn på sin uteplats kan hyresvärden normalt inte neka till det, eftersom det räknas som en leksak. Vattenåtgången är ju inte heller större än när ett barn springer och leker vid en vattenslang.

Vad händer om hyresvärden har gett tillstånd till en pool men sen ändrar sig?

Annons

– Då går det inte bara att ta bort den, utan då blir det en villkorsändring i hyreskontraktet. Om hyresvärden kommit på att en pool inte är en bra idé får värden vända sig till hyresnämnden som får pröva ändringen.

Vad kan man som hyresgäst göra om man vill ha kvar sin pool?

– Då får man argumentera för det i hyresnämnden. Det kan vara att den uppfyller alla säkerhetskrav, att jag har en presenning och staket och vuxna som är där och tittar när barnen badar. Det kan också vara argument som går ut på att hyresvärden inte drabbas av några merkostnader – jag bekostar mitt eget vatten och om poolen är uppvärmd så är det inte med fastighetens el utan min egen.

Fakta: Så gör du din pool säker
En illustration som visar en pojke i badbyxor som står lutad mot en uppblåsbar pool.
Myndigheterna MSB och Boverket har råd och regler som rör pooler och bassänger.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar detta för pooler som är lösa eller flyttbara:

  • Kontrollera att överdraget är säkert, sitter ordentligt och att små barn inte kan krypa under.
  • Ta alltid bort ytterstegen när poolen inte används.
  • Är det en liten pool så töm den efter användning.
  • Är det en större pool som inte töms – komplettera med staket och grind.

Läs mer på MSB:s hemsida.

Boverket har byggregler och utfärdar olika råd för fasta bassänger – men lösa pooler omfattas inte av kraven. Ett allmänt råd för pooler och bassänger är att ha ett staket som är minst 90 centimeter högt samt ett speciellt skyddstäcke för att förhindra att barn råkar ut för olyckor.

Läs mer på Boverkets hemsida.

Läs också Störande fågelljud gick till rätten – nu är de kvitt Hundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot" Flyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.