Annons

DHR: ”Funktionshindrade måste få ut sina hjälpmedel”

Örebro - Oacceptabelt! Det säger DHR:s förbundsledamot Ritva Korva Thuresson om att funktionshindrade inte får ut sina hjälpmedel på grund av en konflikt mellan Örebro läns landsting och Örebro kommun.

Efter Hem & Hyras rapportering kommer DHR – förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder – blanda sig i konflikten mellan Landstinget och Örebro kommun, för att hitta en lösning.

Det var i förra veckan som Hem & Hyra berättade att fem personer som landstinget bedömt ha så allvarliga funktionshinder att de har rätt till hjälpmedel, inte får ut dem på grund av att landstinget och Örebro kommun inte kan komma överens om vilken temperatur som garagen till skotrar ska ha.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

Landstinget, som lånar ut skotrar till brukarna, kräver nämligen att garagen håller 10 grader för att de alls ska lämnas ut. Men det är kommunen som ger bostadsanpassningsbidrag till garagen, och de tycker att tio grader är för mycket och har därför slutat att ge bidraget.

Hittills är därför fem personer förhindrade att hämta ut sitt hjälpmedel. Minst en brukare som nekats, har överklagat till Förvaltningsrätten i Karlstad.

Ritva Korva Thuresson från DHR är kritiskt till att kommunen stryper utbetalningen av bidrag till garage.

– Jag blir väldigt upprörd! Det är en konflikt som de måste lösa utan att funktionshindrade kommer i kläm. De har rätt till att få sina hjälpmedel så att de kan vara ute och njuta av sommaren som alla andra, säger Ritva Korva Thuresson (bilden) från Karlskoga som sitter med i DHR:s förbundsstyrelse och med ansvar för hjälpmedelsfrågor.

Annons

Men samtidigt ger hon Örebro kommun rätt i sak. Tio plusgrader i garagen är ett onödigt högt krav.

– De måste prata ihop sig. Skotrarna behöver vara inlåsta, men garagen behöver inte hålla tio grader. Det är en onödig kostnad. Ska landstinget fortsätta med det kravet måste de själva låna ut garagen. Det kan de göra som ett paket, skoter och garage i ett. Det har ju fördelen att de kan låna ut garagen i stället för att skänka bort dem som kommunen måste göra genom bostadsanpassningsbidraget, säger hon.

Ritva Korva Thuresson välkomnar att det ansvariga kommunalrådet Per-Åke Sörman (C) efter Hem & Hyras artiklar bestämde sig för att lyfta frågan. Men är kritisk till att de också menade att det inte varit någon politisk fråga tidigare – och att de ska vänta till efter sommaren.

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

– Det är klart att det är en politisk fråga! Och man kan inte vänta till efter sommaren! Det är ju nu när det är sommar man vill komma ut. Att få tillgång till en skoter ger frihet eftersom du själv kan bestämma när du vill komma ut och inte måste förlita dig på andra hela tiden. Precis som det står i artikeln, så blir de instängda i sina lägenheter om man inte löser det här, säger hon.

Annons

Ritva Korva Thuresson säger att DHR nu kommer att engagera sig i frågan.

– Det här kan inte accepteras. Man har rätt till sina hjälpmedel och genom den här konflikten tar de bort funktionshindrades rättigheter. Vi kommer att driva den här frågan.

Läs ocksåHäng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång"

Hur säger du om att man som brukare själv köper ett garage för att få ut sin skoter?
– Nej! Det säger jag direkt nej till! Vi ska inte köpa våra hjälpmedel själva, vår grupp har generellt sätt redan sämre ekonomi än andra så att vi ska bekosta garagen själva kan jag aldrig stå bakom, säger Ritva Korva Thuresson.

Läs också Listan på sakerna vi vägrar slänga: Hårtussar, kärleksbrev och mjölktänder Beordrade attack med handgranat – nu kan hyresgästen tvingas ut: ”Sprider otrygghet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.