Annons

Diabetessjuk krävs på 65 000 av Kalixbo – för repor i hiss

Kalix Anders medger att han troligen repat panelen i hissen. Men att han hade så lågt blodsocker att han inte minns något. Anders har bett om ursäkt och erbjudit Kalixbo 9 000 kronor för skadegörelsen – men bostadsbolaget stämmer honom istället på 65 000 plus rättegångskostnader.
Foto: Privat
Anders, 47, bor på en mindre ort och vill inte att händelsen i april, som tidningen Norrbottens-Kuriren var först att rapportera om, ska förknippas med hans yrkesroll. Därför har han valt att vara anonym i artikeln.

Anders skäms. Fast han minns ingenting av vad som hände den där natten i april.

– Jag vaknade av att jag fick ett blodsockerfall och skulle kliva upp för att få i mig något. Sedan måste jag ha ramlat. Jag upptäckte efteråt att jag hade ett sår i huvudet och det var blod på golvet.

Läs också14 timmar för att få bänkskiva på plats - hyresgäst fick räkningen

Anders lider av typ 1-diabetes.

Det innebär att kroppen har slutat producera insulin, vilket behövs för att bryta ner socker i blodet.

Han behöver därför ta insulinsprutor regelbundet för att hålla blodsockret i schack. Anders brukar också se till att han har något sött i närheten att ta till om det behövs.

Läs ocksåAram ringde störningsjouren – krävs på 35 000 kronor

Trots det har det flera gånger hänt att Anders drabbats av insulinkänning, eller hypoglykemi som det heter.

Det innebär att blodsockret sjunker snabbt och kraftigt och påverkar hjärnan. Han hamnar i ett tillstånd, en slags vaken medvetslöshet, då han blir förvirrad och beter sig irrationellt.

Får inte kroppen i sig socker i det läget kan man slutligen hamna i koma.

Läs ocksåBadirkhan fick 800 kronor i sopböter för glömd kasse

Och det var alltså ett fall av hypoglykemi som Anders säger inträffade den 29 april i år, en händelse som tidningen Norrbottens-Kuriren var först att berätta om.

Blodsockret sjönk plötsligt under natten och Anders var inte medveten om vad han gjorde.

Grannarna har vittnat om att han irrat runt i trapphuset, klivit in i hissen och skrapat med något på väggen vid hissknapparna. Troligen med lägenhetsnyckeln.

Anders ska sedan ha fortsatt ut genom porten mot bilen innan han stoppades av sina föräldrar som larmats om läget och polis kom till platsen.

Kalixbos räkning – en kalldusch

Dagen efter satte Anders upp lappar i trapphuset för att ursäkta sig och förklara sitt beteende.

– Bovärden kontaktade mig och sa att de upptäckt rispor i en panel i hissen. Det var ju troligen jag som orsakat skadorna så jag sa att jag skulle betala för dem.

Det har hänt en gång tidigare att Anders orsakat en skada i fastigheten under ett tillstånd av hypoglykemi. Den gången handlade det om en fönsterruta som han betalade 3 000 kronor för.

Men den räkning som landade i Anders brevlåda denna gång hade han aldrig kunnat föreställa sig.

– Nej, att Kalixbo, ett kommunalt välmående bostadsbolag, kräver mig på 65 445 kronor för en repig panel är inte vad jag förväntade mig.

Panelen som repades är en laminatskiva som går från golv till tak och är ungefär 25 centimeter bred och sitter monterad vid hissknapparna.

Annons
Risporna som Anders åstadkom i hissen.
Hissen fungerade som vanligt

Enligt Anders, och en granne som Hem & Hyra talat med, så fungerade hissen precis som vanligt i flera månader efter händelsen och fram tills Kalixbo bytte ut den repade skivan. Grannen har även verifierat att skadorna i hissen såg ut som på bilden ovan.

Efter fakturachocken kontaktade Anders Kalixbo för att få till ett möte och prata om saken. Han erbjöd dem då att betala 9 000 kronor. Men det gick inte bostadsbolaget med på.

– Det är kränkande att de hävdar att jag skulle gjort det här med flit. Det finns väl inga incitament för mig att stå och skrapa hissen heller? Det finns en viss anständighet i mig faktiskt.

Hur kunde reparationen bli så dyr kan man undra?

Ingela Rönnbäck, Kalixbos vd, säger sig också ha reagerat på fakturan från hissreparatören.

– Naturligtvis så tyckte jag att det var ett högt belopp, men vad hissar och sånt här kostar ligger utanför mitt område och jag förlitar mig på andras kunnande gällande det, säger hon.

Men ifrågasatte du inte vad det var som kostade?

– Jo, jag ställde frågan och fick svaret att elektroniken också behövde bytas och att det var det som kostade.

Men det står ju ingenting om att någon elektronik är utbytt på specificeringen av fakturan? Och om elektroniken varit trasig hade ju hissen inte fungerat efteråt?

– Jag utgick i alla fall från att hissleverantören vet vad de gör.

Kalixbos VD Ingela Rönnbäck har anlitat advokatbyrån Kaiding som ombud i tvistemålet. Norrlands största och ledande advokatbyrå, enligt byråns hemsida.

På fakturan är det en ”Face Plate, cop James FH” som kostat mest, 46 048 kronor exklusive moms.

Hem & Hyra ringer och mejlar flera säljare och ekonomiansvariga hos hissleverantören Kone för att få veta vad det är för något och få en prisuppgift. Det visar sig vara den utbytta laminatskivan – och priset stämmer.

Vi ringer upp Ingela Rönnbäck igen.

Du reagerade över att det blev en saftig nota att betala för några repor. Och nu vill du lägga hela kostnaden på en enskild hyresgäst, som dessutom säger sig ha varit sjuk och förvirrad?

– Det är ju alltid så att det är hyresgästerna som får betala i slutändan för reparationer.

Varför kan ni inte låta ert försäkringsbolag ta kostnaden istället?

–  För att självrisken är ännu högre än fakturabeloppet.

Riskerar att få betala för dyr advokat

Kalixbo har stämt Anders för att få sitt skadeståndsanspråk. Den 29 september hålls en muntlig förberedelse av tvistemålet i Haparanda tingsrätt.

Annons

Om Anders förlorar målet riskerar han även att få betala för Kalixbos rättegångskostnader. Bostadsbolaget har anlitat advokatbyrån Kaiding att föra deras talan.

– Det är en av Norrlands dyraste advokater som företräder det allmännyttiga bolaget. Mitt försäkringsbolag har sagt att de inte tänker bekosta hissreparationen och bara delar av rättegångskostnaderna, säger Anders.

Han å sin sida har tagit Hyresgästföreningens jurist Susanne Lindmark till hjälp. Juridisk hjälp är en gratisförmån för alla medlemmar.

Susanne Lindmark tänker i första hand bestrida skadeståndskravet med argumentet att Anders led av hypoglykemi och befann sig i ett akut sjukdomstillstånd där han inte kunde kontrollera sina handlingar.

– Därför kan han inte anses vara skadeståndsskyldig, eftersom han inte vållat skadan genom vare sig uppsåt eller vårdslöshet, säger Susanne.

– För det andra så är beloppet oskäligt. Kalixbo är skyldiga enligt skadeståndsrätten att begränsa skadeståndet och minimera kostnaderna.

Susanne Lindmark, jurist hos Hyresgästföreningen i Norrland.

Enligt Anders så kontaktade han själv en glasmästare efter skadan i ett försök att hjälpa Kalixbo med reparationen.

– Han menade på att han kunde reparera skadorna utan att behöva byta skivan. Det hade ju med all säkerhet blivit betydligt billigare än Kalixbos lösning, säger Anders.

Kalixbo visar ingen hänsyn

Juridiska ombudet Susanne Lindmark funderar också över varför Kalixbo inte tar hänsyn till att Anders var sjuk.

– Även om man inte är medicinskt kunnig bör man ju kunna sätta sig in i den här situationen. De flesta känner någon med diabetes och vet att det finns en risk med att få väldigt lågt blodsocker, med potentiellt allvarliga konsekvenser. Att få hypoglykemi som diabetiker är något som man försöker undvika på alla sätt och vis, säger Susanne.

Petra Westerberg, verksamhetschef på Svenska Diabetesförbundet, bekräftar att det inte är ovanligt att lågt blodsocker leder till nedsatt förmåga för en person med diabetes.

– Hjärnan slår ifrån för att kroppen snabbt behöver få i sig socker, säger hon.

Vad kan personer ta sig till om de får insulinkänning?

– Vi får ofta berättat för oss om hur personer med tillstånd av hypoglykemi gör och säger saker de i vanliga fall inte skulle göra. Upplevelser som såklart i efterhand både kan upplevas pinsamma och leda till konsekvenser för den drabbade, säger Petra Westerberg.

Anders gör en egen jämförelse.

– Att ett kommunalägt bostadsbolag stämmer en boende för en händelse under akut sjukdomstillstånd är detsamma som att kräva en anställd vid kommunen på skadestånd om denne drabbas av hjärtinfarkt och trillar över en stol som går sönder. Hade Kalix kommun krävt ersättning för den stolen då?

Två månader efter att panelen skadades byttes den ut. Under den tiden fungerade hissen som vanligt.

Fakta: Typ 1-diabetes
  • Kroppen slutar tillverka insulin och du får då för mycket socker i blodet.
  • Typ 1-diabetes är en sjukdom du har hela livet.
  • Du behöver få behandling med insulin och kontrollera ditt blodsockervärde.
  • De klassiska symtomen är att känna ökad törst, att kissa oftare och större mängder, och viktnedgång. Ytterligare tecken kan vara trötthet, att man ser suddigt, får klåda i underlivet (hos kvinnor) och upprepade urinvägsinfektioner.
  • Vid typ 1-diabetes är det höga blodsockervärden (hyperglykemi) över lång tid som leder till många komplikationer och följdsjukdomar. Även låga blodsockervärden (hypoglykemi) kan vara livshotande och leda till kramper, medvetslöshet eller i värsta fall död.
  • Andelen drabbade av typ 1-diabetes i Sverige är bland de högsta i världen, Sverige är tvåa efter Finland. Mellan 50 000 och 60 000 personer i Sverige har sjukdomen.

Källa: 1177

Läs också De stämmer hyresgäster på miljoner Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.