Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning”
– De som är överskuldsatta och riskerar vräkning är ofta så stressade, trötta och sjuka att de inte längre har ork att ringa runt och försöka lösa sin situation. De behöver hjälp med det. Jag har till och med följt med till ett möte med kommunens bostadsbolag Mimer och pratat med dem, säger Giselle Hedman, som är diakon inom Svenska kyrkan och har jobbat mycket med att förebygga vräkningar.
Under 13 år arbetade hon på Bäckby i Västerås, men sen några veckor tillbaka är det i stället Falun som gäller. Medan präster har fokus på den kristna tron jobbar diakoner ofta bland annat med sociala frågor. I många fall handlar det om att praktiskt stötta personer i svåra livssituationer. Om någon vänder sig till diakonerna med ekonomiska problem brukar de börja med att kartlägga hur personens ekonomi ser ut.
– Det är väldigt vanligt att folk inte har koll på sin ekonomi. Men man kan också få problem för att man separerar, eller för att man drabbas av sjukdom eller arbetslöshet. Det räcker ibland med en eller två månader utan inkomst. Man kan väldigt fort bli överskuldsatt, säger Giselle och ger ett exempel:
– En faktura som skulle kosta 100 kronor om man betalade den i tid kan ligga på 600 kronor efter två månader, med förseningsavgifter och ränta. Har man inte vänner eller släkt som kan hjälpa till är det en omöjlig situation, konstaterar hon.
Viktigt att betala hyran först
Mellan 2018 och 2022 ökade vräkningarna i Sverige med 25 procent. Men skillnaderna är stora mellan olika orter, visar Hem & Hyras undersökning. I Eskilstuna vräks betydligt fler än i Västerås, medan vräkningarna är färre i Örebro.
Giselle Hedman brukar hjälpa de som söker stöd att prioritera. Hyran ska man alltid betala först, för om man blir vräkt och är skuldsatt är det ofta väldigt svårt att få tag på en ny bostad. Mat är lättare att få hjälp med från olika håll eller att hitta billigt.
Hon har också haft god kontakt med en budgetrådgivare på kommunen.
– Är det en person som är överskuldsatt ser jag till att personen får träffa budgetrådgivaren. Ibland har jag följt med om personen behövt stöd, och då har jag kunnat följa upp efteråt hur det gått, vilket är bra, säger hon.
Matkassar en tillfällig hjälp
Diakonerna i Västerås kan även hjälpa folk genom att bevilja matkassar från Stadsmissionens matcentral. Flera mataffärer skänker exempelvis produkter med kort datum. Matcentralen har samarbeten med flera olika samfund.
– Det är en hjälp som är tillfällig, men personerna kan spara pengar till att betala sina fakturor i stället för att lägga dem på mat, säger hon.
Ibland har Giselle Hedman hjälpt hyresgäster i kontakten med sin hyresvärd. Hon berättar om ett fall där en person redan hade en avbetalningsplan med Mimer, som därför inte ville lägga upp en ny.
– Då kunde jag gå in och garantera att personen skulle få pengar ur en fond, vilket löste situationen, säger hon.
Tidig kontakt kan förebygga vräkning
Hennes bild är att Mimer har sina regler och är noga med att följa dem, men är öppna för dialog.
– Vi brukar ge rådet till hyresgäster att man ska göra något direkt. Ringa upp och säga att man har problem att betala och fråga om man kan få dela upp betalningen, säger hon.
Hon poängterar att hyresvärdar som Mimer inte har något intresse av att vräka någon, om bolaget kan få in sina hyrespengar lite senare i stället.
– Och vem vill göra så att någon står utan bostad och har svårt att hitta en ny? Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning. Personen själv, socialen som inte behöver lägga resurser på personen och också bostadsbolaget, säger Giselle Hedman.
Bostadsbristen bidrar till problemet
Hon har tydligt märkt att bostadsbristen i Västerås bidrar till att försätta hyresgäster i hopplösa situationer.
– Det kan till exempel vara kvinnor med skyddad identitet som flyttar hit eller folk som får jobb och bara hittar en bostad med jättehög hyra men tvingas tacka ja. De blir fånge i situationen. De hittar inget annat billigare och kan inte byta lägenhet, för ingen annan vill ha en liten lägenhet med superdyr hyra. Det är en vanlig situation här, säger hon.
På Bäckby har hon kommit i kontakt med många som bor i lägenheter de egentligen inte har råd med. En kvinna hade en hyra på omkring 9000 kronor, men socialtjänsten hade ett tak och betalade inte hela summan.
– Hon levde i misär. En sjuk kvinna som levde på sjukpenning med hjälp från socialen som komplement. Det blir helt annorlunda om du bor i en kommun som har ett utbud av billigare lägenheter, säger Giselle.
Ökad kunskap skulle kunna minska vräkningar
Förutom fler lägenheter med lägre hyror skulle hon önska att alla fick en bättre utbildning i privatekonomi innan de kom ut i vuxenlivet. Där man fick lära sig konkreta saker, som vad som händer om man inte betalar hyran eller andra räkningar.
– Det är väldigt vanligt att människor inte har fått med sig de kunskaperna hemifrån och får problem därför. Det kan vara personer som kommer från dysfunktionella familjer där allt alltid varit kaos. Att du oväntat blir sjuk eller arbetslös kan du inte göra något åt, men hur man hanterar pengar, det går att påverka, säger Giselle Hedman.
- Betala alltid hyra och el först. Mat och kläder är lättare att få hjälp med från exempelvis Facebook-grupper, kyrkor, Stadsmissionen eller andra organisationer.
- Vänta inte tills din hyra är försenad. Då blir det ofta ett inkassoföretag man måste kontakta och de har hög ränta. Det är bättre att försöka komma överens med bostadsbolaget om en avbetalningsplan redan innan hyran har blivit försenad.
- Vänta inte med att be om hjälp! Man har olika perioder i livet och ibland behöver man stöd. Prata med socialtjänsten innan det blir katastrof. Det finns också fonder man kan söka pengar ifrån – googla!
- Vänd dig till en budgetrådgivare på kommunen. De kan hjälpa till att lägga upp en budget och hjälpa till att göra överenskommelser med bolag man har skulder med. Många vill ha en skuldsanering, men även om du inte kan få det får du hjälp av experter som guidar dig. Och det är gratis.
- Om du gör en överenskommelse med ett inkassobolag själv så se upp för fallgroparna! Om du betalar ett för litet belopp i månaden kan det bli så att du bara betalar räntan och aldrig blir av med skulden. Försök förhandla bort räntan!
- Uppfostra dina barn med de resurser ni har. Det är en fråga om att vara en bra förebild. Du måste lära dina barn att bidra, till exempel genom att släcka lampan efter sig och duscha kortare tid. Det gynnar dina barn att lära sig att ta ansvar för ekonomin, snarare än att leva i en bubbla som föräldrarna sliter för att upprätthålla.