Annons

Diana jobbar för att fler ska engagera sig

Uddevalla Diana Tadjumurat är besviken på Uddevallas politiker. ”De borde komma till områden som Dalaberg även när det inte är dags för val”. Själv jobbade hon hårt för att öka valdeltagandet. Och hennes engagemang fortsätter. ”Alla kan påverka, bara man vill”, säger hon.
Foto: Kajsa Wedberg
Diana Tadimurat önskar att fler boende på Dalaberg engagerade sig för att påverka sin egen boendemiljö. "Alla kan hjälpa till. Och alla har en röst", säger hon.

Första gången vi träffade Diana var när hon arbetade som valinformatör i Uddevalla. Målet var då att få fler att rösta i de områden där valdeltagandet var lågt. Där en stor del av de boende har utländsk bakgrund. Informationen skedde på flera olika språk.

– Jag såg chansen att få berätta om hur viktigt det är att rösta och visa vad som är viktigt, säger Diana. Men tyvärr är det många som tror att den egna rösten inte gör någon skillnad. Jag tror att det krävs ännu mer jobb och engagemang för att öka valdeltagandet i dessa bostadsområden.

Läs ocksåKommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: "Led i vårt trygghetsskapande arbete"Narkotikahunden Loka med hundförare Magnus Johansson anlitas av Uddevallahem för att genomföra sök i bostadsområdena.

Diana Tadjimurat bor på Dalaberg i Uddevalla. Det är ett bostadsområde med främst hyresrätter, där kommunala Uddevallahem samt privata Balder är stora hyresvärdar.

– Många boende här som vi pratade med kommer från diktaturer. De vet inte att här i Sverige är det hemligt vem man röstar på, att ingen behöver få veta. Men det viktigaste med uppdraget som valinformatör var berätta att man faktiskt kan påverka sin egen situation genom att gå och rösta, säger Diana.

Större engagemang mellan valen

Men Diana är lite besviken på politikerna. Hon tycker också att de folkvalda i kommunen borde visa ett större engagemang både före och efter valdagen.

– Många känner att politikerna visar sig aldrig annars här i våra områden. Men två veckor före valet, då kom de. De borde kanske dyka upp lite oftare, komma till mötesplatsen och visa att de faktiskt finns även när det inte är val.

– Här bor det en stor del av Uddevallas invånare och börjar man se oss som viktiga och visar intresse, så kanske fler också röstar och blir intresserade av politik.

Sina första skolår gick Diana Tadjimurat på Dalabergsskolan. ”En jättefin skola”, säger nu. Nu siktar Diana på att bli sjuksköterska.

Valdeltagandet i området var fortsatt det lägsta i Uddevalla kommun, men Diana fortsätter sitt engagemang för att öka intresset bland ungdomar i Uddevalla. Hon är bland annat ordförande i ungdomsfullmäktige.

Annons

– Jag tycker det ger mig chansen att påverka situationen för oss unga i Uddevalla, säger Diana.

Hon har också suttit med i projektgruppen som vill utveckla hela norra Uddevalla genom den internationella arkitekttävling Europan 15. Syftet var att ge unga arkitekter möjlighet att vara med och utforma framtida europeiska städer. Temat för tävlingen var Den Produktiva Staden och Uddevalla deltog med bostadsområdena Dalaberg och Hovhult samt Bulid som tävlingsområde.

– Det är ett spännande arbete som pågår, säger Diana. Jag tror det kan lyfta hela norra Uddevalla.

Läs ocksåStreet Games tar idrotten till utsatt stadsdel - Abdullahi, 13: "Jag har testat boxning, fotboll och dans"Street Games på Dalaberg i Uddevalla.
Positiva satsningar

Hon tycker också att man redan är på väg åt rätt håll. Hon tar som exempel att Uddevallahem, den kommunala bostadsstiftelsen som äger de flesta hyreshusen i området, har satsat rejält på att renovera. Det syns både på fasader och inne i lägenheterna.

– Det gör att hela området blir trevligare och mer inbjudande, säger Diana.

Det kommer också att hjälpa till att få fler intresserade av att flytta till Dalaberg, som idag är ganska segregerat. Men Diana tycker också att media har ett ansvar, att faktiskt berätta om alla fördelar med bostadsområdena i norra Uddevalla.

Läs ocksåAnki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"Anki Ellegaard.

– Det framställs så ofta som farligt, otryggt och hemskt. Men vi som bor här tycker det är fantastiskt. Jag känner mig aldrig otrygg här. Detta är mitt hem, och de som har åsikter om Dalaberg och Hovhult har kanske inte ens varit här. Jag har mötts av frågor om hur jag kan bo här, om det inte är väldigt otryggt.

Annons

Hon önskar att man istället fick läsa och höra om allt positivt.

– Här finns allt man behöver. Och omgivningarna är så fina. Att det bor en blandning av människor från olika kulturer borde lyftas som något positivt. Mångfald är alltid bra och det är vackert att dela med sig av olika kulturer. Det gör man här, säger hon.

Diana Tadjimurat hoppas att Uddevallahems stora satsning på renoveringar ska höja områdets status: ”Jag tycker det är fint här och jag känner mig trygg i området. Det är ju mitt hem”, säger hon.

Diana är 18 år. Hon tänker fortsätta vara en engagerad medborgare. Kanske satsar hon på politiken framöver, även om hon idag inte alls vill prata partier och vilken sida hon hör hemma på. Hon vill fortsätta vara fri i tanken ännu en tid.

– Men i framtiden kanske jag hittar det parti jag vill vara med i. Nu pluggar jag och det vill jag fortsätta med. Sjuksköterska verkar vara ett bra jobb, säger hon och säger att hon älskar sprutor.

– Ja, jag gillar både att ge sprutor och att ta, säger hon och skrattar gott.

Fakta: Ungdomsfullmäktige i Uddevalla

Ungdomsfullmäktige ska öka möjligheten för ungdomar att påverka utvecklingen i kommunen genom att ta upp ungdomsfrågor, ge råd till politiker och fungera som remissinstans. Se till att ungas perspektiv finns med i beslut som fattas.

Ledamöterna får betalt för sin mötestid på samma sätt som politikerna i kommunfullmäktige. Ungdomsfullmäktige har dessutom en egen budget på 50 000 kr, som de själva bestämmer över.

Majoriteten av ledamöterna representerar inte något politiskt parti utan sina respektive skolor och fritidsgårdar. En mandatperiod är ett läsår. Ett nytt ungdomsfullmäktige väljs in varje år vid höstterminens start.

Vilka får vara med och hur går det till?

Ungdomar som går i årskurs 7 till och med årskurs 3 i gymnasiet.

  • Skolor och gymnasieskolhus väljer två representanter och två ersättare genom val
  • Fritidsgårdar i Uddevalla väljer en representant och en ersättare genom val
  • Ungdomsförbunden ( vars partier finns i kommunfullmäktige) utser en representant och en ersättare

(Källa: Uddevalla kommun)

Fakta: Så många röstade i Uddevalla

Röstfördelning per valdistrikt. Siffrorna visar val till Uddevalla kommunfullmäktige, de fem distrikt med lägst respektive högst valdeltagande.

Lägst valdeltagande 2022

Dalaberg-Norra Hovhult 53,02 procent

Tureborg-Vadbacken 60,24 procent

Skogslyckan 63,29 procent

Unneröd-Ramneröd 67,80 procent

Karlsruhe-Elseberg 70, 68 procent

Högst valdeltagande 2022

Källdal-Misteröd-Sunningen 91,46 procent

Ammenäs-Sund-Bratteröd 89,91 procent

Utby-Lanesund 89,51 procent

Dramsvik-Forshälla-Stenshult 89,48 procent

Högås-Sundsandvik 88,36 procent.

Totalt valdeltagande i Uddevalla kommun: 80,90 procent

(Källa: Valmyndigheten)

Läs också Värden lovar ökad trygghet - men Liam och Petra vågar inte hoppas I Växthuskafét frodas både blommor och integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.