Annons

Här håller sensorer koll på soprummen – efter lyckat test digitaliseras alla kärl

Höganäs Sopkärl utrustas med en sensor som larmar om tunnan är full. Det kan vara smått revolutionerande, tror Höganäshems Anders Nordberg. Bostadsbolaget utrustar nu 550 kärl med digitala sensorer.
Foto: Petra Martinsson/ Höganäshem
Överfulla kärl leder till att färre personer bryr sig i att sortera och hålla ordning. Nu tror Anders Nordberg och Höganäshem och de kan ha hittat ett sätt att aldrig få överfulla kärl - utan att det kostar mer.

Som första bostadsbolag har Höganäshem i Skåne digitaliserat sina soprum. Efter ett test i mindre skala har nu 550 kärl fått digitala sensorer.
– Det sitter sensorer i sopkärlen som samlar data och signalerar när kärlen börjar bli fulla. Det gör att vi kan dimensionera våra soprum på rätt sätt – ta bort eller sätta in fler av specifika kärl som behövs, säger bostadschef Anders Nordberg.

En sensor i kärlet mäter hur fullt det är. Hur fort det går analyseras vilket sedan styr hur ofta just det kärlet ska tömmas.

Vidare kan bostadsbolaget nu pricka in precist hur ofta olika kärl töms och inte slentrianmässigt till exempel en gång i veckan. På det sättet kan man undvika överfulla kärl och nedskräpning. Det i sin tur, har man sett, får hyresgästerna att sortera bättre.
– När kärl är överfulla hamnar det sopor på golvet och överallt. Det är något psykologiskt – när det är mindre sopor i kärlen slänger man de i rätt tunna och man vill fortsätta hålla ordning, säger Anders Nordberg.

Färre transporter – mindre utsläpp

Det var företaget Bintel, som sysslar med it-lösningar och avfall, som kontaktade Höganäshem. Nu samarbetar bostadsbolaget, Bintel och renhållningsbolaget NSR. 2020 genomförde man ett testprojekt och digitaliserade två soprum. Det ledde till en minskning av avfallet med 15 procent och lika stor minskning av koldioxidutsläppen när antalet transporter blev färre.

Annons

Tusentals kronor att tjäna

Enligt Anders Nordberg är soporna som hamnar i restavfallet som är riktigt dyrt. Så kan restavfallet minska genom ökad sopsortering finns det pengar att spara. Höganäshem uppskattar att de tjänar 10 000 kronor per soprum och år. I bostadsbolagens områden finns cirka 40 soprum.

Enligt Anders Nordberg har många andra bostadsbolag hört av sig och är intresserade av Höganäshems nya sätt att mäta volymen av sopor.

Kommer ni att fortsätta pressa sopfrågan?
–  Vi måste hela tiden jobba med den, det förändras hela tiden. Det handlar också om att alla ska veta hur man sorterar och packar ihop så vi inte behöver transportera luft. Det är ju ingenting som en digital sensor kan påverka.

Annons
Läs också Värden går i konkurs - kan bli hyresgästernas vinstlott Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Dåligt har blivit bättre – men nu kräver kommunen Oscar Properties på 40 000 kronor Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt Här har hyresförhandlingarna redan kraschat – skiljeman får sätta hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.