Annons

Dispens öppnar för fler små studentbostäder

Nyheter Boverket överklagar inte domen som ger klartecken för 22 minimala studentlägenheter i Lund. Därmed kan fler experiment få dispens från kraven på tillgänglighet.
Foto: André de Loisted.
Madeleine Forsberg, 22, bor i den första studentstugan på bara 8,8 kvadratmeter.

Hem & Hyra kunde i tisdags berätta om domen i Mark- och miljööverdomstolen, som ger AF Bostäder rätt att sätta igång en första etapp med mycket små studentlägenheter.

Boverket ville inte  bevilja dispens eftersom bostäderna inte klarar kraven att till exempel rullstolsburna personer ska kunna bo där. 

Läs ocksåIngen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”Adam Efara, Sätra, Gävle, student, Gavlegårdarna

Men domarna ger klartecken till den första planerade etappen eftersom det bara rör sig om ett mindre experiment som ska utvärderas vetenskapligt. Samtidigt ger Mark- och miljööverdomstolen  möjlighet att överklaga till Högsta domstolen, vilket inte är det vanliga, för att få ett beslut i allra högsta instans.

Nu har Boverket ändå beslutat att inte överklaga, säger rättschef Yvonne Svensson.

– Vi har gjort bedömningen att det är svårt för oss att gå vidare. Vi har också fått svar på hur vi ska ställa oss i sådana här frågor.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

Det innebär inte att det blir fritt fram för  alla som vill bygga smått. 

– Om vi får in liknande ärenden kommer vi att ha kraven att det inte ska gälla för många bostäder och man ska göra en verkligt vetenskaplig undersökning av hur det fungerar, säger Yvonne Svensson.

Annons

Boverket kommer också att se över paragrafen som ger myndigheten möjlighet att ge dispens. Den skapades inför boutställningen i Malmö 2001, då man ville öppna för att andra länder skulle kunna få bygga var sitt hus enligt sina egna byggregler. Sedan dess har paragrafen inte använts, förrän nu.

Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

– Paragrafen skrevs för ett tillfälle och är svår att tillämpa på andra ärenden. Om man ska möta behoven av att experimentera behöver man  göra den tydligare, kanske annorlunda. Men det är i så fall regeringens sak att besluta om en lagändring, säger Yvonne Svensson.

AF Bostäder ligger i startgroparna för att sätta igång med nästa etapp. Det blir 22 lägenheter som ska vara mellan 10 och 37 kvadratmeter för en till tre personer. 

– Vi är väldigt nöjda med beslutet och hoppas kunna börja bygga senast nästa sommar. Någon gång under 2014 hoppas vi de står klara, säger AF Bostäders vd Henrik Krantz.

Genom att göra en vetenskaplig studie av de kompakta bostäderna vill man bädda för en ändrad lagstiftning, så att det blir lättare att bygga annorlunda för studenter och unga, säger han. AF Bostäder räknar med att hyran i de små bostäderna kan bli någon tusenlapp lägre än i vanliga studentlägenheter.

– Om vi bygger en ny vanlig studentlägenhet kan den kosta 3 500 kronor i månaden. De här kan hamna på 2 500, säger Henrik Krantz.

Annons

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) har tidigare sagt till Hem & Hyra att han följer AF Bostäders experiment med stort intresse. Det gör också branschorganisationen Studentbostadsföretagen, enligt dess ordförande Rolf Svensson, som tills nyligen även var vd för AF Bostäder.

– Företagen följer det här väldigt noga. Det är dyrt att bygga nytt och svårt att skapa projekt som ger rimliga hyror.

Rolf Svensson anser det är rimligt att nybyggda bostäder ska fungera för personer med funktionshinder – när det gäller permanenta bostäder. Men för studentbostäder, där man bor i snitt i två år, kan det vara viktigare att få ner ytan och hyran och öka byggandet, tycker Rolf Svensson.

– Ingen handikappad behöver drabbas av det. Det finns fortfarande ett stort antal studentlägenheter med bra tillgänglighet och hos de flesta studentbostadsföretag ger man förtur till dem som behöver det.

Läs också Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.