Ditt hem kan bli en värmefälla – men få värdar i Kalmar och Kronoberg gör något

Kalmar Du kan gå en svettig framtid till mötes när din lägenhet överhettas av kommande värmeböljor. Hyreshusen vi bor i behöver anpassas nu, anser forskare. Men majoriteten av värdarna i Kalmar län och Kronoberg saknar strategier.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/SMHI
"Det vi säger om framtiden ska mana till eftertanke. Jag tycker inte man ska vänta, gör man inget i dag är det dags nu," säger Gustav Strandberg, klimatforskare vid SMHI.

Vi minns hur vi svettades och hur fläktarna tog slut i butikerna. Extremsommaren 2018 är fortfarande en snackis. Det var den varmaste sedan mätningarna startade 1945. Överdödligheten den sommaren hamnade på 700 personer, enligt Folkhälsomyndigheten.

Som en följd av klimatförändringar kommer värmeböljorna att bli fler. Forskare menar att nu måste lägenheterna anpassas, inte bara för kalla vintrar, utan också för heta somrar. Mycket finns att göra: Solskyddsglas, skuggande träd, svalkande ventilation och grönskande gårdar.

Läs ocksåDitt hem: snart en värmefälla – men få värdar gör något åt det

Hem & Hyra har frågat de kommunala bostadsbolagen i Kalmar län och i Kronoberg om de klimatanpassar sina befintliga lägenheter. Sju av elva bolag i Kalmar svarar nej på frågan, ett bolag har valt att inte svara. Flera av bolagen funderar ändå på frågan och har i olika grad börjat jobba med den (se grafiken längre ned).

– Det här är inget vi funderar jättemycket på, vilket vi kanske borde göra. Jag tycker även att det är svårt att titta på tidsperspektivet, kommer det att ske om 50 år eller 100 år, och vi försöker även hålla en kritisk tanke kring detta. Men nej, vi gör inget aktivt i frågan och har den inte heller på agendan vad vi kan se, säger Stefan Sandgren, vd för Torsås bostads.

Nybro bostads jobbar med klimatfrågan främst vid ombyggnationer.

Läs ocksåDärför drabbas Ann-Charlotte, 71, så hårt när hettan slår till

– Det är inte så att vi kastar oss över alla våra hus utan vi tar det på vägen. Vi tänker inte att oj, nu blir det varmt och hur gör vi då med 2 200 lägenheter i morgon. Men när vi arbetar i befintliga byggnader så tänker vi i de här banorna. Vi jobbar mycket med avskärmningar i första hand. Men på vintern är vi glada om vi inte har några för då avskärmas ju även vintersolen som man vill ha. Det är inga lätta frågor att hantera, säger Sulev Pull, vd Nybro bostads.

I Kronoberg svarar sju av åtta bolag nej på frågan om de klimatanpassar sina befintliga lägenheter. Flera av bolagen funderar ändå på frågan och har i olika grad börjat jobba med den (se grafiken längre ned).

Läs också30 grader varmt i lägenheten

Det enda bolag som har svarat att man klimatanpassar befintligt bestånd är Tingsrydsbostäder.

– Vi funderar mycket kring frågan. Det har blivit en tendens att det kan bli fruktansvärt kallt på vintern och fruktansvärt vamt på sommaren och vi ser även att det blåser oftare i dag än förr. Vi tänker på helheten kring hur vi kan minimera klimatpåverkan på fastigheterna både för vinter och sommar och vi försöker optimera med små medel och tänka smart, säger Victoria Magnesson, vd för Tingsrydsbostäder.

Allbohus har börjat fundera på klimatanpassningar.

– Förr handlade det om att så mycket som möjligt se till att det var varmt i fastigheterna. Nu är det tvärtom. Det handlar om att stänga ute värmen – men även kylan. Vi funderar allt mer på detta, till exempel när det gäller fjärrkyla, säger Allbohus vd Stefan Blomqvist.

Även om klimatförändringarna blir stora i framtiden tros inte 2018 bli representativt för framtidens somrar. Beräkningar visar dock att värmeböljorna blir fler och längre vilket är allvarligt nog. När det blir kännbart är svårt att förutse, men inom 30 år kan värmeböljorna vara en till två veckor längre och i vissa fall ännu mer omfattande.

– Det vi säger om framtiden ska mana till eftertanke. Jag tycker inte man ska vänta, gör man inget i dag är det dags nu, säger Gustav Strandberg, klimatforskare vid SMHI.

Förutom en överdödlighet sommaren 2018 angav en fjärdedel i en enkät att de hade fått hälsoproblem. I Sverige anses 26 grader påverka hälsan så pass mycket att SMHI utfärdar en vädervarning (vid 26 grader tre dagar i följd).

Nu är det viktigt att ställa om, enligt Mattias Hjerpe vid Linköpings universitet, som forskar om klimatanpassning av städer. Han menar att bostadsbolagen har ett stort systematiskt arbete framför sig med att klimatanpassa sina fastigheter. Arbetet kommer att ta många år.

– Kanske skulle vi ha börjat redan för tio år sedan. För mig är det självklart att börja jobba med detta så fort som möjligt.

Hyresgästerna och klimatkrisen
Läs också Därför är 30 grader farligt i Sverige och inte i Italien AC och persienner ska stoppa värmechock

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.