Annons

Död kvinna vräkt från lägenhet – ingen sa upp kontraktet

Karlstad En avliden hyresgäst i Karlstad har sagts upp i hyresnämnden. Hyresvärden KBAB fick ta ärendet dit efter att de anhöriga vare sig betalade hyrorna, gjorde anspråk på bostaden eller sa upp hyreskontraktet.
En blå bok med texten "Hyreslagen" och en tidningssida med begravningsannonser.
Foto: Gry Ellebjerg/ Anders Eeg-Olofsson
Värden fick vända sig till hyresnämnden för att få tillbaka lägenheten efter en kvinna som avlidit.

Kvinnan var runt 80 år och hade hyrt av det kommunala bostadsbolaget Karlstad bostads AB, KBAB, i nästan 15 år.

Förra sommaren avled hon och hyresvärden hade inledningsvis kontakt med anhöriga för att se om någon gjorde anspråk på bostaden. Sedan upphörde kontakten trots att KBAB upprepade gånger försökte nå fram via både mejl och telefon.

Läs ocksåNär föräldrarna dör – det här händer med hyreskontraktet

Ingen sade upp kontraktet och ingen betalade hyrorna.

Utan uppsägning och tömning av bostaden kunde KBAB inte hyra ut lägenheten trots kö.

Ovanligt

KBAB fick till slut vända sig till hyresnämnden för att få tillbaka sin lägenhet.

– Mig veterligen har vi som hyresvärd inte behövt säga upp ett dödsbo tidigare, säger Daniel Björkman som är säkerhetsutvecklare på KBAB.

Annons

Och uppsägning av dödsbon är relativt ovanligt. Värmland hör till hyresnämnden i Göteborg som har beslutat om 991 avhysningar sedan 2018. Bland dem 49 dödsbon.

I ansökan skriver KBAB att kvinnan avlidit och så vitt de vet levt ensam och att det därför inte längre föreligger något behov av bostaden. Samtidigt vill KBAB få ut lägenheten så snabbt som möjligt på marknaden för att komma bostadssökande till del, men också för att en tom lägenhet kostar pengar och kan innebära problem:

Läs ocksåVem får behålla kontraktet vid dödsfall eller separation?

– Om ingen bor i lägenheten och sköter om den finns det risk för ohyra och uttorkade vattenlås. Och om hyran inte betalas uppstår det hyresförluster för oss, säger Daniel Björkman.

Hyresskuld: 60 000 kronor

Hyresskulden har under den här tiden hunnit växa till närmare 60 000 kronor.

Vad händer med de obetalda hyrorna?

– I första hand hanterar vi obetalda hyror med dödsboet. Vi avskriver skulden som en förlust om dödsboet saknar tillgångar. Skulden kan också gå till Kronofogdemyndigheten, säger Daniel Björkman.

Annons

Vad ska man tänka på som anhörig när någon som bor i hyresrätt avlider?

– Vi förstår om hyresvärden inte är den första som en anhörig tänker vid ett dödsfall. Men det är bra om dödsboet ändå kontaktar värden så snart som möjligt för att få information och hjälp med vad som behöver göras, säger Daniel Björkman.

Hyresnämnden beslutade att kontraktet sägs upp både på grund av skulderna och för att dödsboet saknar behov av bostaden.

Läs ocksåVem får bo kvar?

 

Fakta: Vad är ett dödsbo?

En död persons tillgångar och skulder. Dödsboet är en juridisk person som existerar tills arvskiftet är klart. Innan dess förvaltas det av dödsboets delägare tillsammans, främst make/maka, sambo, andra arvingar. Dödsbodelägarna beslutar gemensamt. Är du enda arvinge och det inte finns någon annan testamentstagare sköter du ensam boet. Vi har utgått från det i våra frågor och svar.

Läs också Mamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräks Ökänd värd får bygga nytt hus – hyresgästen Michael: ”Skandal”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.