Annons

Dödsbo lämnades i avfallssäckar på gatan – ”fruktansvärt respektlöst”

Stockholm Ett halvår efter att Karin avlidit tömdes hennes bostad. "Under flera dagar låg hennes personliga tillhörigheter slängda i stora öppna säckar ute på trottoaren," berättar en upprörd granne.
Dödsbo i avfallssäckar
Foto: Privat
En hyresgäst upptäckte att saker som låg i byggsäckarna hade tillhört hennes granne som avlidit.

Enligt anmälan till Stockholms stads trafikkontor genomsöktes säckarna återkommande av ”pundare och andra”.

Fram till sin död i slutet på december i fjol bodde Karin, som hette något annat i verkligheten och som enligt folkbokföringsregistret saknade nära anhöriga, i en lägenhet på Högbergsgatan på Södermalm i Stockholm. Fastigheten ägs av Tage Liljedahl Fastighets AB.

Läs ocksåNär föräldrarna dör – det här händer med hyreskontraktet

Under första halvan av juni i år började det komma in klagomål till Stockholms stads trafikkontor om att det stod stora byggsäckar på trottoaren utanför huset, något det saknades tillstånd för.

Några exempel: ”En sanitär olägenhet med två stycken Big Sack med blandat innehåll från en bostad väller ut över trottoaren, sen flera dagar ligger det där. En död råtta låg där första dagen”, skriver en anmälare.

Dödsbo i avfallssäckar
Saker lämnades på trottoaren i flera dagar, enligt en anmälan till Stockholms stads trafikkontor.

En annan skriver att det är ”en hel hög med skräp på gatan, som att någon blivit utslängd från sitt boende. Det är kläder, prylar, påsar mm” och en tredje att ”två stora sopsäckar fyllda med skräp från tömning av boende (dödsbo?) har legat mellan gatan och trottoaren i minst två dygn”.

”Fruktansvärt respektlöst”

En av Karin tidigare grannar berättar upprört för Hem & Hyra om hur hon upptäckte att var Karins saker som låg i byggsäckarna.

Annons

– I dem ligger personliga tillhörigheter som exempelvis brev med hennes personuppgifter, foton och andra privata saker. Det är lätt att identifiera vem sakerna tillhört. Förbipasserande river runt bland sakerna.

– Jag tycker att det är fruktansvärt respektlöst att hantera en före detta hyresgäst personliga tillhörigheter på det här sättet.

Läs ocksåMicasa skänker dödsbo till välgörenhet

Ska förvaras på värdigt sätt

Zeljko Kranjec, jurist på Hyresgästföreningen, berättar att om inte representanter för dödsboet säger upp ett hyreskontrakt, bör hyresvärden göra det.

– Om dödsboet därefter inte svarar på uppsägningen bör värden vända sig till Kronofogdemyndigheten för handräckning för att kunna tömma lägenheten. Hur det har gått till i det här fallet vet jag dock inte.

Vad händer med sakerna om det inte finns några anhöriga?

Annons
Läs ocksåDödsbo fick rätt i rätten - sonen får bo kvar

– Om Kronofogden gör bedömningen att det är saker som är värda att bevara måste hyresvärden förvara dem på ett värdigt sätt i tre eller sex månader beroende om det finns dödsbodelägare att meddela eller inte.

– Man ska dessutom vara mycket varsam med personliga saker som brev eller liknande.

Hem & Hyra har vid upprepade tillfällen via mejl och telefonsamtal försökt komma i kontakt med ansvariga för Tage Liljedahl Fastighets AB för frågor om hur bohaget kunde hamna på gatan. Ingen på bolaget har gått att nå.

Läs också Betalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuld Sonen Elijah sades upp när pappan dog hastigt – tvingas flytta från lägenheten där han vuxit upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.