Annons

Kommunen tar 25 miljoner från bostadsbolaget – ”i smyg”

Halmstad Halmstad kommun tar 25 miljoner i smyg från det kommunala bostadsbolaget HFAB. Felaktigt, anser Hyresgästföreningen. "Det är så mycket pengar att hyresgästerna skulle kunna få tre-fyra år utan hyreshöjningar", säger förhandlaren Peter Olsén.
Foto: Mikael Malmborg-Hyresgästföreningen/Petra Martinsson
Peter Olsén är förhandlare på Hyresgästföreningen. Han har granskat HFAB:s ekonomi för 2018 och anser att han har hittat en dold utdelning.

Det finns synliga utdelningar av bostadsbolagens pengar, och det finns dolda. Allmännyttans egen lag, den så kallade Allbolagen, tillåter att bolagens vinster används till kommunal verksamhet, som exempelvis integration och social sammanhållning. Lagen har öppnat upp för breda tolkningar och det är svårt att följa vart pengarna hamnar, vilket Hem & Hyra belyser i dag i en artikel om Norrköping.

Svårt kan det också vara att upptäcka dolda pengaöverföringar. Nu anser Hyresgästföreningen att Halmstad kommun under 2018 gjorde en större dold överföring. Kommunen hade då ett låneupplägg med det kommunala bostadsbolaget HFAB som gav 25 miljoner direkt till kommunkassan. Och kostade HFAB lika mycket. Pengar vars ändamål inte regleras, ens av Allbolagen.
– Det är så mycket pengar att hyresgästerna skulle kunna få tre-fyra år utan hyreshöjningar. Det är pengar som borde komma hyresgästerna till del, säger Hyresgästföreningens förhandlare Peter Olsén.

Läs ocksåEfter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster

Att som kommun ta ut hög ränta från det egna bolaget menar Hyresgästföreningen är fel. Kostnaden drabbar nämligen bara en enskild grupp, hyresgästerna. När även kapitalstarka borde vara med och bekosta kommunal verksamhet.

Enligt Hyresgästföreningen ser låneupplägget i Halmstad ut så här:

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.
  1. Bostadsbolaget har stora lån, det ligger i verksamhetens natur. De kommunala bostadsbolagen lånar oftast sina pengar av en bank men det blir det allt vanligare att de lånar av kommunen. Så är fallet i Halmstad.
  2. Kommunen har ett eget bolag för ändamålet; Halmstads Rådhus AB. Det är moderbolaget i Halmstads kommuns bolagskoncern. Det lånar pengar från banken och sedan i sin tur ut till HFAB (och andra kommunala bolag). De lånar in till en ränta, och ut till en annan.

Och det är här, enligt Peter Olsén, den dolda utdelningen kommer in i bilden.

Annons

Enligt årsredovisningen hade HFAB lån på 2,3 miljarder kronor 2018. Genomsnittlig ränta kan räknas ut lite olika. Enligt Hyresgästföreningen sätt var den 1,89 procent, och enligt HFAB:s två procent. Med så stora lånebelopp gör varje tiondel stor skillnad i räntekostnad. Halmstads Rådhus AB lånar in till 0,31 procent.

Med det nuvarande upplägget ”tjänar” Halmstads Rådhus AB totalt 45 miljoner kronor varav 25 miljoner kan sägas vara HFAB:s räntekostnader.
– Nu skulle kommunen kunna hävda att de står för risken men det finns ingen risk. HFAB är ett mycket starkt bolag och bankerna skulle stå i kö för att få låna ut till dem. Det är helt obegripligt varför HFAB lånar till så dålig ränta. Det här ett sätt för kommunen att föra över pengar, säger Peter Olsén.

Läs ocksåBetalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronorHyresskuld

Han jämför med Helsingborg som har ett liknande upplägg där räntan för Helsingborgshem är 1, 17 procent jämfört med HFAB:s 1,89 procent. Landskronahem som lånar direkt av bank har enbart en 0,26-procentig ränta.

Peter Olsén konstaterar att det inte är något olagligt i upplägget men han hoppas att politiker reagerar. För honom är det knepigt att förhandla om höjda hyror som bolaget yrkar på. Om det är så att bolaget har 20 miljoner att lämna i ren utdelning, samt 25 miljoner att ”ge bort” i detta ränteupplägg då behövs inga hyreshöjningar.
– Och det är inte vad jag brukar höra i hyresförhandlingar. Tvärtom säger bolagen att de behöver varenda krona och mycket mer, säger Peter Olsén

utdelning
Jonas Bergman (M).

Hem & Hyra frågade Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande, om han tycker att 1.89 procent i ränta är en marknadsmässig ränta och om han tycker att det ligger något i Hyresgästföreningens kritik om att det handlar om dolda uttag.

Annons

Han svarar att han inte ser något fel i upplägget och håller inte med om att det handlar om dolda överföringar. I ett mejl hänvisar han till att räntan tar hänsyn till EU-regler om att kommunala lån inte får gynna kommunala bostadsbolag. För att det ska bli korrekt räknar ett externt konsultbolag ut villkoren.

När det gäller bolagens ekonomiska styrning menar han att de yttre ramarna är politiska beslut via kommunen övergripande finanspolicy, det vill säga ”marknadsmässiga finansieringslösningar” och ”marknadsmässiga villkor”. De exakta formerna för hur detta ska gå till är dock inte utformade politiskt.

Utanför uttaget via ränteupplägget görs årliga utdelningarna från HFAB till Halmstad kommun på 20 miljoner kronor.

Läs också: Över hundra miljoner lämnar skånska hyresvärdar

Fakta: Dolda och synliga pengaöverföringar
  • En kommun kan föra över pengar, göra värdeöverföringar, från ett kommunalt bostadsbolag enligt allmännyttans egna lag Allbolagen. Enligt paragraf 5 i Allbolagen kan hela vinsten delas ut om det går till exempelvis integration och social sammanhållning. Vad det är kan tolkas brett och det finns ingen redovisningsplikt.
  • Utdelningar enligt Allbolagen är synliga. Det är också koncernbidrag som syftar till att jämna ut resultatet i hela kommunkoncernen.
  • Enligt Hyresgästföreningen kan kommuner också göra dolda överföringar, det vill säga överföringar som inte redovisas, som till exempel omotiverade höga borgensavgifter och internräntor. Borgensavgifter betalas för att kommunen har gått i borgen för lån.
  • Andra dolda utdelningar kan vara höga exploateringskrav, ett exempel är krav på ett bostadsbolag att bygga lekplatser och parkeringar till kommunen i samband med bostadsbyggande.
  • Det kan också handla om uppdrag som utförs av bostadsbolaget som inte kommunen betalar marknadsmässiga priser för, till exempel gräsklippning, snöskottning och måleriarbeten på kommunala fastigheter.
Läs också Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Grannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.