Dom: Förhandlingsavtal i Uddevalla gäller
Ida Zettersten Brännmark med familj bodde en av Intranors 22 lägenheter i Kyrkebyn utanför Uddevalla i fem månader. Hon trodde att hyran som stod angiven på kontraktet, 10 000 kronor per månad, var korrekt. Men den senast förhandlade hyran låg i själva verket på 7 360 kronor.
– Vi fick reda på att vi betalade för mycket via Hyresgästföreningen, säger hon.
Svea hovrätts dom ger henne rätt till återbetalning av det hon betalat för mycket, totalt 13 200 kronor plus ränta.
– Vi blev jätteglada och det betyder massor att vi vann. Rätt ska vara rätt, säger hon.
Hyrestvisten mellan Intranor AB och Hyresgästföreningen har pågått i flera år. I korthet handlar den om att parterna ser olika på vilka av områdets 22 lägenheter som ska omfattas av kollektiva förhandlingar. Enligt Intranor skulle inte hyran i sex av lägenheterna, bland annat den Ida Zettersten Brännmark bodde i, ingå efter 2011. Då hade fastigheterna styckats av och fått nya fastighetsbeteckningar.
Hösten 2013 gav hyresnämnden Intranor rätt. Hyresgästföreningens jurist Lena Walther överklagade beslutet till Svea hovrätt, som nu alltså går på föreningens linje på alla punkter.
– Hovrätten har fattat rätt beslut. Viktigast är att domen fastställer att en förhandlingsordning inte upphör på grund av en avstyckning, säger Lena Walther.
Domen berör direkt Ida Zettersten Brännmark, eftersom det enbart var hon som valde att gå vidare med Hyresgästföreningens hjälp. Flera andra som först tog strid om samma sak i hyresnämnden återkallade senare sina ärenden. Men enligt lagens mening kan alla hyresgäster i den avstyckade fastighetens sex lägenheter ha rätt till återbetalning
– Uppsägningen av förhandlingsordningen är ogiltig. Hyresgästerna har rätt att betala nivån som förhandlades 2006, det är den som är korrekt, säger Lena Walther.
Svea hovrätts dom kan inte överklagas.
Hem & Hyra har förgäves sökt fastighetsägarens ombud Marcus Hansson för en kommentar.
Ett avtal om kollektiv förhandling (förhandlingsordning) gäller även efter en avstyckning, det finns inget krav på att fastighetsbeteckningen ska anges.
Intranor har inte sagt upp förhandlingsordningen på ett korrekt sätt och den är därför fortfarande giltig.
Värden och hyresgästen kan komma överens om att lägenheten ska undantas från kollektiva förhandlingar. I det aktuella fallet finns inte någon giltig överenskommelse om det.
Lägenheten har visserligen renoverats, men inte så omfattande att värden kan ta ut högre hyra än den som förhandlats med Hyresgästföreningen, så kallad inflyttningshyra.