Annons

Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning – ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning

Örebro Mannen dömdes förra året för att ha kastat stenar under korankravallerna påsken 2022. Under fängelsetiden har han låtit andra personer bo svart i Örebrolägenheten. I Hyresnämnden vädjade mannen om att få behålla bostaden - för att kunna få permission och ha möjlighet till tidigare frigivning.
En polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.
Foto: Kicki Nilsson
Mannen fick fängelse efter att ha deltagit i upploppen som följde när Rasmus Paludan hade fått tillstånd att hålla en manifestation där han tänkte bränna Koranen.

Tingsrätten dömde förra året mannen, som är i 25-årsåldern, till närmare tre års fängelse efter att han kastat sten mot poliser i Örebro under kravallerna påsken 2022.

Upploppen var en reaktion på att den kontroversielle politikern Rasmus Paludan fått tillstånd att hålla en manifestation där han tänkte bränna koranen. I domen från förra året beskriver tingsrätten hur 25-åringen anslöt sig när kravallerna var som mest intensiva och våldsamma. Han ska under den dryga timme han deltog ha kastat flera stenar mot polis och polisfordon. Tillsammans med andra ska han ha plockat upp stenar och rusat fram mot poliserna i grupp. Via filmer kunde rätten fastställa att åtminstone en sten som 25-åringen kastade träffade en polis.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

25-åringen nekade till brottet. Han menade att han aldrig hade för avsikt att skada någon och hävdade dessutom att han inte förstod innebörden av upploppen.

Gräs med skuggan av ett träd och stenar.
Mannen var med och kastade stenar på polisen under upploppet i Örebro påsken 2022.

Han har inte bott i sin lägenhet sedan han häktades förra våren. Men det har andra personer. 25-åringen lät nämligen två nära släktingar bo i lägenheten. Men utan att be sin hyresvärd Örebrobostäder, Öbo, om tillstånd för andrahandsuthyrning.

Öbo fick veta att andra personer bodde i lägenheten via ett tips och kontaktade 25-åringen i fängelset med frågor.

Annons
Läs också"Mamma, jag vill inte bo granne med han" - så hanterar du barnens oro för grannenEn siluett av ett barn som sitter i dörren till ett badrum och en kvinna vid en röd tegelvägg.

25-åringen försökte ställa allt till rätta genom att ansöka om rätt att hyra ut i andra hand till en av sina släktingar. Men när Öbo begärde komplettering inkom han aldrig med dessa. Under våren blev han dessutom sen med hyror, vilket ytterligare försämrade hans relation till hyresvärden.

Bostaden chans till frigivning

Med tre obetalda hyror fick Öbo nog. De skriver i sin ansökan till hyresnämnden att de vill vräka 25-åringen som de menar misskött sig grovt i och med svartuthyrningen och hyresskulder på över 25 000 kronor. Dessutom har han tidigare skulder på 32 000 kronor till Öbo på grund av skador i bostaden.

Mannen å sin sida argumenterade för få behålla bostaden. Han och släktingarna bodde tillsammans i lägenheten fram till häktningen, därför hade han inte tänkt på att ansöka om att få hyra ut i andra hand. Dessutom ville 25-åringen ha en fast bostad för att kunna få permission med fotboja. En fast bostad skulle även innebära ökade chanser för mannen att friges tidigare.

Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.

Öbo har rätt att riva kontraktet

Hyresnämnden lyssnade inte på 25-åringens vädjan utan biföll Örebrobostäders vräkningsansökan. Därmed stryps 25-åringens chanser till permission och möjligheten till tidigare frigivning försvåras markant.

Annons

Att som hyresgäst hyra ut sin lägenhet svart och missa att betala hyra är att åsidosätta sina förpliktelser så grovt att Öbo har rätt att riva kontraktet, skriver hyresnämnden i sitt beslut.

 

Fakta: Att tänka på vid andrahandsuthyrning
  • För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd.
  • Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.
  • För att få lov att hyra ut sin lägenhet måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Ett sådant kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.
  • Du behöver ha godkännande även om du lånar ut lägenheten utan att ta ut någon hyra. Den som upplåter sin hyreslägenhet utan lov riskerar att förlora den.
Läs också Uppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligt Hyresgäst anklagas för vanvård efter 20 års rökning i lägenheten - får bo kvar Fyra månader utan möjlighet att gå ut – när värden inte ville fixa hissen blev Kurt instängd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.