Annons

Dömde skattefuskarens förklaring – ville lura till sig ett lägenhetskontrakt

Malmö Kontroller avslöjade att 50-åringen i Malmö hade lämnat in en falsk inkomstdeklaration. När mannen hade gripits av polis berättade han att måltavlan varit lägenhetsförmedlaren Boplats Syd.
Boplats syd
Foto: Anders Paulsson

På pappret såg det ut som att 50-åringen arbetade som marknadskonsult på ett livsmedelsföretag baserat i Lund. I verkligheten var han arbets- och bostadslös efter att ha blivit utsläppt från ett fängelsestraff i Frankrike.

Förra våren lämnade mannen in en inkomstdeklaration som visade en årsinkomst på 420 000 kronor. När Skatteverket återkom med frågor skickade han in anställningskontrakt och lönebesked. De fortsatta kontrollerna visade att allt var påhittat – 50-åringen hade varken arbetat eller fått lön.

Läs ocksåSe upp för fallgroparna – så lyckas du i bostadskönSå lyckas du i bostadskön – Hem & Hyra tipsar

Ville lura till sig lägenhetskontrakt

Under den följande rättegången i Malmö tingsrätt förklarade 50-åringen sitt agerande. Mannen hävdade att det inte handlade om pengar utan om hans bostadssituation. Eftersom han inte hade något arbete kunde han inte heller få ett hyreskontrakt. Lösningen blev att måla upp en falsk bild av privatekonomin genom en ljuga i deklarationen och genom att betala en bekant för falska dokument. Bluffen skulle lura Skatteverket och senare Boplats Syd, den regionala bostadsförmedlaren, så han kunde få en egen lägenhet.

50-åringen hävdade att han inte hade förstod fullt ut vad det innebar att deklarera falskt eftersom han inte kunde läsa. Men enligt åklagaren måste mannen ha insett att beskattningen riskerade att bli fel, även om syftet var att lura Boplats Syd och fastighetsägare. Nu har 50-åringen dömts villkorligt till böter för skattebrott.

Skatteverket upptäckte bostadsfusk

Annons
Läs ocksåFusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarnaLånga bostadsköer öppnar upp för bostadsfusk.

Enligt uppgifter i förundersökningen lyckades den dömde aldrig skriva hyreskontrakt. Den utpekade medhjälparen som ska ha hjälpt till med bluffen har inte kunnat förhöras och livsmedelsföretaget i Lund har gått i konkurs.

Bostadsfusket som beskrivits i fallet, med en påhittad inkomst, är vanligt på bostadsmarknaden där det kan vara hård konkurrens. Läget är extra ansträngt för personer som saknar inkomst eller tjänar så pass lite att det inte matchar fastighetsägarnas krav.

Boplats syd har varit måltavla för bostadsfusk tidigare

På senare år har Boplats Syd flera gånger varit måltavla för fusk och bedrägerier. Det mest uppmärksammade fallet rörde en anställd som manipulerade kötid. Mannen hade kommit på ett sätt att väcka liv i avregistrerade konton som återaktiverades så att de sökande hamnade längst fram i kön. 28 personer fick på det sättet en genväg till förstahandskontrakt. Den anställde fick sparken och dömdes senare till dryga böter för grovt dataintrång.

Hem & Hyra har även rapporterat om en rad personer i Skåne som efter detta har åkt fast efter att ha lämnat in förfalskade intyg om anställning och inkomst till Boplats Syd och olika fastighetsägare. Det har då rört sig om personer som saknat kötid eller vars ekonomi inte levt upp till hyresvärdarnas krav.

Annons

Så sent som i augusti i år dömde Helsingborgs tingsrätt en 28-årig man till böter efter att han hade lämnat in falska papper som Boplats Syd upptäckt. Mannen försökte på detta sätt lura sig till ett kontrakt för en bostad i Helsingborg.

– Vi har ett tjugotal anställda som arbetar med det här åtta timmar om dagen. De har fingertoppskänsla. Man ska aldrig känna sig trygg med att kunna fuska och komma undan med det. Därför är det bra att det nu bli en påföljd, sade Boplats Syd vd Anders Sjögren efter den den domen.

Läs ocksåHan för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan”Karl Larsson leder arbetet mot misstänkt bostadsfusk på Störningsjouren i Göteborg.
Fakta: Boplats Syd – en regional bostadsförmedling i Skåne och Blekinge

Boplats syd ägs av Malmö stad och är en regional lägenhetsförmedlare av samma typ som finns på andra platser i landet. Bolaget förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö på uppdrag av skånska kommuner samt en rad privata fastighetsägare. Det senare gör att även Blekinge omfattas av systemet.

 

För en kostnad på 300 kronor per år kan vem som helst ställa sig i kö. Tanken är att den som står bäst placerad, med längst kötid, ska hamna längst fram och kunna skriva förstahandskontrakt. Utöver detta kan fastighetsägarna ställa andra typer av krav på de sökande.

 

Omkring 139 000 personer står idag inskrivna i kön. Systemet är dock inte tvingande mot deltagande fastighetsägare som utöver de lägenheter som lämnas till Boplats Syd även kan fördela lägenheter på egen hand.

Läs också Så går köfusket till – och här är värdarnas knep för att avslöja det Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.