Annons

Domen: de slipper betala för skador i sliten lägenhet

Göteborg Värden stämde dem för skador i lägenheten, men saknade bevis. Nu slipper Jonatan Fahlén och Catherine Holt att betala. Det enda de får bekosta är flyttstädningen. ”Det bevisar att det lönar sig att kämpa emot”.
Foto: Gustaf Görfelt
Catherine Holt och Jonatan Fahlén slipper betala 13 000 kronor för skador som Byggnadsbolaget Curt Lundahl påstod att de orsakat. Curt Lundahl hade inte utfört besiktning vid inflyttningen, och tingsrätten anser att vittnesmålet från bolagets förvaltare inte har någon större tyngd.

Hem & Hyra har tidigare berättat om hur Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co AB har stämt sina före detta hyresgäster. Ett agerande som bidragit till att bolaget hamnade på tidningens lista över Sveriges värsta värdar 2021.

Formellt sett är det enbart Jonatan Fahlén som blivit stämd, eftersom han stod på hyreskontraktet. Men Catherine Holt bodde också i lägenheten och paret är fortfarande sambor.

Läs ocksåVärden stämmer dem – men hade inget bevis i rätten

Först krävde Byggnadsbolaget Curt Lundahl 23 000 kronor, men det beloppet sänktes sedan till drygt 18 000 kronor.

Värden hävdade att Fahlén och Holt orsakat skador och brister för 13 000 kronor när de hyrde en lägenhet i Bergsjön åren 2016–2018. Dessutom ville Curt Lundahl ha 5 000 kronor för flyttstädning som inte höll måttet.

Igår kom tingsrättens dom i målet. Jonatan Fahlén och Catherine Holt slipper helt att betala för skadorna som Curt Lundahl hävdat att de orsakat.

Läs ocksåVärden kräver pengar utan bevis

Den enda punkt där rätten går på Curt Lundahls linje är när det gäller flyttstädningen. Här fäster tingsrätten framför allt vikt vid de foton som bolaget åberopat som bevis.

Hyresgästerna får därför betala ersättning för att det genomfördes en extra städning när de flyttat ut, totalt 5 180 kronor. Fahlén och Holt har sagt att de städat så gott det gick, men att de slitna ytskikten gjorde det svårt att få riktigt rent.

Jonatan Fahlén:

Annons
Läs ocksåVärden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

– Vi är väl inte helt nöjda. Egentligen hade vi inte velat betala dem någonting alls. Men den ursprungliga fakturan låg på 23 000, och då är ju det här mycket lägre. Det är också lägre än deras förlikningsförslag. Det bevisar att det lönar sig att kämpa emot. Och det är en viktig lärdom, säger Jonatan Fahlén.

Göteborgs tingsrätt konstaterar i sin dom att det är hyresvärden som har bevisbördan i sådana här fall. Men Curt Lundahl genomförde ingen besiktning när Jonatan Fahlén flyttade in på Tycho Brahes gata. Inte heller när han och Catherine Holt själva efterlyste en besiktning i ett rekommenderat brev, där de samtidigt krävde att en lång rad skador skulle åtgärdas i den slitna lägenheten.

Vittnesmål utan större tyngd

Bolaget stödde sig i stället till största delen på vittnesmål från sin förvaltare, som hävdade att han visste att skadorna uppstått under Jonatan Fahléns tid som hyresgäst.

Han har dock också sagt att han inte besökte lägenheten före inflyttningen och att hans besök därefter gjordes av andra skäl än att granska lägenhetens skick. Hans uppgifter om tiden för skadornas uppkomst kan därför inte få någon större tyngd”, skriver tingsrätten i sin dom.

Bland annat krävde Curt Lundahl ersättning för tre försvunna skåpsluckor i köket. Men tingsrätten underkänner påståendet och konstaterar att ”Byggnadsbolagets egen bevisning (ger) besked om att det både före Jonatan Fahléns hyrestid och efter reparationsarbetena år 2017 saknades skåpsluckor.”

Krav på besiktning i hyreskontraktet

Domen blir extra besvärande eftersom Curt Lundahl skriver i sina hyreskontrakt att det är hyresgästens skyldighet att begära kopia av besiktningsprotokoll vid inflyttningen.

Hem & Hyra har vid upprepade tillfällen försökt ställa frågor om detta till Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co AB. Företagets vd Susanne Bryngelsson Lundahl har ingen offentlig epost-adress och har inte nått att gå via telefon. Istället har hon valt att enbart kommunicera via brev, och då skrivit att hon inte vill kommentera eftersom saken ska avgöras i tingsrätten.

Annons

Under förhandlingen i rätten ville inte bolagets representant svara på några frågor från Hem & Hyra. Nu har Hem & Hyra skickat ett nytt brev med frågor till Susanne Bryngelsson Lundahl.

Catherine Holt sitter även i styrelsen för Hyresgästföreningen Norra Göteborg. Föreningen har tidigare skickat ut ett brev till alla hyresgäster på Tycho Brahes gata, för att berätta vilka regler och lagar som gäller.

Enligt Jonatan Fahlén och Catherine Holt har Curt Lundahl satt i system att skicka fakturor till utflyttade hyresgäster, som ett sätt att finansiera sitt eget eftersatta underhåll.

– Vi har pratat med flera av våra grannar som fått liknande fakturor av bolaget. En del har betalat dem, för att de är rädda för att bråka med värden eller för att de tror att det inte är någon idé. Men det här visar ju ändå att det lönar sig att bråka med dem. Och det kommer vi att se till att de andra får reda på, säger Jonatan Fahlén.

TILLÄGG: Domen överklagades inte och vann laga kraft den 4 maj.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Fakta: Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co AB

Privat hyresvärd verksam i Göteborg och Mölndal.

Äger större bostadsbestånd på Tycho Brahes gata (Bergsjön), Skäpplandsgatan (Högsbo) samt på Fullblodsgatan och Luktärtsgatan (Åby, Mölndal).

Enstaka hus med mindre mängder lägenheter på Orustgatan (Sandarna), Pallasgatan (Rambergsstaden) och i Stigbergsliden.

Företaget äger även ett antal kontorsfastigheter, bland annat Stigbergshuset där huvudkontoret ligger.

Fakta: Utreddes för diskriminering

Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co har varit i blåsväder tidigare.

2016 granskade SVT Väst hur företaget fördelade lediga lägenheter.

Granskningen visade att den som sökte lägenhet i bolagets fastighet på Tycho Brahes gata i Bergsjön fick fylla i ett formulär där man bland annat skulle uppge om man var ”svensk” eller ”utländsk”.

Valde man ”utländsk” fick man även uppge från vilket land man kom och hur länge man bott i Sverige.

SVT Väst räknade antalet svenskklingande efternamn i fastigheten och kom fram till en andel på 72 procent. Detta kan jämföras med 8 respektive 18 procent i grannfastigheterna.

Reportaget fick Hyresgästföreningen att anmäla Byggnadsbolaget Curt Lundahl för olaga diskriminering.

Diskrimineringsombudsmannen inledde ett tillsynsärende, men avskrev det efter att Curt Lundahl meddelade att de gjort om sitt ansökningsformulär.

Läs också Sparkad vd får 1,5 miljoner – ombudet: "Vi är nöjda" Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.