Annons

Domen: får fängelse för Airbnb-uthyrning – först i Sverige

Göteborg UPPDATERAD Mannen drog in 100 000-tals kronor på att hyra ut sin lägenhet via Airbnb. Nu döms han till nio månaders fängelse. Därmed blir han den förste som får fängelse enligt de nya hårdare lagarna om svartuthyrning.
Foto: Gustaf Görfelt/Pixabay
Den 45-årige mannen döms till nio månaders fängelse av Göteborgs tingsrätt.

Uthyrningen via Airbnb har varit en yrkesmässig verksamhet och har stått för en betydande del av mannens försörjning. Det är brottslighet som utövats systematiskt.

Det skriver Göteborgs tingsrätt i domen mot den 45-årige göteborgaren, som meddelades på onsdagen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Mannen döms för flera olika brott, men de har alla koppling till en livsstil som verkar ha gått ut på att ha en helt svart ekonomi. En stor del av verksamheten har handlat om olovlig uthyrning av en tvårummare som mannen själv hyrt av fastighetsbolaget Castellum.

Använde lägenheten som hotell

Enligt åtalet bodde 45-åringen knappt själv i lägenheten i Masthugget i Göteborg. I stället hyrde han systematiskt ut den via förmedlingssajten Airbnb, främst till utländska turister.

Lägenheten låg i Amerikahuset i Masthugget. Mannen vräktes därifrån 2021.

Mellan gästerna kom en inhyrd städhjälp som bäddade rent och städade lägenheten.

Mannen tog ut en dygnshyra som var fem gånger högre än vad han själv betalade, och under åren 2018–2020 har han enligt siffror från Airbnb dragit in drygt 735 000 kronor. Räknar man bort vad han själv betalat i hyra och haft för synliga utgifter så återstår ett överskott på 358 000 kronor.

Nolltaxerade

Dessutom har han tillsammans med en bekant, som nu döms till villkorlig dom och böter, bedrivit uthyrning av husbilar.

Varken inkomsterna från husbilarna eller Airbnb-uthyrningen har redovisats för Skatteverket. I sina deklarationer har mannen uppgivit att han tjänat noll kronor eller bara strax däröver under de tre aktuella åren.

Läs ocksåHyresgäst riskerar fängelse för Airbnb-uthyrning – nytt åtal testar lagen

Under rättegången hävdade han att han trodde att Airbnb, med sitt europeiska huvudkontor på Irland, skulle betala in skatt och avgifter i Sverige åt honom.

Grovt bokföringsbrott

45-åringen döms för grovt bokföringsbrott när det gäller lägenhetsuthyrningen. Det excelark som försvaret visade upp under rättegången duger inte som bokföring, anser tingsrätten.

När det gäller husbilarna döms han för bokföringsbrott av normalgraden och försvårande av skattekontroll.

Annons
Läs ocksåJonas hyrde ut via Airbnb för att klara hyran – nu kastas han utJonas blev uppsagd när han hyrde ut genom Airbnb

Mannen döms också för brott mot jordabalken, enligt den nya lag som instiftades hösten 2019. Lagen gör det bland annat kriminellt att hyra ut en hyresrätt olovligt i andra hand och ta ut ockerhyra.

Först att få fängelse

Straffskalan för brott mot jordabalken går upp till två års fängelse.

Hittills har dock mycket få personer dragits in för rätta, även om det är vanligt att människor blir av med hyreskontraktet på grund av svartuthyrning.

45-åringen i Göteborg är den femte personen i hela Sverige som åtalas sedan 2019, och den förste som får fängelse. I alla de tidigare fallen har påföljderna stannat vid böter.

”En försökskanin”

När förhandlingarna startade i tingsrätten sade mannen till Hem & Hyra att han tycker det är oklart varför just han åtalats.

45-åringen på väg in i tingssalen med sin försvarsadvokat.

– Jag är uppenbarligen en försökskanin. Det är väldigt många andra personer som hyr ut via Airbnb i den här utsträckningen. Men på grund av media, och eventuellt även Castellums polisanmälan, så har åklageriet känt sig nödgade att göra mig till ett pilotfall, sade mannen då.

”Förslagenhet”

Förutom den ekonomiska brottsligheten så döms mannen för grovt folkbokföringsbrott. Sedan 2021 har han varit skriven i Polen, men av allt att döma levt i Göteborg.

Att någon döms för grovt folkbokföringsbrott är också ovanligt. Men tingsrätten anser att det inte varit på grund av okunskap eller slarv som 45-åringen angivit felaktiga uppgifter, utan att det handlat om ”förslagenhet och systematik” i utövandet av brottet.

Straffet för alla brotten sammantaget bedöms till nio månaders fängelse.

Frias för narkotikabrott

Göteborgs tingsrätt belägger även 45-åringen med näringsförbud i tre år.

Däremot frias han för ringa narkotikabrott och slipper betala de 500 000 kronor i företagsböter som åklagaren krävt.

Annons

En företagsbot skulle enbart drabba mannen som privatperson och eftersom han redan har fått betala 900 000 kronor i skattetillägg så vore det för strängt, anser rätten.

Får betala advokaten

Dock åker 45-åringen på en annan ekonomisk kalldusch. Tingsrätten konstaterar att han har vägrat ge någon insyn i sin ekonomi. Samtidigt har han under rättegången först uppgivit att han har större sparade tillgångar från vinster i nätpoker, för att senare säga att han bara har 75 000 kronor i besparingar.

Rätten tror att han har mer pengar än så och beslutar att mannen själv ska betala sina advokatkostnader, drygt 190 000 kronor.

Till Hem & Hyra säger mannen att han ska diskutera med sin advokat ifall han ska överklaga domen, mer än så vill han inte kommentera i nuläget.

Åklagaren nöjd

Kammaråklagare Catharina Linné pläderade under tingsrättsförhandlingen för att mannen borde få 1,5 års fängelse. Trots detta är hon nöjd med domen.

Cataharina Linné, åklagare andra ekobrottskammaren Göteborg.

– Jag tycker att rätten går på min linje. Det viktiga är att de har ansett att det här är bokföringspliktig näringsverksamhet, och att han måste ha förstått det.

Hur ser du på att han även döms till fängelse för brott mot jordabalken?

– Det är svårt att veta hur tingsrätten har bedömt varje enskilt brott. De har ju gjort en samlad bedömning av straffvärdet. Men det framgår ändå att rätten tyckt att brott mot jordabalken är tillämpbart när det gäller Airbnb-uthyrning. Även om inte en turist som hyr via Airbnb kanske är lika utsatt och därmed skyddsvärd som en vanlig andrahandshyresgäst, så drabbar det här hyresgästkollektivet. Det drabbar alla andra som verkligen är i behov av en bostad.

LÄS MER: Han kan bli först att få fängelse för Airbnb-uthyrning: ”Jag är en försökskanin”

Läs också Bor i USA – hävdar han pendlar till lägenhet i Göteborg Countrysångerska åker ut från trea i Bromma: ”Hon bor i Nashville” Ohållbara förklaringen: hyrde inte svart, matade bara fiskarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.