Domstol avfärdar historia om svartmögel – man som hyrde villa får betala över 330 000

Örebro Slutnotan blev dyr för mannen som hyrde en villa i Örebro. Obetalda hyror och husägarens rättegångskostnader gör att han nu måste punga ut med över 330 000 kronor.
Foto: Anna Rytterbrant
Hyrestvisten mellan de två männen fick avgöras av Örebro tingsrätt. Förutom att betala hyresskulden på 230 000 kronor måste hyresgästen även betala villaägarens rättegångskostnader på drygt 100 000 kronor.

Kontraktet skrevs på ett år, men mannen och hans familj fortsatte att bo kvar i huset de hyrde i ett vanligt villakvarter i Örebro. Det kunde de göra eftersom villaägaren och hyresgästen muntligen kommit överens om att hyreskontraktet skulle fortsätta gälla.

Men redan vid den här tidpunkten hade mannen börjat släpa efter med hyran. Och när han och familjen efter mer än tre år väl flyttade från huset var hyresskulden uppe i 230 000 kronor. Men hyresgästen betalade inte, så för att få sina pengar stämde villaägaren mannen i Örebro tingsrätt.

Läs ocksåS-politikern bodde i villa – men lyckades behålla lägenhet i centrala Östersund i 25 årVänster sida av bilden visar en stadsbild, en gågata. Högra delen av bilden en förhandlingssal i Sundsvalls tingsrätt. Över dessa en bild på hyreslagboken med en domarklubba.

Dök aldrig upp

I januari i år höll domstolen den första förhandlingen i ärendet. Men hyresgästen dök aldrig upp, vilket ledde till att tingsrätten meddelade en så kallad tredskodom.

Det betydde att villaägaren fick igenom alla sina krav, hyresgästen skulle betala honom nära 297 000 kronor. I summan ingick 65 000 kronor för kostnader av reparationer av skador som villaägaren hävdade att hyresgästen var ansvarig för.

Men hyresgästen begärde att tredskodomen skulle återvinnas som det heter på juristspråk. Det innebar att det blev en ny förhandling.

Läs ocksåHyresgäst odlade cannabis i förråd – vräktes från sin lägenhetPolisen hittade flera plantor cannabis i mannens lägenhet.

Efter diverse turer möttes parterna igen i september i Örebro tingsrätt. Där förklarade hyresgästen att villan varit full av svartmögel och att hyrorna därför hade efterskänkts av villaägaren.

”En efterhandskonstruktion”

Påståenden som villaägaren tillbakavisade med kraft. Och han får stöd av domstolen som helt och hållet avfärdar hyresgästens förklaring, främst med stöd från de sms- och mejlkonversationer som de två männen haft.

Tingsrätten skriver i domen att hyresgästens invändning framstår som ”klart svårförståelig” för att ett stycke senare beteckna hans resonemang ”närmast som en efterhandskonstruktion”.

Läs ocksåFel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande"siluetten av en man, pengar och en hand som håller en penna i begrepp att skriva i ett kontrakt

Hyresgästen slipper dock betala för vad det kostade att reparera de skador som ägaren åtgärdade efter att familjen flyttat ut från hans hus. Domstolen anser att villaägaren inte har bevisat att de uppkom under tiden då huset var uthyrt.

Saftig slutnota

Men slutnotan blir ändå saftig för hyresgästen. Tingsrätten slår fast att han ska betala 230 000 kronor för de förfallna hyrorna. Utöver det 1 500 kronor för obetalda VA- och elavgifter.

Men det stannar inte där. Att bestrida hyreskraven blev en dyr historia för mannen eftersom han dessutom får betala villaägarens rättegångskostnader på nära 103 000 kronor. Totalt blev det drygt 334 000 kronor.

Fakta: Den som inte hör av sig förlorar

En tredskodom kan bli aktuell om en part inte skickar in svaromål i rätt tid eller struntar i att komma till en förhandling i domstolen. Den parten förlorar per automatik målet.
Men den som får en tredskodom mot sig har rätt att, inom en månad, begära återvinning. Det betyder att målet återupptas igen från samma ställe som det avslutades.
En part kan bara begära återvinning en gång i ett mål.
Källa: domstol.se

Läs också Hyresgäst ville skydda sin mamma från rök – slog annan man med yxa Fördubblad förlust – tomma lägenheter fortsätter kosta miljoner: "Måste bli bättre på marknadsföring"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.