Skadorna var ”normalt slitage” – så bantar domstolen den dyra flyttnotan

Malmö Hyresgästen vägrade betala flyttkravet på 37 000 kronor. Den dyra flyttnotan landade i tingsrätten, som ger honom delvis rätt och bantar kravet till en tredjedel. Det kommunala bostadsbolaget hade slarvat med bevisen. Läs även juristens tips - så undviker du flyttnotor!
Hand som håller pengar och lagboken.
Foto: Gry Ellebjerg/Getty

Repigt parkettgolv, försvunna förvaringslådor till frysen, en bucklig diskbänk och allmänt slitna dörrar. MKB krävde en hyresgäst på nära 37 000 kronor efter att han hade flyttat ut. Men det kommunala bostadsbolaget i Malmö gapade efter för mycket med den tilltagna flyttnotan.

Hyresgästen ifrågasatte det digra kravet. Han höll inte med om allt på den tolv punkt långa listan över saker som MKB menade att han borde stå för efter utflyttningen. Han hade bott med sina små barn i lägenheten och ansåg att det som MKB betraktade som skador i själva verket var helt normalt slitage. Hyresgästen vägrade betala merparten av fakturan från MKB och striden om flyttnotan fick avgöras i tingsrätten.

Läs ocksåVärdens ovanliga julklapp: 30 miljoner kronor till hyresgästernaMKB-skylt och en påse med julklappar.

Flyttnotan minskade med två tredjedelar

Och Malmö tingsrätt ger hyresgästen delvis rätt. Det ursprungliga kravet på 37 000 kronor landade till slut på en tredjedel av summan när domstolen sagt sitt. Mannen ska betala 12 400 kronor.

Tingsrätten invänder mot protokollet från avflyttningsbesiktningen. Dels var det inte fullständigt, eftersom det var enbart underskrivet av hyresvärden och inte hyresgästen. Det gav protokollet ”begränsat bevisvärde”.

Människor passerar en MKB-skylt.

Läs ocksåHotfull hyresgäst hängde upp rysk flagga: ”Skydd mot solen” - tvingas flyttaRysslands flagga och händer som river ett hyreskontrakt itu.

Dels var beskrivningarna av en del skador svepande. Som att bostadens dörrar hade ”märken och skavanker”, utan några mer exakta detaljer om vilka dörrar eller skador som avsågs. Ändå valde MKB att sprutlackera alla dörrar och krävde att hyresgästen skulle betala 8 750 kronor för det.

Repor i parkettgolv var normalt slitage

Dessutom hade besiktningen, enligt tingsrättens bedömning, genomförts flera månader innan hyresgästen hade flyttat ut. Ändå stod det i protokollet att flyttstädningen var bristfällig. Och för det ville MKB ha 5 000 kronor. Tingsrätten menar att MKB inte har bevisat att lägenheten verkligen var ostädad i samband med hyresgästen faktiskt flyttade ut.

Nu slipper hyresgästen att betala flera av de åtgärder som MKB ansett vara skador som han borde stå för. I flera fall menar tingsrätten att ”skadorna” i själva verket är ”normalt slitage”, som repor i parkettgolvet. I andra fall konstaterar domstolen att MKB inte har lyckats plocka fram bevis som stärker deras påståenden. Som till exempel flyttstädningen.

Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

Enligt domen måste hyresgästen också stå för MKB:s rättegångskostnader på 9 000 kronor, förutom flyttnotan på 12 400 kronor.

Flyttnotor är ett av de vanligaste ärendena som Hyresgästföreningen hanterar. Läs mer om det här.

Klicka här för att se en kort film om vad du ska tänka på när du flyttar.

Fakta: Så undviker du dyra flyttnotor - juristens bästa tips!
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen iMalmö
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

När du flyttar in:

  • Kontrollera att besiktningsprotokollet efter den förra hyresgästen stämmer.
  • Om besiktningsprotokollet inte stämmer vid inflyttningen så ska man meddela hyresvärden, helst via mejl.
  • Ta bilder eller filma lägenheten.

Under tiden du bor i lägenheten:

  • Vårda din lägenhet väl.
  • Att vårda lägenheten innebär bland annat att den ska städas regelbundet.
  • Ha gärna en sänggavel för att undvika fettfläckar på väggen.
  • Sätt skydd på stols- och bordsben.
  • Spikhål i normal omfattning räknas som normalt slitage.
  • Gör en felanmälan till hyresvärden så fort det uppstår en skada eller något går sönder.
  • Håll reda på alla dina lägenhetsnycklar. Du ska lämna tillbaka samma antal som du kvitterade ut när du flyttade in.

När du flyttar ut:

  • Flyttstäda ordentligt.
  • Borr- och skruvhål ska spacklas igen (snyggt).
  • Fotografera eller filma lägenheten.
  • Skriv inte under besiktningsprotokollet om du inte tycker att det stämmer. Skriver du under har du medgett att du är skadeståndsskyldig även om det inte står några summor i protokollet.
  • Skriver du inte under besiktningsprotokollet kan värden vända sig till domstol men då är det värden som måste bevisa att skadorna uppkommit under hyrestiden och också att skadorna motsvarar den summa man krävt.
  • Hamnar du i tvist med din hyresvärd och är medlem – vänd dig till Hyresgästföreningen.

 

Läs också Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.