Annons

Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat”

Malmö Det beskrevs som ett stillsamt seniorboende när 68-åriga Anette Ahlrot skrev under hyreskontraktet. Sedan flyttade hemlösa familjer med barn in. Nu beordrar hyresnämnden ägaren att sätta stopp för fler barnfamiljer i huset.
Anette Ahlrot vann i hyresnämnden - slipper barnfamiljer som grannar
Foto: Pxhere/Privat
Hyresgästen Anette Ahlrot vann i domstol. Barnen på bilden är inte samma i artikeln

Två grupper av hyresgäster har stått mot varandra. Det är ett ovanligt mål som Hyresnämnden i Malmö har avgjort. På ena sidan, pensionärer som vill ha lugn och ro, och på den andra, hemlösa barnfamiljer som anklagas för störningar och stök.

Huvudpersonen är 68-åriga Anette Ahlrot som sedan sju år tillbaka är hyresgäst hos Malmö kommun. Hon är pensionär och bor i en mindre fastighet med bara har sex lägenheter. Det har fungerat som seniorboende med speciella hyresvillkor. Enligt reglerna som hon skrev under var hyresgästerna tvungna att ha fyllt 55 år, de kunde inte ha några barn boendes hemma och endast två personer per lägenhet var godkänt.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

Anette Ahlrot flyttade in bredvid jämnåriga personer, precis som avtalet beskrev. Men åren gick och något hände. Flera av grannarna i huset dog.

En tid efter detta började Malmö stad använda de tomma lägenheterna som akutboende. De nya hyresgästerna blev då hemlösa barnfamiljer som placerades ut av Arbetsmarknads- och socialförvaltningen. För Anette Ahlrot blev skillnaden påtaglig.

– Det var helt fruktansvärt. En kränkning av mina medborgerliga rättigheter att få lov att bo i det som jag hade skrivit under för och blivit lovad, säger hon.

Läs ocksåGrannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"Bilden visar de goda grannarna och vännerna Lena Forselius och Birgitta Johansson.

Krävde ett stopp för barnfamiljer i huset

I vintras vände hon sig till hyresnämnden med ett åtgärdsföreläggande. Det är ett formellt krav på åtgärder som hyresgäster kan rikta mot fastighetsägare. Domstolen kan sedan godkänna eller avslå kravet. Den här typen av mål handlar oftast om saker som behöver lagas. Det kan vara en dålig spis, bristande ventilation eller en trasig golvmatta. I det här fallet var problemet barnfamiljerna.

Hyresnämnden i Malmö fattade beslut om hus för äldre och pensionärer

”Plötsligt – och utan egen förskyllan – befann vi oss i en situation som var fullständigt oförutsägbar. Kaos i tvättstugan, skrikande barn, högljudda vuxna, spring av en massa olika människor, betydligt mer än 2 personer i varje lägenhet, kaos vid och i soptunnor – kaos och obehag ”i kvadrat” alltså”, skrev Anette Ahlrot i brev till hyresnämnden.

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

Förutom att lyfta störningarna menade hon att barnfamiljernas närvaro i sig bröt mot villkoren i hyresavtalet som beskrev huset som ett seniorboende. Hon ville att domstolen skulle tvinga Malmö stad att kasta ut barnfamiljerna.

Annons

– Äldre människor har en lugnare livsstil än vad yngre har. Det är mer ordning och reda och man tar ansvar och sköter sig. Det är ingen hög musik eller skrikande barn, säger Anette Ahlrot.

Domstolen: Boendet är för äldre och pensionärer

Fastighetsägarens ombud har under processen hävdat att beskrivningen ”seniorboende” bara gäller lägenheten i sig och inte hela fastigheten. Men detta köper inte hyresnämnden som nu skriver i sitt beslut:

”Det är ju uppenbart att ett villkor om seniorboende i ett hyresavtal inte gäller enbart för hyresgästen i avtalet; det är ju en självklarhet att det är boendeupplevelsen, det vill säga miljön kring boendet, som är avsedd för seniorer, med grannar som är i samma ålder och som är i samma period av livet”. Barnfamiljerna beskrivs som ”hinder och men i nyttjanderätten” av domstolen.

Hyresrådet Paula Lundberg berättar att hon aldrig tidigare hanterat ett liknande fall. Hon kommenterar innebörden av beslutet:

– Nämnden anser att seniorboende i avtalet inte bara gäller bostaden utan även boendet som sådant med grannar som ska vara 55 plus, säger hon.

Och då funkar det inte med barnfamiljer som grannar?

– Det var vår uppfattning, sett till villkoren som fanns i avtalet.

Annons

Måste vara ute inom tre månader

Enligt beslutet har Malmö stad nu tre månader på sig att säga upp kontrakten och sätta stopp för barnfamiljerna. Hyresgästen Anette Ahlrot är nöjd med utgången i domstolen.

– Vad jag önskade var att få tillbaka seniorboendet, som ett rent seniorboende med alla lägenheter, och det är ju det jag har fått nu. Intentionen är att det ska fortsätta vara ett seniorboende och att de inte ska kunna ändra på kriterierna hur som helst.

Det här rör ju familjer som har haft svårt att lösa sin bostadssituation, vad tänker du om det?

– Det är inte mitt ansvar. Jag har tecknat mig för ett seniorboende och det är det jag ska ha. Vad de står i för situation är faktiskt inte mitt ansvar utan samhällets ansvar, säger Anette Ahlrot.

Fastighetsägaren i fallet är rent formellt Malmös stads Stadsfastigheter, som har hyrt ut de aktuella lägenheterna till en annan del av kommunen, Arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Det är den senare som har placerat barnfamiljerna på adressen.

Avdelningschefen Rebecca Bichis känner inte till nämndens beslut men menar att det inte är något problem att lösa två lägenheter som faller bort.
– Jag har aldrig varit med om ett sådant här ärende tidigare. Men kopplat till grannkritik är det väldigt sällan som man uppskattar att vi etablerar oss någonstans i staden, kopplat till den utsatta målgruppen som vi jobbar med, säger hon.

– Jag skulle ljuga om jag sade annat än att jag ofta får samtal från personer som säger att ”det är jätteviktigt att man jobbar med målgruppen. Men inte här”. Det är ett vardagssamtal för mig.

Läs också Tog fastighetsförvaltarens nycklar – stal sedan vin från grannar Kommunen tog bort Catharinas rättigheter bakom hennes rygg – nu tvingas hon flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.