Dörrar brandsäkras på Bangatan
Hem & Hyra har upprepade gånger beskrivit förfallet på Bangatan 10 i Majorna. I maj 2014 beslutade hyresnämnden till slut att den nedgångna fastigheten skulle tvångsförvaltas i tre år. Kommunägda Familjebostäder utsågs till särskild förvaltare.
Huset har akuta brister. Utöver räddningstjänstens krav på bättre lägenhetsdörrar måste något snarast göras åt både fasad, fönster, el och uppvärmning, bedömer Familjebostäder. De mest nödvändiga reparationerna beräknas kosta 6,8 miljoner kronor.
Men hyresnämnden avslog i höstas Familjebostäders begäran om att ägaren, KB Signalen 17 och dess företrädare Lars-Eric Persson, skulle skjuta till pengarna. Huset är nämligen så illa medfaret att upprustningen inte ansågs räcka för att göra fastigheten ekonomiskt bärkraftig.
I stället har Familjebostäder tvingats prioritera ännu hårdare. Nu pågår förberedelser för att i första hand uppfylla räddningstjänstens föreläggande om bättre brandskydd innan tvångsförvaltningen löper ut.
– Planen är att åtgärda dörrarna under den återstående tiden. Vi behöver renovera dem så att de får en tillräckligt god klassning för räddningstjänsten, säger distriktschef Robert Jademyr.
Familjebostäder räknar i höst med att på nytt ansöka hos hyresnämnden om att husets ägare ska bekosta dörrarna. Hur stor prislappen blir är ännu oklart, men en uppskattning från förra året landade på 450 000 kronor.
Sedan tillträdet har förvaltaren utrett hussvamp som hittats i huset, tagit sig an gamla vattenskador, röjt och städat och haft löpande dialog med såväl hyresgäster och Hyresgästföreningen som kommunens miljöförvaltning och stadsbyggnadskontoret.
Hyresgästerna har också fått en fungerande kanal för felanmälan, så att de numera kan få hjälp med problem som dyker upp efterhand.
Familjebostäder har även tvistat juridiskt för att få ägaren att stå för de löpande förvaltningskostnaderna. Just nu väntar ett obehandlat krav hos hyresnämnden på drygt 160 000 kronor för arvode 2015.
KB Signalen 17 ville för några år sedan riva huset. Men kommunen avslog ansökan med hänvisning till byggnadens kulturhistoriska värde. I samband med det värderades kostnaderna för en genomgripande upprustning till mellan 60 och 80 miljoner kronor.
Byggdes vid förra sekelskiftet.
Rymmer i dag 21 hyreslägenheter samt ett antal lokaler.
Värms upp med hjälp av kakelugnar eller andra eldstäder. Endast kallvatten finns. Vissa hyresgäster har själva installerat element och varmvattenberedare.
Exempel på hyresnivåer (kallhyra): 3 205 kronor för 129 kvadrat, 1 415 kronor för 39 kvadrat.