Dörren ska locka till boendesamtal i Uddevalla
– Den här dörren ska ses som en öppning för alla som vill ta fajten för fler lägenheter, sade Hyresgästföreningens Anitha Andersson.
Det hela är en del av en landsomfattande kampanj. Lika färgstarka dörrar kommer under den här veckan att placeras ut i 33 av landets kommuner. I Uddevalla kommer Anitha Andersson, som är ordförande för Hyresgästföreningens lokalavdelning på Walkeskroken, samt Dolf Bergman, från den bostadspolitiska gruppen, att finnas på plats.
– Vi har bjudit in politikerna och pressen. Men framför allt hoppas vi att Uddevallaborna själva kommer att stanna upp och prata bostad med oss. Målet är att peppa så många som möjligt att själva agera i frågan. Kanske genom att kontakta politiker, föra fram sin åsikt på facebook eller skriva en insändare, säger Anitha.
Det sistnämnda har Hyresgästföreningens representanter gjort angående en specifik fråga i just Uddevalla. Närmare bestämt den som handlar om borgensavgiften.
– De höga borgensavgifterna för de kommunala bolagen och bostadsstiftelserna drabbar hyresgästerna som en fast avgift. Socialdemokraterna gick till val på att de skulle sänka dem, men än har vi inte sett till någon förändring, säger Dolf Bergman.
Att Uddevalla blev en av kampanjplatserna är inte så konstigt. Enligt Dolf står det 8 000 personer i bostadskö. Och enligt kommunens egna rapporter till länsstyrelsen råder det brist på bostäder både i och utanför centralorten.
– Målet är att fler billiga bostäder byggs och vi tror att vägen dit börjar med ett samtal, säger Anitha.
En som redan på måndagsförmiddagen kom till dörren för att prata boende var kommunalrådet Ewy Gahnström (V). Som medlem i hyresgästföreningen uppskattade hon kampanjen, som hon menar sätter fokus på en viktig samhällsfråga.
– Det är en social rättighet att ha en egen, väl fungerande, bostad. Och här i Uddevalla tycker jag att två frågor är extra viktiga. Det handlar dels om att unga ska ha råd att flytta hemifrån och dels om trångboddheten i framförallt våra norra stadsdelar.
Vad kan ni som politiker göra åt bostadsbristen?
– Först och främst behövs det ett statligt investeringsstöd som kan få fart på byggandet. Men stödet ska delas ut med ett förbehåll. En viss del måste gå till hyresrätter och fokus måste ligga på bostäder som byggs till rimliga priser, säger Ewy Gahnström, som innan hon gick vidarefick med sig Hyresgästföreningens egen kokbok med matiga recept blandade med goda råd för mer bostadbyggande.