Dotter får ta över kontrakt
Mor och dotter bodde sedan flera år tillsammans i en fyra i Göteborg. Mamman ansvarade för hyresinbetalningarna, ungefär 8 400 kronor i månaden.
Men så dog hon, och den privata hyresvärden sade upp hyreskontraktet med dödsboet. Ärendet togs upp av hyresnämnden förra hösten, som beslutade att avtalet skulle upphöra.
Men hovrätten upphävde beslutet, eftersom det skett ett rättegångsfel då beslutet togs.
Nu har värden på nytt försökt säga upp kontraktet, och tagit ärendet till hyresnämnden igen. Man menar att dödsboet inte längre behöver lägenheten. I stället behövs den som evakueringsbostad för andra hyresgäster inför en kommande ombyggnad.
Värden påpekar också att dottern sedan många år lever på försörjningsstöd. Hon har inte på egen hand råd med månadshyran, utan är beroende av att ha en inneboende. Kvinnan har också skulder hos kronofogden.
Men hyresnämnden anser den här gången att värden bör godta dottern som ny hyresgäst. Samtliga hyror har betalats in i tid sedan modern gick bort för snart två år sedan. En släkting har dessutom erbjudit sig att gå i borgen för att hyrorna kommer in som de ska.
Kommunens socialtjänst intygar att försörjningsstödet för kvinnan och hennes nuvarande inneboende täcker hyran. Kvinnan har också klargjort för hyresnämnden att hon tänker försöka byta lägenheten till en mindre med lägre hyra om hon får ta över kontraktet.
”En hyresvärd ska normalt inte behöva godta en hyresgäst vars inkomst är så låg att en erbjuden borgen kan komma att behöva tas i anspråk kort tid efter överlåtelsen”, skriver nämnden i sitt beslut.
Men sammantaget anses dottern ändå ha rimliga förutsättningar att betala hyran. Hon får därför rätt att överta mammans kontrakt. Beslutet kan överklagas i ytterligare några veckor.
Om en hyresgäst avlider får dödsboet överlåta kontraktet på en närstående som ”varaktigt” bott tillsammans med hyresgästen – om hyresnämnden godkänner det. Det ska nämnden göra så länge värden ”skäligen kan nöja sig” med förändringen.
Läs mer om vad som gäller här.