Annons

Drev bordell i lägenhet i Bromma – två män döms för koppleri

Stockholm Två män drev en prostitutionsverksamhet i en andrahandslägenhet i Bromma. De misstänktes för grovt koppleri men dömdes för den mildare graden koppleri. "Vi slog sönder deras verksamhet tidigt, så de hann inte komma igång riktigt", säger Simon Häggström, polisinspektör specialiserad på prostitution och människohandel.
Foto: Ola Axman/Polisen
Simon Häggström, polisinspektör specialiserad på prostitution och människohandel vid Norrmalmspolisen. Till höger 15 000 kronor i kontanter som hittades i en väska i lägenhetens garderob.

Två män med medborgarskap i Lettland hyrde en lägenhet i andra hand i Bromma via tjänsten Bostad Direkt. Vad den person som hyrde ut lägenheten inte kunde ana var att bostaden användes som bordell under våren.

Polisen besökte lägenheten i början av maj efter att fattat misstankar om att det pågick prostitutionsverksamhet i bostaden. Då befann sig en kvinna och den ena mannen på plats. Polisen hittade information i lägenheten som tydde på en omfattande koppleriverksamhet och grep mannen på platsen. Den andra mannen greps några dagar senare.

Läs ocksåUkrainskorna hamnade i mannens våld – utnyttjade över 20 kvinnor i lägenhetsbordell

Agerade som vakter

De två männen misstänktes för att ha rekryterat kvinnan till Sverige för att sälja sexuella tjänster. De misstänktes även för att ha hjälpt henne att annonsera tjänsterna på internet och haft kontakt med sexköpare. Männen har varit i lägenheten under tiden som kvinnan sålde sex och agerat som vakter enligt deras egna uppgifter.

Enligt polisens förundersökning misstänktes männen för grovt koppleri då de anade en mer omfattande prostitutionsverksamhet i lägenheten där fler kvinnor misstänktes ha utnyttjas av männen för att sälja sex.

– De var inte bara traffickingverksamheten som de höll på med utan de var även igång att starta upp en eskortverksamhet på nätet och hade storsatsat med att bland annat trycka upp massor av visitkort, säger Simon Häggström, polisinspektör specialiserad på prostitution och människohandel vid Norrmalmspolisen.

Läs ocksåStor lägenhetsbordellshärva i Stockholm: tusentals män köpte sex av 25 kvinnor

Hävdar att det var frivilligt

Men kvinnan uppgav i polisförhör att hon själv köpte biljetten till Sverige och kom i kontakt med den ena mannen när hon letade en bostad där hon kunde bedriva sin verksamhet. Hon hävdade i förhöret att hon kom till Sverige frivilligt och att hon själv hade marknadsfört sig via annonser på nätet och att ingen av männen hade fått ta del av hennes vinst.

Männen nekar att de bidragit till prostitutionsverksamheten, och menar att de bara erbjudit kvinnan att bo med dem i lägenheten. Men tingsrätten bedömde att ingen av de inblandade framstod som trovärdiga.

Annons
handdukar och kondomer i bokhylla
Bild från polisens förundersökning som visar kvinnans hylla i sovrummet med bland annat handdukar och kondomer.

Båda männen döms för koppleri och påföljden blir en villkorlig dom, vilket innebär en prövotid på två år utan övervakning. Villkorlig dom kan kombineras med till exempel dagsböter eller samhällstjänst. Männen har suttit häktade sedan i maj och efter domen som kom i juni hävdes häktningen. Tingsrätten bedömde att männen inte behövde betala böter då de suttit frihetsberövade under häktningstiden.

”Osedvanligt lågt straff”

Att straffet blev förhållandevis lågt beror på att det var svårt att bevisa att männen rekryterat kvinnan till Sverige och att hon själv hävdat att hon gjorde det frivilligt.

– Straffpåföljden blev osedvanligt lågt. Det är inte konstigt att man som brottsoffer känner rädsla och att hon kanske slätade ut hur det hela gick till. Vi kom ju också in i ett tidigt skede och kunde slå ut männens verksamhet som var i startgroparna. Jag brukar inte stirra mig så blind på koppleridomarna, de kan bli väldigt varierande, allt från villkorligt till fängelse. Vi jobbar långsiktigt och siktar mot att förr eller senare slå sönder hallickarnas verksamheter, så de slutar att verka i det här landet, säger Simon Häggström.

1999 blev det förbjudet att köpa sexuella tjänster i Sverige. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Det är inte olagligt att sälja sex i Sverige.

Läs ocksåKvinnorna sålde sex för 2,9 miljoner – hann knappt äta

Simon Häggström säger att polisen jobbar mycket med att informera kvinnor som säljer sex om vilka rättigheter de har och vad det finns för stöd och hjälp att få. I de flesta fall är kvinnorna som hålls inhysta i lägenhetsbordeller långt ifrån profilerna i sexannonserna.

– De som säljer sex är en mycket utsatt grupp och vi jobbar mycket med att skapa förtroende.

Annons

Mörkar ofta för de som hyr ut

Det gör att polisen inte alltid berättar för en lägenhetsinnehavare att bostaden använts som bordell under tiden som den hyrts ut i andra hand.

– En svår balansgång det där. Vi är ute och arbetar mot prostitution varje vecka och berättar inte per automatik för en lägenhetsinnehavare om det har skett ett sexköp i bostaden. Då koncentrerar vi oss hellre på att erbjuda kvinnan som säljer sex hjälp och stöd. Vi vill inte att de ska bli vräkta, de gör inget brottsligt, det är sexköparna och hallickarna som gör det. Men om det handlar om omfattande koppleriverksamhet så meddelar vi i regel lägenhetsinnehavaren, säger Simon Häggström.

Svårt att kontrollera bordellrisken

Sedan det blev olagligt att köpa sexuella tjänster har gatuprostitutionen nästan försvunnit. För tio år sedan förekom prostitution mestadels på hotell, men sedan hotellen blivit uppmärksammade och blivit bättre på att förhindra sexköp har sexhandeln flyttat till lägenheter och så kallade lägenhetshotell och till massagesalonger, enligt polisen. För lägenhetsinnehavaren är det svårt att kontrollera om den man hyr ut till i andra hand kommer att använda lägenheten som bordell.

– Hur ska någon som hyr kunna förvissa sig om att det inte kommer att ske? Ofta har de som hyr goda referenser och städar lägenheterna ordentligt. Det bästa man kan göra är att be en granne hålla koll på lägenheten. Börjar det bli vansinnigt mycket spring av män i trapphuset så kan man börja misstänka att det inte står rätt till, säger Simon Häggström.

Läs också Hans lägenhet blev en bordell: "Kan aldrig mer sova i min säng"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.