Annons

Drog egna rörledningar – orsakade vattenskador för hundratusentals kronor

Göteborg Kvinnan ville hyra ut delar av sin lägenhet. Då drog hon egna rör från badrummet för att ordna ett extra kök åt sin inneboende. Nu har värden konstaterat fuktskador för över 300 000 kronor.
Hyresvärdens mätningar avslöjade en vattenskada inne i väggen där kvinnan hade dragit egna rör. Själv nekar hon till anklagelserna.
Foto: Hyresnämnden/Pixabay
Hyresvärdens mätningar avslöjade en vattenskada inne i väggen där kvinnan hade dragit egna rör. Själv nekar hon till anklagelserna.

Kvinnan i 60-årsåldern bor i en stor lägenhet i en Göteborgsförort. För att få hjälp med hyran hyr hon ut delar av sitt hem till en inneboende.

Men så får hyresvärden höra av en granne att kvinnan har installerat ett extra kök i lägenheten. För att ordna avlopp har hon dragit egna rör genom badrumsväggen till sovrummet på andra sidan.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Värden bokar omedelbart in en besiktning för att undersöka de befarade skadorna. Enligt bostadsbolaget ringer kvinnan upp några dagar senare. Hon vill ha tips om hur hon kan återställa hålen i badrumskaklet. Senare ska kvinnan hävda att det handlar om ett missförstånd till följd av språkförbistring.

Mätningar visar vattenskador

Vid besöket i lägenheten är extraköket och rören borta. Däremot syns tydliga spår av rördragningar på båda sidor om väggen. I badrummet har någon nyligen satt upp flera udda kakelplattor, putsrester ligger kvar runtomkring. Under den nya tapeten i sovrummet känns ett rörformat hål i väggen.

Hyresgästen är med vid besöket. Men nu hävdar hon att hon aldrig har dragit några egna rör, och att hon därmed inte heller har tagit bort dem eller försökt laga efteråt. Senare ska hon skylla på sin inneboende.

Läs ocksåUlf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut detUlf och Charlotta Håkansson i sitt kök som de själva renoverat för miljonbelopp.

Hyresvärden låter en fuktskadefirma bedöma skadeläget på plats i lägenheten. Mätningarna visar att fukten i väggen har spridit sig ut i golven på båda sidor. För att komma åt skadan måste värden riva hela badrummet, samt öppna vägg och golv i sovrummet intill.

Annons

Skador för hundratusentals kronor

Allt som allt väntas saneringen kosta cirka 316 000 kronor. Det blir för mycket för hyresvärden, som skickar en uppsägning och vänder sig till hyresnämnden.

Den kreativa rörlösningen riskerar nu att kosta kvinnan hennes hem. En hyresgäst har förvisso rätt att sätta en personlig prägel på sitt boende, konstaterar hyresnämnden. Men det finns tydliga gränser, och de är ganska snäva.

Läs ocksåHär är kraven du kan ställa på din värd inför renoveringen: ”Ingen rätt till evakueringslägenhet”Stamrenoveringar av kök och badrum brukar upplevas som särskilt påfrestande för hyresgäster.

Att på egen hand borra hål för ett avloppsrör genom badrumsväggen ligger långt bortom dessa gränser. Särskilt som vattenskadan dessutom kommer att kosta värden stora pengar.

Ifrågasätter värdens bevis

Kvinnan själv har fått hjälp av Hyresgästföreningen att föra sin talan i hyresnämnden. Hon påpekar att lägenheten aldrig blev besiktigad när hon flyttade in, och att den redan från början hade flera brister. Det skulle därmed kunna vara någon annan som har orsakat skadorna i badrumsväggen.

Värden hittade inget extra kök i lägenheten. Däremot fanns spår av att någon borrat hål ut genom badrumsväggen för att dra egna rör. Tilltaget har orsakat kostsamma vattenskador.
Värden hittade inget extra kök i lägenheten. Däremot fanns spår av att någon borrat hål ut genom badrumsväggen för att dra egna rör. Tilltaget har orsakat kostsamma vattenskador.

Dessutom finns det inga fuktmätningar från andra ställen i badrummet. Enligt kvinnan skulle utslaget kunna bero på att det är allmänna problem med fukt i huset.

Inga tvivel från hyresnämnden

Men hyresnämnden ser inte ”någon annan rimlig förklaring” till skadorna i lägenheten: Det är kvinnan som har gjort hål i badrummets tätskikt, dragit rör genom väggen och sedan försökt dölja det genom att tapetsera över från ena hållet och sätta upp nya kakelplattor på andra sidan.

Annons

Genom att göra så har hon misskött sig så pass mycket som hyresgäst att hyresnämnden ger värden rätt att säga upp henne.

Om kvinnan verkligen måste flytta ut återstår att se. Hon har överklagat beslutet till hovrätten. Där väntar fallet nu på ny prövning.

LÄS MER

Fakta: Tänk på det här när du vill göra om hemma
  • Lagen tillåter att du målar eller tapetserar om utan att värden godkänner det. Andra saker du får göra är att sätta upp persienner, byta golvlister och lägga in heltäckningsmatta på ett linoleumgolv.
  • Du får däremot inte göra större ingrepp i lägenheten, till exempel ändra planlösningen genom att ta bort en vägg, göra ett valv mellan två rum eller riva ut fast köksinredning och sätta in ny.
  • Begränsningen finns till för att förhindra att huset tar skada eller att grannar får problem.

Källa: Hyreslagen, hyresnämnden

Läs också Värden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser" Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.