Studenternas hus sprack
– När det var som kallast under vintern kunde jag höra hur väggarna sprack, säger Yekatarina Bondarenko som kommer från Kazakstan och läser till brandingenjör vid Lunds tekniska högskola, LTH.
Hon betalar 4500 kronor i månaden för sin enrummare i modulhuset. På väggen ovanför sängen syns en stor spricka.
Det var 2012 som 200 studentlägenheter smälldes upp i närheten av LTH på Ole Römers väg. Bostäderna ägs av företaget Prime Living, som hyr ut till universitetet, som i sin tur sedan hyr ut till studenterna. Marken ägs av statliga Akademiska hus.
Men när lite mer än halva tiden har gått har både den konkreta och den ägarrättsliga konstruktionen ställt till det för hyresgästerna. Kommunens miljöförvaltning kunde efter en inspektion i juni konstatera ”allvarliga brister” i ”ett stort antal bostäder”. Det handlade bland annat om fuktskador och bristande ventilation.
– Det är ovanligt att se, men det är en typ av byggnad som inte är som ett vanligt hus, säger miljöinspektör Elin Holgersson.
Själva bygget gick snabbt – ett år efter beslutet att bygga stod de moduler som satts ihop i Hongkong på plats och med ett tillfälligt bygglov på tio år.
Ari Beyeler från USA är få väg ut ur sin lägenhet efter ett år.
– Det är katastrof hur badrummen är utformade. Mycket färg har redan trillat av från väggen, säger han.
Han berättar också att säkringarna går om han ventilationen och köksfläkten samtidigt.
Nikolas Pieta Theofanus är bostadschef på Lunds universitet och berättar att miljöförvaltningens inspektioner genomfördes efter att universitetet inte tyckt att Prime Living tagit till sig de klagomål som vidareförmedlats från hyresgästerna i tillräckligt hög grad.
– Vi anser att det finns ett konstruktionsproblem i fastigheten, säger bostadschefen.
Förutom på själva bygganden har hyresgäster också klagat på råttor.
– En gång blev internetkabeln avgnagd av en råtta, berättar Jonathan Than från Singapore, som studerar på Ekonomihögskolan.
Råttproblemet har dock minskat sedan universitetets vaktmästare varit och röjt upp i soprummet, men försvåras av spårvägsbygget i närheten som skrämmer upp djuren.
– Vi såg inte några tecken på problem med det, säger Elin Holgersson om den senaste inspektionen i juni.
Miljöförvaltningen vill nu att Prime Living ska ta fram en åtgärdsplan för att komma åt fuktproblemen. Även universitetet bör vidta åtgärder, som att ta fram rutiner för hur klagomålen från hyresgästerna ska hanteras. Än så länge har kommunen inte ställt några krav på universitetet eller bostadsbolaget, men om det inte händer någonting kan förvaltningen lägga ett åtgärdsföreläggande och koppla detta till ett vite.
– Vi ska enligt Förvaltningslagen inte ta i mer än vad som krävs, säger Elin Holgersson.
Hem & Hyra har varit i kontakt med Prime Livings fastighetschef Kim Yrttimma, som avböjer att kommentera.