Drygt 9 000 hushåll i Uppsala bor fel
Uppsalaprojektet, som presenterades på ett webbseminarium på Digitala Almedalen tidigare i somras, har gått ut på att hitta en modell för att beräkna det egentliga behovet av bostäder.
– Ingen kommun i landet har haft en helhetsbild av det faktiska bostadsbehovet. Det vill säga skillnaden mellan det bostadsutbud som finns och det som skulle behövas för att alla hushåll skulle få en godtagbar bostad, säger Elin Blume, strategisk samhällsplanerare vid Uppsala kommun.
Genom att göra ett antal ställningstagande om exempelvis var gränsen går för trångboddhet – mer än två personer per rum – och sedan köra uppgifter om Uppsalabornas ekonomi, bostäder, flyttmönster med mera i en stor databas fick forskargruppen fram ett resultat.
Det visade sig att av 100 000 hushåll bor drygt 9 000 fel eller som forskargruppen uttrycker det, har en osäker bostadssituation.
– Nu har vi mer fakta efter att tidigare gått på magkänsla. Men jag kan inte påstå att jag är förvånad över att det ser ut så här, säger Elin Blume.
4 223 hushåll bor enligt modellen dyrare än vad de egentligen har råd med, 2 537 bor för trångt, 1 432 bor både för trångt och för dyrt, 550 flyttar runt mellan tillfälliga adresser och 311 saknar helt bostad.
– Vi har gjort de värderingar som känns mest rimliga. Det är så nära sanningen man kan komma, säger Elin Blume.
I nästa steg har forskarna tittat på i vilken utsträckning det finns bostäder som matchar behovet. De har då kommit fram till att ytterligare 2 500 hushåll skulle kunna få tillgång till en godtagbar bostad om billiga, nyproducerade lägenheter byggda med det statliga investeringsstödet fördelades direkt till gruppen.
Resterande 6 600 hushåll skulle behöva matchas mot billiga hyresrätter i befintliga beståndet. Kanske kombinerat med bostadssociala åtgärder och arbetsmarknadsåtgärder.
– Den fakta vi nu fått fram visar att det behövs nya insatser. Det räcker inte med det vi länge jobbat med, säger Elin Blume.
De nya kunskaperna om hur det faktiska bostadsbehovet i Uppsala ser ut kommer nu att användas i arbetet med det nya bostadsförsörjningsprogrammet som är på väg att tas fram.