Du åldras snabbare i hyresrätt – ny studie får kritik: ”Inte säkerställt”
I en ny studie försöker forskare vid Adelaides universitet i Australien ta reda på om boendeförhållanden påverkar det biologiska åldrandet, alltså hur snabbt kroppens celler åldras. Forskarna har observerat 1 420 hushåll i Storbritannien, något som Illustrerad vetenskap berättat om. Resultatet är uppseendeväckande: Om du hyr din bostad åldras dina celler betydligt snabbare än om du äger din bostad.
I studien skriver man att boende i hyresrätt (jämfört med att äga sin bostad) påverkar åldrandet mer negativt än andra faktorer, som att vara arbetslös eller före detta rökare. I studien slår man därför fast att det finns en stor möjlighet att minska problemet med för tidigt åldrande med hjälp av en förändrad bostadspolitik.
”Inte en särskilt bra genomförd studie”
Men när Hem & Hyra visar studien för Sara Hägg, forskare inom biologiskt åldrande på Karolinska institutet, blir hon skeptisk.
– Det är inte en särskilt bra genomförd studie. De har testat väldigt många saker med många variabler och det är ofta problematiskt. För när man testar mycket hittar man slut någonting.
Vad är det forskarna drar för stora växlar på?
– De menar ju att om man får ett bättre boende så får man också ett bättre biologiskt åldrande. Men man kan inte säga att det är säkerställt efter den här studien.
Sara Hägg anser att det snabbare åldrandet för personer i hyresrätter troligen beror på annat, faktorer som hon kallar socioekonomiska markörer.
– Det kan till exempel handla om sämre utbildning, lägre inkomst, svårare förutsättningar i livet. Det finns så många andra faktorer som samvarierar. Man kanske bor i ett område där det kanske finns kriminalitet, mindre grönområden och sämre skolor.
Så om någon läser om studien och tänker att de kommer att dö i förtid bara för att de bor i hyresrätt, så bör de tänka om?
– Precis! Det finns så många andra orsakssamband som samvarierar.
Vänskap påverkar åldrandet
Vad kan man tänka på för att inte åldras så snabbt?
– En sak som man kan tänka på är sociala sammanhang. För det har visat sig vara väldigt viktigt. Att känna att man har en social tillvaro med personer att interagera med påverkar positivt på åldrandet. Vissa siffror säger att ett socialt rikt liv är lika viktigt som att sluta röka.
Enligt Sara Hägg kan man påverka cellernas åldrande genom att motionera – och genom att äta färre kalorier om man är överviktig. Hon ger ett förslag som slår ihop flera av succéfaktorerna för ett långsammare biologiskt åldrande: Ta en promenad med grannarna!
- Forskare vid Adelaides universitet har studerat biologiskt åldrande, alltså hur snabbt celler i kroppen åldras.
- Studien visar att cellerna hos dem som hyr sin bostad åldras snabbare än hos dem som äger din bostad.
- Forskarna observerade 1 420 hushåll.
- Enligt studien påverkas åldrandet mer av att bo i hyresrätt än att ha rökt.