Annons

Du ska inte behöva frysa i din lägenhet

Nyheter I hemmets trygga vrå har du rätt att slippa lida av höstens kalla vindar. Du kan kräva 20 grader varmt – men lita inte på att termometern visar rätt.
Foto: Pixabay

Fallande löv, gnistrande frost – och iskallt i lägenheten. Så upplever många hyresgäster året mörka halva.

Men kanske fryser du i onödan. Som frisk hyresgäst ska termometern inomhus visa åtminstone 20 grader under normala väderförhållanden, enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Läs ocksåJoel hade 14 grader inomhus i nybyggd lägenhet: ”Jag har nog Sveriges mest luftade element”Tvådelat foto: Joel Persson i mörka kläder, keps, glasögon står framåtlutad i gången mellan hallen och köket med frysdörren öppen och visar med handen var dagbädden skulle gå om den stod i hörnet mitt emot köksdelen av ettan. Till höger: Fasadfoto av det nybyggda höghuset, vitt med en mängd balkonger i grå metall. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

Är du äldre eller lider av sjukdom kan du kräva att hyresvärden skruvar upp temperaturen ytterligare ett par snäpp.

Händer det att du fryser trots att kvicksilvret håller sig på rätt sida av gränsen? Det kan bero på att den så kallade operativa temperaturen – temperaturen vi upplever – ofta är snäppet lägre än vad vår termometer visar.

Tycker du att det är ruggigt hemma har du oftast rätt, resonerar Hyresgästföreningens chefsjurist Susanna Skogsberg.

Annons
Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– Även om termometern visar 20 grader kan du ha kallras från fönstret eller drag i rummet. Det brukar faktiskt lösa sig om man säger till.

Med en temperatur under 18 grader eller mindre är det absolut läge att agera – för ditt eget välmåendes skull.

– Då kan det innebära en olägenhet för hälsan. I sådana fall ska någon absolut reda ut vad som är fel, säger Fredrik Haux, utredare på Socialstyrelsen.

Läs ocksåÄldre kvinna täcker fönstren med madrasser mot kylan – lever i mörker: "Riskerar frysa ihjäl"Kvinnan täckte fönstren för att slippa frysa. OBS! Bilden föreställer inte kvinnan.

I Hem & Hyras undersökning från 2010 uppgav över hälften av de tillfrågade att de fryser i sin lägenhet under vintern. Och kvinnorna var dubbelt så frusna som männen.

Om värden slår dövörat till ska du vända dig till Hyresgästföreningen. De kan då ofta hjälpa till genom att skicka en särskild engångstermometer som kan ge ett visst stöd i bevisningen. Men kom ihåg att mäta en bit upp från golvet och i mitten av rummet.

Annons

Som extra livlina kan du även kontakta antingen hyresnämnden eller miljökontoret i din kommun för ett beslut om åtgärder.

Yogesh Kumar, miljöchef på Fastighetsägarna, är övertygad om att flertalet värdar är lyhörda inför klagomål på inomhusklimatet.

– En lämplig temperatur ligger mellan 20 och 24 grader, och där tror jag att de flesta håller sig. Är det över eller under behöver man fundera på att göra något åt saken.

Fakta: Så kallt får det vara
  • Om lufttemperaturen, mätt med vanlig termometer, är under 20 grader kan miljöförvaltningen genomföra en utförlig mätning av den ”operativa temperaturen”, där man även väger in strålningstemperatur. Då gäller dessa riktvärden/rekommendationer:
  • 20 grader i lufttemperatur är Folkhälsomyndighetens rekommenderade lägstagräns. Det motsvarar en operativ temperatur på cirka 18 grader.
  • För känsliga grupper gäller att temperaturen bör vara två grader högre. Det vill säga en lufttemperatur på 22 grader eller operativ temperatur på 20 grader.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta: Temperatur – ingen enkel sak
Att mäta inomhustemperatur är en halv vetenskap. Förutom angivna riktlinjer ska mätningen ske minst 60 centimeter från innervägg.
  • Termometern ljuger ofta om hur kallt det i själva verket är hemma. Dels skiljer sig mätresultaten inte sällan åt mellan enklare modeller, dels ger de inte en fullständig bild av kylan.
  • Inneklimatet påverkas förutom lufttemperaturen av ytterligare tre faktorer: strålningstemperatur, luftens hastighet och luftens fuktighet.
  • Vill man få fram den verkliga – operativa temperaturen – krävs ett särskilt mätinstrument som bara en utbildad person kan hantera. Vid en kontroll utförd av yrkesman blir resultatet ofta något annorlunda än vid din egen uppskattning.
  • En bra tumregel innan du klagar är att mäta i de zoner där du brukar vistas när du fryser, för att ge en bild av ditt vardagsklimat.
Fakta: Operativ temperatur

Den operativa temperaturen speglar hur varmt kroppen upplever att det är, och är ett medelvärde av luftens temperatur och omgivande ytors temperatur.

Läs också Kall lägenhet? Känsliga grupper har rätt till ett varmare hem Ingierdh fryser varje dag av kalldrag: "Det är sprickor i väggarna överallt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.