Annons

Du ska inte betala när olyckan beror på värdens slarv

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Du halkar på en isfläck utanför porten eller din dyrbara vas far i golvet när fastighetsskötaren luftar elementet. Vad har du som hyresgäst för rättigheter? Hem & Hyra ger dig svar.
Foto: Britt Mattsson
Snart är halkan här igen, så se upp! Om du halkar på grund av din hyresvärds slarv kan du få ersättning, berättar juristchef Lennart Björkman.

Varje år halkar och skadar sig cirka 17 000 personer i Sverige så illa att de söker vård. Om olyckan sker på din egen bakgård och beror på att din hyresvärd varit slarvig kan du ha rätt till ersättning.

Detsamma gäller om du skulle trilla i trappan till tvättstugan för att belysningen inte fungerar. Eller om en fastighetsskötare råkar ha sönder något i din lägenhet. Men det är du, som råkat ut för olyckan, som måste kunna bevisa att fastighetsägaren varit vårdslös.

Läs ocksåHyresvärden monterade bort dörrbromsen – Marianne, 88, föll och skadades allvarligtMarianne Nordhausen krossade armbågen och fick en fraktur på nyckelbenet när hon föll. Men värst av allt var att hennes höftprotes förstördes. "Jag har fått bestående men", säger hon.

– Ta gärna bilder av olycksplatsen och, om det finns vittnen till olyckan, ta deras namn och nummer, säger Lennart Björkman, juridisk chef vid Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Oftast kan värden och hyresgästen komma överens och reglera skadan sinsemellan utan att något försäkringsbolag behöver kopplas in.

Läs ocksåEtt år efter sprängningen – nu får Johan rätt till skadestånd men vissa grannar blir utan: "Många mår fortfarande dåligt"Flerfamiljshus där en port sprängts. Till höger faksimiler från olika tidningar om sprängningen.
Lennart Björkman, chef för den juridiska enheten på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Men om värden säger ”…det där får du ta med ditt eget försäkringsbolag” ska man, enligt Björkman, vara vaksam.

Annons

– Om det är hyresvärden som har orsakat olyckan är det hans försäkringsbolag som ska kopplas in. Inte hyresgästens, säger han.

Som drabbad hyresgäst är det viktigt att ”mata” hyresvärden och försäkringsbolaget med kvitton på utlägg, intyg från vården och alla andra bevis på att man lidit ekonomiskt eller på annat sätt av olyckan.

Läs också"Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen

 

– Ofta är det svårt att överblicka om skadan kommer att orsaka problem i framtiden. Då är det viktigt att ärendet inte avslutas hos försäkringsbolaget, utan att man får fram att skadan är pågående. Att man har rätt till ytterligare ersättning om skadan består, förvärras eller om man får ärr som inte går bort.

Annons

Ersättningen räknas ut enligt schabloner där man tar hänsyn till den skadades ålder, arbetsförmåga med mera. Är man inte nöjd med ett försäkringsbeslut kan man kräva att få det omprövat i Försäkringsbolagens ansvarsnämnd.

– Sedan kan man pröva ärenden i allmän domstol också. Men förlorar man där får man betala rättegångskostnaderna för både sig själv och motparten,
säger Lennart Björkman.

LÄS ÄVEN:

Mahmoud bröt armarna i fallet – hyresvärden erbjöd ersättning mot tystnadsplikt

Fakta: Kan ersättas vi en olycka

• Kostnader för medicin och vård
• Sjukresor
• Skadade kläder

Läs också "Våga tänka tanken att det kan hända" - Jan förlorade allt i branden Krossad axel och benbrott – hala golv gjorde att Marie och Lena hamnade på akuten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.