Dubblerat boinflytande i Gävle
Det integrationsarbete som Hyresgästföreningen driver i Andersberg sedan tiotalet år tillbaka tillsammans med bland annat Gavlegårdarna har blivit mycket lyckat.
Föreningar, skola, fritidsgård, bibliotek, studieförbund med flera har tillsammans med de som bor i stadsdelen samlats i ett nätverk som kallas Andersbergsgruppen.
– Genom att jobba tillsammans i stället för var och en på sitt håll når vi ut till så många fler människor, säger Sanna Backeskog, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen.
Nya mötesplatser har skapats och på så kallade ”dialogdagar” har de boende inspirerats och fått praktiska tips om hur de själva kan starta och driva projekt för att göra stadsdelen till en ännu bättre plats att bo på.
Läxhjälp, byta grejer-dagar, vårmarknader, odlingsprojekt och nattvandringar är bara några exempel på aktiviteter som Andersbergsgruppen engagerat sig i.
Satsningen har blivit så framgångsrik att Hyresgästföreningen och Gavlegårdarnas gemensamma boinflytandekommitté beslutat sig för att i år göra en liknande satsning i stadsdelen med bostadsområdena Öster, Nordost och Gävle Strand.
– Det har blivit en fördubbling, konstaterar Sanna Backeskog belåtet.
Andersbergsprojektet blir, åtminstone till att börja med, lite av en förebild för arbetet i de tre mindre bostadsområdena nära Gävle centrum.
Vid ett stormöte 23 februari får invånarna chansen att ställa frågor och själva komma med idéer.
Varför tre så pass olika bostadsområden i samma projekt?
– För att skapa möten mellan människor och integration. Dessutom blir det ett kraftfullare arbete på det här sättet i tre områden som var och ett för sig är ganska små, säger Sanna Backeskog.
Vad är det som är bra med att Hyresgästföreningen och bostadsföretaget jobbar tillsammans?
– Framför allt ger det hyresgästerna bättre möjligheter att få inflytande över bostad, bostadsområde och stadsdel genom att vi gemensamt blir mer synliga och mer lättillgängliga.