Annons

Duschar och diskar för sällan – kan förlora lägenhet

Malmö En man från Stockholm använder inte sin övernattningsbostad i Malmö tillräckligt ofta. Det anser hyresvärden som vill riva kontraktet. Beviset är att hyresgästen förbrukar för lite varmvatten. Men mannen vill inte ge upp lägenheten.
En man som står i duschen.
Foto: Getty Images

På två år har hyresgästen i den lilla ettan nära Värnhemstorget i centrala Malmö använt varmvatten i 26 dagar. Under 2023 handlar det om sex dagar. Sedan slutet av januari  har lägenheten stått helt övergiven. Det menar hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, och säger upp mannen som i 24 år använt ettan som en övernattningslägenhet.

Mannen, som är i 60-årsåldern, har sedan över tjugo år varit skriven på en bostadsrätt i Stockholm. Han har aldrig gjort sken av annat än att bostaden i Malmö är en extra sådan. Men det spelar ingen roll, även en övernattningslägenhet ska komma till användning. Så resonerar MKB.

Läs ocksåAnklagas för att använda för lite varmvatten - sägs upp: "Men jag bor här"Vattenkran och översiktsbild på Västra hamnen i Malmö.

I ett mejl till Hem & Hyra förklarar mannen att han jobbar i resebranschen över hela Europa och att det är bakgrunden till att han inte varit så ofta i lägenheten som har brukar. ”Det är efter 24 (!) år som skötsam hyresgäst – chockerande att, helt utan förvarning, motta en uppsägning”, skriver han. Och att ingen kontaktat honom och frågat varför han inte använt lägenheter menar han är ”milt uttryckt, oseriöst”. Han har fortfarande behov av lägenheten, han har anhöriga i Malmö och har dessutom för avsikt att på sikt bo i ettan permanent.

Varmvatten bevis i hyresnämnden

MKB har nu vänt sig till hyresnämnden som ska pröva om hyresvärden har tillräckliga skäl för att riva hyreskontraktet eller ej. I sin ansökan till nämnden skriver MKB att de har för avsikt att hyra ut lägenheten till någon annan eftersom det råder stor bostadsbrist i Malmö.

Eva Rosengren, chef på MKB och MKB-flaggor utanför hyreshus. De säger upp en hyresgäst som använder för lite varmvatten.
MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, anklagar tre hyresgäster för att ha fuskat sig till lägenhetskontrakt. Eva Rosengren är chef för MKB:s grupp som arbetar mot oriktiga hyresförhållanden.

Förbrukning av varmvatten spelar roll

Hem & Hyra har flera gånger berättat om hur hyresgäster hos MKB blivit uppsagda med hänvisning till just varmvattenförbrukningen. En man i 30-årsåldern hade inte kranat varmvatten på flera år och blev nyligen uppsagd. Men i sista stund backade MKB från kravet. Under förhandlingen i hyresnämnden gick MKB med på att ge honom en andra chans.

I ett annat fall tvingades en kvinna i Malmö att flytta. Även då var det MKB som rev kontraktet. Svea hovrätt prövade fallet och gav MKB rätt. Kvinnan hade inte använt varmvatten under nio av tolv månader, vilket rätten menade var bevis nog för att lägenheten stod oanvänd. I ytterligare ett fall fick ett par flytta. Skälet var misstänkt svartuthyrning och den flerdubblade vattenförbrukningen ansåg MKB var ett tecken på det.

Annons

Varför kollar ni just varmvattenförbrukningen?

– Vi gör inte det utan anledning, utan när det finns andra tecken på att inte lägenheten används eller att den hyrs ut olovligt. Då kan vattenförbrukningen var en sådan sak som vi kontrollerar tillsammans med annat som uppgifter från grannar, personal eller folkbokföringen, säger Eva Rosengren, chef för Oriktiga hyresförhållanden på MKB.

Läs ocksåHan använde för lite varmvatten och blev uppsagd - värden backar i sista stundBild över Västra hamnen och Malmö och en vattenkran.

Men om man betalar sin hyra i tid – spelar det verkligen någon roll om man bor i lägenheten?

– Ja, det gör det. Vi är ett allmännyttigt bostadsbolag. Vårt uppdrag är lite större och vi måste se till att de som har behov av lägenheter också får en bostad. Vi vill inte ha tomma lägenheter, de ska användas. Bor man inte i sin lägenhet anser vi att man inte har något behov av den, säger hon.

Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen iMalmö
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Inget behov – skäl för uppsägning

Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen, bekräftar att man mycket riktigt kan förlora sin lägenhet om man inte har behov av den. Det är reglerat i hyreslagen, även om det inte står så uttryckligen. Formuleringen i lagen handlar om det är ”inte är oskäligt” mot hyresgästen att han eller hon kan bli tvingad att flytta.

– Det är en intresseavvägning som får göras. Vem har störst behov av lägenheten? Hyresvärden eller hyresgästen. Generellt brukar man ju ha ett behov av sin lägenhet men bor man inte där kanske man inte har det heller, säger Josephine Stensson.

Annons

Det kan finnas undantag. En hyresgäst får till exempel resa.

– Reser man i väg kanske man ändå har ett behov av lägenheten, om man tänker återvända. Ett annat exempel är om man sitter frihetsberövad. Då kan man ha behov av bostaden när man släpps fri.

Läs ocksåAnvände för mycket varmvatten – bevis för svartuthyrning hävdar värdenHand som känner på vatten som rinner ur en kran och MKB:s logga.

Att den här typen av uppsägningar förekommer är kopplat till brist på bostäder och långa bostadsköer.

– Det här hade inte varit ett problem om det inte var bostadsbrist, säger Josephine Stensson.

Fakta: Kan jag bli uppsagd?

Sveriges rikes lag

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt, eller om du inte har behov av lägenheten.
Läs också Fusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarna Värdens ovanliga julklapp: 30 miljoner kronor till hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.