Dyr isvinter för västsvenska bostadsbolag
– Eftersom kostnaden inte fanns i budgeten så påverkas det ekonomiska utrymmet som finns för andra åtgärder, säger Familjebostäders ekonomichef Ulf Berglund.
– Däremot utgör merkostnaden bara en halv procent av vår totala budget för drift och underhåll. Dessutom är vi i början av året och andra förändringar kan säkert också påverka. Därför kan vi inte peka på några direkta konsekvenser.
Hos Hjällbobostaden med cirka 2 200 lägenheter är det den egna personalen som sköter skottning, saltning och sandning. Under vintern har inte mindre än 140 ton stenflis lagts ut på går-dar och gångvägar för att bekämpa halkan.
– Vi har köpt in stenflis och salt för cirka 50 000 kronor och vi beräknar att vi haft cirka 300 000 kronor i extra kostnader för övertids-, beredskaps- och utryckningsersättning till den egna personalen under perioden 1 november till 31 januari, berättar bolagets informatör Linda Thorsson.
Hos halländska Varbergs Bostad med drygt 5 000 lägenheter finns ännu inga siffror på vad snöröjning och halkbekämpning kostat efter årsskiftet. Men under år 2010, då det var isvinter i både början och slutet av året ökade kostnaderna med fyra miljoner kronor mer än en normalvinter.
– Dessutom har vi också haft kraftigt ökade kostnader för uppvärmning, säger bolagets miljöchef Daniel Spetz.
Förbo som har drygt 5 300 lägenheter i fyra av Göteborgs kranskommuner fick punga ut med 8,6 miljoner i extrakostnader för snöröjning och halkbekämpning under 2010.
– Det är cirka 200 procent mer än vad vi räknat med i planeringen, säger bolagets informationschef Marie Keidser von Heijne. Vi planerar för ”normalår” och så blev det ju inte riktigt.
Även hos Kungälvsbostäder sprack snöbudgeten förra året. I bolagets avtal med den entreprenör som ansvarar för fastighetsskötseln ingick tidigare tio snöröjningar och 15 halkbekämpningar per år.
Men trots att Kungälvsbostäder inför 2010 sköt till ytterligare 200 000 kronor utöver det som ingick i entreprenadavtalet blev snöröjningsnotan 3,6 miljoner kronor högre än beräknat.
– För 2011 har vi budgeterat mer än 2010 men vi får vänta till slutet av året för att se utfallet, säger vd Bo Genvad.