Annons

Dyra akutlösningar för hemlösa ska stoppas

Malmö En satsning på fyra miljoner kronor ska stoppa skenande kostnader för hemlöshet i Malmö. Förra året köpte Malmö stad hotellnätter för 370 000 kronor per dygn. Ohållbart, menar styrande politiker, som hoppas att en ny strategi ska lösa situationen.
Bristen på bostäder är akut i Malmö, kommunen bokar därför in bostadslösa på hotell och vandrarhem för mångmiljonbelopp.
Foto: Fredrik Rubin
Bristen på bostäder är akut i Malmö, kommunen bokar därför in bostadslösa på hotell och vandrarhem för mångmiljonbelopp.

Bostadsbyggandet slår rekord men bostäderna räcker ändå inte. Hemlösheten fortsätter att öka och kostnaderna med den. Förra året köpte Malmö stad hotellnätter för 370 000 kronor per dygn, en dyr lösning för att i ett akut skede lösa tak över huvudet för hemlösa. Det visar en granskning som Hem & Hyra har gjort. Totalt slutade notan på 134 miljoner kronor och prognosen för i år visar inte på någon minskning. Det handlar om bostadslösa flyktingar, missbrukare, kvinnor som flyr våldsamma män: folk som behöver omedelbar hjälp med tak över huvudet.

Kommunen brukar skilja på den sociala och den strukturella hemlösheten och det är framför allt den strukturella som ökar – det vill säga alla de som är hemlösa men som inte har några sociala problem utan vars dilemma är att de saknar en bostad. Ofta handlar det om nyanlända barnfamiljer som har en svag anknytning till bostadsmarknaden och som saknar nätverk. När tillfälliga boenden inte räcker till bokar kommunen hotell- och vandrarhem runt om i hela Skåne. I jakten på rum kan kommunen inte vara kräsen. När alternativet är att sova på gatan bokas allt från nedgångna husvagnar till rum i stans tjusigare hotell. Elite Hotel Savoy och Scandic tillhör några av de hotell som bokats. Sedat Arif (S), kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst, menar att det måste få ett slut.

Läs ocksåSpotify i ovanlig hyrestvist: krävs på 242 000 i överhyra av före detta anställd

– Det är inte okej att det fortsätter. Det handlar inte bara om kostnaderna utan även om boendesituationen för familjerna som drabbas, säger Sedat Arif (S).

Annons

Märta Stenevi (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad och service, delar hans bild. Enligt henne ökar egentligen inte antalet personer som är placerade på kortsiktiga boenden, däremot ökar både längden på deras vistelse och kostnaderna.

– Vi klarar inte av att skicka dem vidare till permanenta lösningar så det behövs en förstärkning i organisationen. Vi behöver bättre lösningar och de är ofta billigare. De dyra är ofta sämre och med tanke på att det i stor utsträckning handlar om barnfamiljer är det extra viktigt att hitta långsiktiga lösningar, säger Märta Stenevi (MP).

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

På fredag presenteras Malmö stads budget för nästa år. I den avsätts 4 miljoner kronor för att stoppa de skenande kostnaderna för bland annat hotell- och vandrarhemsboende. Den tekniska nämnden kommer att få i uppdrag att under 2018 redovisa en ny strategi för hur bostäder för hemlösa både kan bli billigare och bättre. Det tillsammans med en ny organisation och en kommunövergripande bokningscentral ska minska kostnaderna. Bokningscentralen är en teknisk lösning som ska underlätta för socialsekreterarna som ska slippa ägna timtal åt att jaga hotellrum.

Annons

– Tanken är också att få bort många av de mer skabbiga boenden som vi har tvingats boka idag, säger Sedat Arif (S), socialkommunalråd.

Läs också Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" Var ska alla bo när industriboomen når Mariestad? Hyresgästföreningen är med och leder forskningsprojekt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.