Annons

Dyrast i Tanum – billigast i Västerås

Nyheter Kostnaden för vatten och avfallshantering varierar kraftigt mellan landets kommuner. Boende i Tanums kommun betalar hela 76 procent mer än boende i Västerås. Det visar årets Nils Holgersson rapport. – I slutändan leder det till högre hyror, säger Emma Henriksson, ordförande i Avgiftsgruppen.​
Det var på måndagen som årets Nils Holgersson rapport presenterades, en undersökning som produceras av den så kallade Avgiftsgruppen där Hyresgästföreningen, HSB, Riksbyggen, Fastighetsägarna och Sabo ingår.
 
Avgiftsgruppen har sedan 1995 granskat kostnaderna för värme, varmvatten, VA, el och renhållning i samtliga kommuner i Sverige. Till grund för undersökningen ligger en typfastighet bestående av 15 lägenheter med 1 000 kvadratmeter bostadsyta.
Billigast att bo är det i Västerås där totalkostnaden för nyttigheterna ligger på 194 kronor per kvadratmeter och år. Dyrast är det i Tanum, i norra Bohuslän, där kostnaden är 76 procent högre, 343 kronor per kvadratmeter.
– Syftet med rapporten är att visa på den monopolsituation som råder i kommunerna och sätta press på leverantörerna så att det inte missbrukar sin dominerande ställning, säger Emma Henriksson vid Fastighetsägarna samt tillförordnad ordförande i Avgiftsgruppen
 
Genomsnittskostnaden för samtliga kommuner är 270 kronor per kvadratmeter och år. Den största utgiftsposten är fjärrvärmen, som står för 47 procent av den totala kostnaden.
Den största kostnadsökningen står avfallshanteringen för, som ökat med 13 procent sedan förra året. Lägst avfallskostnad har Stockholm och högst har Rättvik i Dalarna.
Rapporten konstaterar samtidigt att det är stora kostnadsskillnader mellan stad och glesbygd. I glesbygden kan det vara upp till 40 kronor dyrare per kvadratmeter och år än i staden, enligt undersökningen.
– I slutändan leder alla de här kostnaderna till högre hyror för hyresgästerna, säger Emma Henriksson.

Annons
Fakta: Barnfamilj i hyresrätt – nästa års vinnare

Fakta: Hit går pengarna

Fjärrvärme 47 procentEl 28 procentVA 18 procentAvfall 7 procentKälla: Nils Holgersson rapporten

Läs också Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.