Efter 17 år – vill kasta ut hyresgäst när bostaden blir kontor
Kan en värd med tre månaders uppsägningstid och utan förvarning säga upp en hyresgäst som har bott på samma plats i 17 år? Hur skyddad är hyresgästen av besittningsskyddet som innebär att en hyresgäst inte kan sägas upp hur som helst? Det ska hyresnämnden i Göteborg nu ta ställning till.
Förhållandena är speciella. Kvinnan hyr ett hus av kommunen som ligger i anslutning till en verksamhet som är öppen för allmänheten. Så har hon gjort i 17 års tid. Nu har kommunen bestämt att de behöver lokalerna till kontor som kvinnan hyr och har sagt upp henne. Frågan är om skälen är tillräckliga för att kasta ut henne.
Kvinnan skriver till hyresnämnden att kommunen skickade ett ombud med en uppsägning som hon ombads att skriva på. Hon upplevde situationen som obehaglig och att beskedet framfördes bryskt. Hon mer eller mindre försattes i chocktillstånd. Någon ersättningsbostad eller liknande diskuterades inte. I ett senare skeende blev hon dock erbjuden en annan bostad men tackade nej då hon menar att den inte var i närheten av vad hon nu har.
Kvinnan vägrar gå med på uppsägningen, i alla fall på så kort varsel. Kommunen tycker de har all rätt att säga upp henne. Saken ska nu avgöras i hyresnämnden. Ärendet behandlas i början av april.
Besittningsskydd innebär att en hyresgäst har rätt att bo kvar även om värden säger upp hyresavtalet. Syftet är att förhindra att man som hyresgäst plötsligt kan stå utan bostad.
Men det finns undantag då besittningsskyddet kan brytas. Det handlar till exempel om en- och tvåfamiljshus, där hyresgästen inte kan kräva att få bo kvar om den som äger det själv behöver använda huset som bostad.
Ett annat exempel är vid större ombyggnad, om det inte anses oskäligt mot hyresgästen att hyresavtalet sägs upp.