Efter allt elände: Skandalhusen i Krylbo inne på rätt spår
Jämfört med andra hyresgäster hade hon det ganska bra, även för några år sedan. Ändå fick Anna Nordström själv kitta om sina fönster mot uteplatsen. Annars hade de ramlat ut. Grannen med drogproblem gjorde att hon under en period kände sig otrygg. Och kylen och frysen som läckte vatten i flera år blev aldrig utbytta.
Hon bor i ett av husen i Krylbo – området som har skapat så många svarta rubriker under årens lopp.
– Men nu händer det äntligen något positivt här. Inte bara skit, säger Anna.
Men låt oss först gå tillbaka till när allting började, till februari 1998 när kommunala Gamla Byn i Avesta sålde de 27 fastigheterna till en privat ägare. Det skedde i skuggan av 90-talskrisen och den kommunala ekonomin var usel. Samtidigt hade en statlig utredning, enligt en krönika i Avesta Tidning, pekat ut Gamla Byn som ett av 72 bostadsbolag i akut ekonomisk kris.
Försäljningen blev början på en minst sagt bedrövlig, drygt 20 år lång, period. Husen har tvångsförvaltats i två omgångar, oseriösa ägare har kommit och gått. Mögel, skadedjur, otrygghet, fuktskador, dålig ventilation, drogproblem och bränder … de boende fick stå ut med det mesta. Allt medan husen förföll.
Vändningen kom när fastigheterna fick en ny ägare hösten 2018. Skandalbolaget Krylbostäder sålde till Landsort Care 4, som via nybildade Krylbohus AB nu förvaltar fastigheterna.
Sedan vd:n Anders Fredriksson tillträdde i mars i fjol har mycket hänt. Bolaget har bytt låssystem och portar, lagat tak, sett över ventilation och värmesystem, bytt fönster, fixat utemiljön med mera. Enligt ägarnas egna uppgifter har man så här långt satsat 20 miljoner kronor.
– Det är sådan skillnad jämfört med de förra ägarna. De var bara ute efter att tjäna pengar, medan de nya ägarna verkligen bryr sig, säger Anna.
Hon är styrelsemedlem i Hyresgästföreningen Avesta, och har under åren varit med på många möten med upprörda hyresgäster som rasat mot värden. Men vid det senaste mötet, där Anders Fredriksson var med, var stämningen helt annorlunda.
– Folk hade lite frågor men det var bara positiva saker som kom upp. På tidigare möten har folk varit som vansinniga.
I dag är det betydligt färre än tidigare som hör av sig till Hyresgästföreningen med sina problem.
Men visst, allt är långt ifrån tipptopp. Det finns till exempel fortfarande stora problem med skadedjur, fukt och mögel i några av husen och många lägenheter är i dåligt skick.
Det tar å andra sidan sin tid och kraft att åtgärda många års vanskötsel.
En rundvandring bland husen – som finns utspridda över ett stort område – visar också att det sjuder av aktivitet den här januaridagen. Inhyrda hantverkare och Krylbohus egen personal jobbar för fullt.
Vid ett hus syns massor av treglasfönster uppradade utanför porten. De gamla fönstren ska bytas ut och taket läggas om – precis som man har gjort med grannhuset.
En ganska lång bit därifrån, på andra sidan järnvägen, är glasmästaren Robert Birgersson Thelin i full färd med att montera ett stort fönsterglas i en källarlokal. Bredvid står medhjälparen Mohammad Sharaiky och skyfflar glasskärvor. Tidigare satt det plywoodskivor för fönstret men det duger inte längre eftersom en jakt- och fiskebutik snart ska öppna här.
– Vi har gjort många jobb här under årens lopp, berättar Robert med ett litet leende samtidigt som han understryker att området nu är på rätt väg.
I en trerummare med en omfattande vattenskada orsakad av hyresgästen har Curt Hillbom och en kollega bilat upp stora delar av golvet. Arbetet är snart klart.
– Sedan ska det stå och torka under lång tid , berättar Curt.
I en källare i ett närbeläget hus sysslar Johan Lindborg och Tomas Levin med precis samma sak – bilar upp ett hål i golvet för att komma åt en vattenskada. Var vattnet kommer från och hur omfattande skadan är vet ingen.
– Man hör hur det porlar. Kom får du lyssna, säger Johan till mig.
Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg Marcus Kjellin har under många år kämpat hårt för hyresgästerna i Krylbo. Han berättar om otaliga turer med svikna löften från hyresvärdar, misstankar om ekonomisk brottslighet, felaktiga hyror, fuskrenoveringar av värsta slag, möten som Hyresgästföreningen hållit där boende köpta av fastighetsägaren varit på plats. Bara för att nämna några saker.
Men för första gången på väldigt länge är även han nu positiv.
– Ett jättesteg i rätt riktning. Det känns som att Krylbohus är på det klara med vad som bör göras. Det gäller dock att ägarna håller ut, att de förstår att de måste satsa mycket pengar innan de får payback, säger Marcus Kjellin.
I fjol enades Hyresgästföreningen och Krylbohus om ett åtgärdsprogram på 18 punkter. Avtalet medger förhandlade hyreshöjningar i små steg vartefter att punkterna prickas av.
När allt är klart ska hyrorna ligga på samma nivå som för jämförbara lägenheter i Avesta.
Landsort Care 4 heter bolaget som äger Krylbohus AB. Ägarbolaget har, enligt uppgift, som mål att rusta beståndet och sälja med vinst om 6–7 år.