Annons

Efter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”

Ystad De har redan fått en rekordhög hyreshöjning. Men för hyresgästerna i Ystad slutar det inte där. Hyrorna ska nu sättas enligt en ny modell, vilket kan ge ännu högre hyror i vissa delar av stan. ”I värsta fall kan jag på sikt få flera tusen mer i hyra”, säger Lars Toftmar.
Lars Toftmar, hyresgäst i Ystad.
Foto: Kristina Wahlgren
Hyresgästen Lars Toftmar är besviken på Hyresgästföreningen som har gått med på den nya förhandlingsmodellen.

Lars Toftmars fru ska äntligen gå i pension. I ett hörn av vardagsrummet trängs hans fyra gitarrer. Men drömmarna om gemensamma resor i Europa, konserter och eget spelande får vänta. Nu har han fått annat att tänka på.

– Detta är ett svek. Vi har redan fått en rejäl höjning i år och nu kommer det här beskedet, säger Lars Toftmar.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Hyresgästföreningen och de största hyresvärdarna i Ystad är överens: en ny hyresmodell ska införas, vilket Hem & Hyra har berättat om. Läget ska få större betydelse och för de som bor i stadens mer centrala delar kan hyrorna bli högre. Dit hör Lars Toftmar och hans fru. Han är besviken.

– Hyresgästföreningen har gått bakom ryggen på oss hyresgäster. Vi har inte fått någon information, vi har inte blivit tillfrågade och vi är många som är missnöjda.

Hyresgästen Lars Toftmar på sin balkong i Ystad.
Hyresgästen Lars Toftmar i Ystad.

Både hyreshöjningar och hyressänkningar

Beskedet om den nya hyresmodellen kom mycket riktigt strax efter årets rekordhöjning. Ystadborna fick tillsammans med andra sydskåningar några av landets högsta hyreshöjningar. Här gick hyrorna upp med 4,95 procent, över snittet i landet. Och nu är det alltså dags för ytterligare höjningar. För vissa. För enligt Hyresgästföreningen ska den nya modellen också innebära sänkningar.

Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Värderar man något högre får man också vara beredd att betala. Men exakt vem som får högre och lägre hyra är inte klart än, har Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen, tidigare förklarat i Hem & Hyra.

”Rättvist för vem?”

Skälen till modellen är framför allt två, enligt Hyresgästföreningen. Dels effektiviserar det förhandlingsarbetet, dels gör det hyressättningen mer rättvis. Men det sista köper inte Lars Toftmar.

– Rättvist för vem? Jag håller inte med om zonindelningen. Ystad är en liten stad och det är nära till allt. Antingen har man nära till centrum eller till stranden eller till sjukhuset. Vad är viktigast?

Läs ocksåNytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjningDåligt underhåll, snöröjning, asfalt
Kartan över Ystadmodellen
Så här har Hyresgästföreningen och fastighetsägarna i Ystad delat in staden, baserat på hyresgästernas värderingar.

Redan för ett par år sedan var det aktuellt att införa modellen som delar in staden i fem områden. Hyresgästerna protesterade och parterna kom aldrig överens. Modellen blev lagd i malpåse. För alltid, trodde Lars Toftmar. Därför kom beskedet om att den nya hyressättningen nu är på plats som en kalldusch för honom.

– Det var en chock. Jag trodde det var överspelat. Hyresgästföreningen har över huvud taget inte informerat om att det var på gång och nu när det var klart hörde vi inte heller av dem. Informationen kom från hyresvärden, säger Lars Toftmar.

Hyresgästen Lars Toftmar hemma i sitt vardagsrum.
Lars Toftmar, vill helst se att Ystadmodellen skrotas. I andra hand tycker han att zonindelningen borde ses över.

Den som får en hyreshöjning till följd av modellen kommer att få ett skydd genom att den nya hyran blir införd successivt. Max 300 kronor i månaden per år ska hyran gå upp, enligt det besked som hyresgästerna har fått.

Annons

– Men räknar man ihop både det och de generella årliga höjningarna kan det på sikt handla om flera tusen varje månad. Vi som är två klarar oss men den som är ensamstående, hur ska den få ihop sin ekonomi, säger Lars Toftmar.

Bor i zonen med ”bästa läget”

Paret Toftmar lämnade huset i Lund och flyttade till Ystad för tio år sedan för att slippa de praktiska bestyr som följer med villalivet och för att komma närmare havet. De har bott i trean i ett av Heimstadens hus en kort promenad från tågstationen i ett par år nu. För de 76 kvadratmetrarna betalar de 10 600 kronor i månadshyra. Enligt den gradering som modellen bygger på bor paret nu i den zon som skattas allra högst.

Heimstaden är en av hyresvärdarna som står bakom Ystadmodellen.
Heimstaden är en av hyresvärdarna som står bakom Ystadmodellen, tillsammans med Contentus, Leny, Ystadbostäder och Hyresgästföreningen.

– Vi bor i centrum där det bor många äldre. De har bott här i fyrtio-femtio år och är oroliga, säger Lars Toftmar.

Målet är ”rättvisa hyror”

Hyresgästföreningen försvarar modellen som de menar ger mer rättvisa hyror.

Men för den som riskerar högre hyra känns det väl knappast rättvist?

– Nej, och det kan man ju förstå. Men är det mer rättvist att en hyresgäst som bor i ett ytterområde betalar mer i hyra än den som bor i motsvarande lägenhet mer centralt? säger Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

Det kan ändå bli kännbart för den som drabbas av en hyreshöjning.

– Ja men så är det ju. Och det har vi givetvis förståelse för. Men det blir en del av den här mer rättvisa hyressättningen. Men målet är inte att höja hyrorna utan att göra det mer rättvist. Sen vet vi inte så mycket om hur det slutar eftersom modellen inte har implementerats än.

Varför har hyresgästerna inte fått information längs vägen?

– Vi har ju förtroendevalda som har varit med under processen och det är de förtroendevalda som för hyresgästernas talan. Varje hyresgäst kan inte vara med.

Annons

Om hyresgäster som ni representerar inte är nöjda, hur kan ni vara det då?

– När man skapar en sådan här modell får vissa högre hyra, vissa lägre och vissa kanske ingen förändring alls. Det är klart att vi förstår dem som får en högre hyra, att de blir missnöjda. Men det är en konsekvens av att hyressättningen i hela kommunen blir mer rättvis. Men alla blir inte nöjda, säger Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Ny värdering kommer att ta flera år

Paret Toftmars hyresvärd Heimstaden menar att det inte finns skäl att vara orolig.

– Eventuell höjning kommer stegvis fasas in över en tidsperiod för att inte riskera hyresgästens boendesituation. Det ska också tilläggas att arbetet med att bruksvärdera kommer ta flera år, så för många blir modellen aktuellt först längre fram och då får man information om det i god tid, säger Robin Wilhelmsson, kommunikationschef på Heimstaden i ett mejlsvar till Hem & Hyra.

Robin Wilhelmsson, kommunikationschef på Heimstaden.
Robin Wilhelmsson, kommunikationschef på Heimstaden.

Heimstaden har nära 1 400 lägenheter i Ystad i fyra av de fem zonerna.

Hur många av era hyresgäster får hyreshöjning respektive hyressänkning?

– Det är svårt att svara på eftersom det först ska göras en inventering utifrån modellens parametrar och sen ska det förhandlas med Hyresgästföreningen, säger Robin Wilhelmsson.

Ystadmodellen är en överenskommelse mellan Heimstaden, Ystadbostäder, Leny fastigheter, Contentus och Hyresgästföreningen. Det som kommer att påverka hyran är bland annat lägenhetens standard och storlek, fastighetens standard samt det geografiska läget. Vissa hyresgäster kan får högre hyror med den nya modellen, andra lägre eller oförändrad hyra.

Läs också Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.