Annons

Efter årets rekordhöjning – ”rättvis modell” kan ge ännu högre hyra

Ystad Efter årets ovanligt tuffa förhandlingar fick hyresgäster i Ystad en hyreshöjning på 4,95 procent. Men än är det inte läge att andas ut. En ny modell för att bestämma hyrorna kan komma att svida i plånboken för en del. "Vissa kommer att få högre hyra, men andra lägre", säger Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen, och en skylt på Ystadbostäder
Foto: Kristina Wahlgren
Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen, och Ystadbostäder har tagit fram modellen tillsammans med Fastighetsägarna, Contentus och Leny.

Ystadbostäders hyresgäster har redan fått en rekordhöjning av hyran med 4,95 procent, efter århundradets tuffaste förhandlingsomgång. Nu kan vissa i Ystad få ännu högre hyror. 3 000 hyresgäster har i en enkät fått svara på frågor om sitt boende. Svaren ligger till grund för ett helt nytt sätt att bestämma hyrorna i Ystad. Från och med i slutet av mars införs den nya hyresmodellen där finare lägenheter i bättre lägen också kommer att kosta mer.

Tre saker ligger i vågskålen när hyran ska bestämmas: lägenhetens standard och storlek, hela husets standard och det geografiska läget. Hyresmodellen ska spegla vad hyresgästerna själva tycker ska påverka hyran.

Läs ocksåDe tar hårdaste smällen – därför höjs hyrorna mest för sydskånska hyresgästerKristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem, och Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

– Nu får Ystad en systematisk hyressättning som gör hyressättningen tydligare både för hyresgäster och fastighetsägare. Detta värnar för rättvisare hyror på orten, säger Amela Prsic, förhandlare på Fastighetsägarna Syd, i ett pressmeddelande.

Betala mer för bättre läge

Även Hyresgästföreningen ser på den nya hyresmodellen som mer ”rättvis” än dagens system.

– Att få in en modell gör hyressättningen mer rättvis och i förlängningen effektiviserar det förhandlingsarbetet. Det är lättare att bygga upp en hyra. Och värderar man något högre får man också vara beredd att betala, säger Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåÅrhundradets högsta höjningar – så mycket höjs hyrorna 2023Kristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem som höjer hyran mest i landet 2023.

Det låter som en marknadsanpassning helt enkelt.

– Nej, det kan man inte säga men det är ett steg i riktningen att läget har ett större värde, säger Christian Lundberg.

Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Ystad har enligt hyresmodellen delats i in i fem områden. Enligt enkätsvaren är de områdena i eller närmast stadskärnan som skattas högst av hyresgästerna, vilket kommer att märkas på hyresavierna för dem som bor där.

Annons

– Läget kommer att få ett större genomslag i hyressättningen, säger Christian Lundberg.

Hyresgästföreningen: En del får sänkt hyra

Men alla kommer inte att få en hyreshöjning. Exakt vem och hur många som får högre respektive lägre hyra är inte klart. Nu ska parterna, det vill säga Hyresgästföreningen och hyresvärdarna, sätta sig vid förhandlingsbordet igen.

– Inget är egentligen gjort när det gäller enskilda fastigheter utan det här är en process över tid. När Malmömodellen infördes tog det flera år och det kommer det sannolikt att göra här med. Exakt vem som kommer att högre eller lägre hyra är omöjligt att säga i dagslägat, säger Christian Lundberg.

Läs ocksåBoende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror"

Liknande modeller för att sätta hyrorna finns på en rad orter i hela landet, bland annat i Malmö, Trelleborg och i Vellinge.

Hur brukar hyresgäster reagera när det här införs?

– Ofta är det ju de som får en höjning som reagerar och då får vi förklara varför, säger Christian Lundberg.

Kartan över Ystadmodellen
Så här har Hyresgästföreningen och fastighetsägarna i Ystad delat in staden, baserat på hyresgästernas värderingar.

Vem tjänar på det, hyresgästerna eller hyresvärdarna?

Annons

– Båda två. Det blir mer rättvist och gynnar alla.

Men den som får högre hyra kommer väl knappast att känna sig gynnad?

– Nej, men det här bygger på hyresgästernas egna värderingar om hur värdefullt det är att bo på ett visst sätt. Värderar man något högre får man också vara beredd att betala. Men det här handlar om en omfördelning av hyrorna. Totalt sett i kommunen ska det bli ett nollsummespel, säger Christian Lundberg.

Initiativtagare till den nya hyresmodellen är Ystadbostäder, Hyresgästföreningen, Contentus, Fastighetsägarna, Leny fastighets AB. Den började gälla i slutat av mars.

Läs också Den stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningen Den stora hyresstriden i Malmö kan vara över: ”Värdarna har tagit sitt förnuft till fånga”         

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.