Annons

Efter artikel: ”Vi har bestämt att befintliga hyresgäster ska få ha kvar sin nuvarande hyra”

Piteå Trumbäcken i Piteå vill fortfarande driva igenom flera tusen i hyreshöjning. Men säger nu att befintliga hyresgäster i så fall kommer att skonas. Höjningarna kommer istället ske i samband med att nya hyresgäster flyttar in. Men beskedet får knappast Hyresgästföreningen att hoppa jämfota: "Det spelar ingen roll, högre hyror höjer ribban för alla på orten i alla fall", säger Johannah Malmin.
Foto: Privat/Pressbild
Trumbäcken i Piteås vd Samuel Bernberg.

I torsdags hoppades Samuel Bernberg, vd för fastighetsbolaget Trumbäcken i Piteå, att hyresgästerna skulle ha förståelse för de kraftiga hyreshöjningar som man hoppas kunna driva igenom i en så kallad bruksvärdesprövning i hyresnämnden. Det rör sig om hyreskrav på upp till 3 000 kronor i ett 50-tal lägenheter.

Så här lät det då:

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Om jag var hyresgäst skulle jag inte bli glad över att man blir drabbad av en bruksvärdesprövning, men min förhoppning är att man har förståelse för att man (läs: hyresvärden) vill ha lika hyra för lika lägenhet.

Dagen efter att artikeln publicerades delades ett nytt informationsbrev ut till hyresgästerna. Nu hade man tänkt om.

”Det har på senare tid florerat rykten och artiklar i tidskrifter angående den pågående bruksvärdesprövningen.”… ”Med anledning av detta vill vi tydliggöra att justering av hyra ej kommer att ske för befintliga hyresgäster.”

Läs ocksåHyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månadenTvå bilder, den ena på ett hus och den andra på en medelålders man.
Nya bud från hyresvärden.

Hyresgästen Thom Älmeros, som bor på en av de aktuella adresserna, ställer sig frågande till den plötsliga vändningen.

– Vad är det Trumbäcken håller på med egentligen? Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Trumbäcken agerar inte som en seriös hyresvärd, säger han.

Annons

Vd Samuel Bernberg förklarar idag vad som menas med den nya informationen:

Läs ocksåGrillkungens källarlägenheter förbjuds efter Hem & Hyras granskningI källaren på Alströmersgatan har Ulrik Lindelöv byggt lägenheter som saknar bygglov, men där det trots det bott människor fram till räddningstjänstens besök.

– Vi har bestämt oss för att de hyresgäster som bor hos oss idag får ha kvar sin hyra de har idag.

Var det kritiken som fick er att ändra er?

– Nej, men vi fick många frågor från hyresgäster och då kände vi att det var rätt läge för oss att sätta ner foten och ta det här beslutet.

Men hyrorna ska fortfarande bruksvärdesprövas av hyresnämnden?

– Ja, och när någon flyttar ut så kommer den nya hyresgästen få betala den nya hyran.

Annons

En bruksvärdesprövning innebär att man gör en jämförelse med likvärdiga lägenheter på orten utefter en rad parametrar för att på så sätt få en jämn hyressättning.

En höjd hyra innebär alltså att den generella jämförelsenivån för hyror höjs på orten.

Att Trumbäckens hyror kommer att höjas successivt är därför ändå inget glädjebesked utifrån Hyresgästföreningens perspektiv.

– Även om den nya förhandlade hyran i hyresnämnden inte kommer att tas ut av de som bor i lägenheterna idag så höjs ju hyresnivåerna på pappret. De nya hyrorna är de som fortsättningsvis är utgångspunkten i kommande förhandlingar för beståndet och det är de hyrorna som gäller vid jämförelser, alltså bruksvärdesprövningar, för hyressättningen i Piteå, förklarar hyresförhandlare Johannah Malmin.

Ansökan från Trumbäcken ligger nu i Hyresnämnden i Umeå i väntan på sammanträdesdatum.

Johannah Malmin välkomnar medlemmar att ta kontakt med Hyresgästföreningen om de vill ha en juridisk företrädare.

Läs också Strid om hyrorna i Norrtälje – Fastighetsägarna vill höja med tolv procent medan Hyresgästföreningen kontrar med nollbud Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Värden får ändra till kallhyra trots att Lottas lägenhet är ett blåshål: "Detta kommer att bli dyrt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.