Annons

Efter byggmissen – så ska Telge Bostäder bygga billigare hyresrätter

Södertälje Lägenheter som var så dyra att de inte gick att hyra ut. Telge Bostäders lägenheter på Stockholmsberget blev ingen lyckad historia. Nu har bolaget tagit fram en ny strategi för att bygga lägenheter med lägre hyra.
Foto: Telge Bostäder/Kenneth Samuelsson
Robert Hammarstedt på Telge Bostäder är en av dem som ska se till att det byggs hyresrätter med lägre hyror än lägenheterna på Stockholmsberget som var svåra att hyra ut.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Telge Bostäders nya hyresrätter på Stockholmsberget som hade så höga hyror att vissa inte gick att hyra ut. Den billigaste ettan har en hyra på 7 100 och den som vill flytta in i den dyraste femman får betala 19 200 kronor.

Efter att ha stått tomma gjordes flera stora lägenheter om till så kallat CO-living, ett slags kollektivboende där alla har eget rum och delar på hyran. Men ombyggnationen fördyrade projektet eftersom ombyggnationen kostade 3, 3 miljoner.

Läs ocksåHögst hyra i Södertälje: 19 000 för en femma

Men efter bygget av Stockholmsberget har bolaget ändrat strategi och ska tydligare anpassa nyproduktionen till de som söker en bostad. En av de som ska till att det blir verklighet är Robert Hammarstedt, nybliven chef för Fastighetsutveckling på Telge Bostäder och Telge Hovsjö.

Han berättar att bolaget, inför ett nyproduktionsprojekt, analyserar vilka som är intresserade av en lägenhet i området, hur deras betalningsförmåga ser ut och vilken storlek på lägenheter de vill ha.

– Stockholmsberget var fel från början, för stora lägenheter och höga hyror. Man kan inte öppna en lakritsaffär i ett område som bara vill ha choklad, säger han för illustrera att projektet inte var så väl förankrat bland de som skulle kunna tänkas bo i huset.

Läs ocksåSkyhög hyra – lägenheterna som inte går att hyra ut

Vad ska ni göra för att få ner byggkostnaderna och hyresnivåerna?
– Vi ska bygga mindre och yteffektiva lägenheter, göra bättre upphandlingar, men även använda modulkoncept där det fungerar och kanske ha lägre krav på standarden i vissa fall, säger han.

Annons

Har ni några projekt där ni använder det nya arbetssättet och bygger billigare hyresrätter?
– Nej, vi har inte kommit så långt, återkom om ett halvår, säger han.

Mycket av inspirationen till det nya arbetssättet kommer från en rapport som bolagen beställde av konsultföretaget WSP. I rapporten konstaterades att många södertäljebor har svårt att betala nyproduktionshyror. Rekommendationen är att bygga ettor på 23 kvadratmeter, tvåor på 40-50 kvadratmeter, treor på 65 och fyror på 80-85 kvadratmeter. Med investeringsstöd skulle till exempel ettan kosta 4 685 kronor i månaden och trerummaren 8 631 kronor. En bra bit under en normal nyproduktionshyra.

Men några stora lägenheter till barnfamiljerna blir det inte om WSP får bestämma. ”Bygg inga femmor, det blir för dyrt”, är rådet från konsulten.

– Vi kommer bygga mer yteffektiva lägenheter med anpassad rumsfördelning utifrån vad marknaden vill ha, är Robert Hammarsteds kommentar till möjligheten att bygga stora lägenheter.

Förutom att bygga mindre lägenheter och försöka hålla nere hyresnivåerna så fokuserar de båda bostadsbolagen på att få fart på byggandet. Bolagens mål är att bygga 100 hyresrätter per år. Ett mål som bolagen inte lever upp till.

Annons

– Nej vi bygger i snitt 50 – 80 lägenheter per år.

Han förklarar att skälet till att det inte har byggts mer beror på att byggprocessen från handläggningen till färdigt hus tar lång tid. Bolaget har inte haft tillräckligt med mark att bygga på eller byggrätter som gör det möjligt att bygga bostäder. Ett annat problem är att det inte funnits tillräckligt med detaljplaner för att bygga.
– Nu försöker vi bygga upp en bank av byggbar mark och byggrätter så vi kan öka byggandet, säger han.

När når ni målet att bygga 100 lägenheter per år?
– Jag hoppas vi är där om några år, säger han.

WSP ser i sin rapport potential till att ni ska kunna bygga 130-260 hyresrätter per år. Kommentar till det?
– Vi utgår från rapporten i vårt arbete och det kan vara realistiskt på sikt, säger han.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.