Annons

Efter chockkravet på 12 procent: Fastighetsägarna strandar hyresförhandlingarna

Stockholm Ännu en hyresförhandling har kraschat. Efter rekordkravet på 12 procent i hyreshöjning väljer Fastighetsägarna i Stockholm att avbryta hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen region Stockholm. Nu är det upp till en skiljeman att avgöra hyran för 2024.
Domarklubba och pengar
Foto: Getty/Kristina Wahlgren
Nu väljer Fastighetsägarna i Stockholm att avbryta hyresförhandlingarna för 2024 års hyror med Hyresgästföreningen då parterna står långt ifrån varandra efter tre månaders förhandlingar.

– Vi har gjort allt vi kan för att finna en gemensam nivå. Men de är inte ett dugg intresserade av att lyssna på oss, de har bara 12 procent i huvudet, säger Elisabeth Härlin, ordförande för privata förhandlingsdelegationen i Stockholms stad, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Fastighetsägarna i Stockholm och Göteborg gick hårt ut i årets hyresförhandlingar och krävde rekordhöjningar på 12 procent för 2024, vilket Hem & Hyra tidigare rapporterat om. Fastighetsägarna motiverar kravet med att hyresvärdarnas kostnader har ökat rejält på grund av bland annat höjda räntekostnader, dyrare fjärrvärme och högre elkostnader.

Läs ocksåHyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månadenTvå bilder, den ena på ett hus och den andra på en medelålders man.

Något som Hyresgästföreningen region Stockholm vägrade gå med på.

Avbryter förhandlingarna

Nu väljer Fastighetsägarna i Stockholm att avbryta hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen då parterna står långt ifrån varandra efter tre månaders förhandlingar.

Nu blir det en skiljeman som avgör hur mycket hyrorna ska höjas i Stockholm, enligt en ny lagstiftning som gör det möjligt att låta en skiljeman avgöra hyreshöjningen. Det är hyresnämnden som skyndsamt ska utse vem som får den rollen.

Annons
Läs ocksåPrivatvärdar kallar till nya hyresförhandlingar – ”Oerhört stressande för hyresgästerna”Rikard Ljunggren Fastighetsägarna, Erik Elmgren Hyresgästföreningen

– Fastighetsägarna verkar inte ha haft för avsikt att komma överens. Nu blir det en skiljeman som avgör i stället. Vad vet den personen om alla hyresgästers situation i Stockholm, säger Elisabeth Härlin, som menar att det hotar hela den svenska förhandlingsmodellen.

Allmännyttans förhandlingar strandade

Även hyresförhandlingarna med de kommunala bostadsbolagen i Stockholm har strandat. 

De allmännyttiga bolagen vill höja hyrorna med 7,8 procent. Nu är det Hyresmarknadskommittén, HMK, som ska avgöra saken.

Läs ocksåNy toppnotering för halländska hyror – berör tusentals hushåll i Kungsbacka och VarbergNu blir det högre hyror hos Aranäs, Derome Fastighet och en rad andra privata hyresvärdar i Kungsbacka och Varberg.

– Att det blir en tjänsteman eller en domstol som ska bestämma hur mycket hyrorna ska höjas i stället för att följa den förhandlingsordning som vi haft enligt tradition är märkligt. Hyresgäster är mycket oroliga nu över vad resultatet blir, säger Elisabeth Härlin.

Annons

Står långt ifrån varandra

Fastighetsägarna säger att de står så långt ifrån varandra att de inte kunde komma överens.

– Vi står så långt ifrån varandra och nödgas nu använda skiljemannaförfarandet. Det är tråkigt att vi inte har fått förståelse för att det måste finnas en koppling mellan utvecklingen av intäkterna och kostnaderna. Utan den kopplingen kommer det inte vara möjligt att förvalta hyresrätter på ett långsiktigt hållbart sätt. Då blir det också svårt att vända den kraftiga nedgången vi nu ser i nyproduktionen av hyresrätter, säger Nathalie Brard, chef för fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm i ett pressmeddelande.

När hyresnämnden har utsett en skiljeman ska tvisten avgöras inom sex veckor.

Fakta: Ny skiljeman kan avgöra hyror
  • Hyresvärdar som är medlemmar i branschorganisationen Sverige allmännytta kan vända sig till Hyresmarknadskommittén för att lösa tvister som är kopplade till hyresförhandlingarna. Men för privata hyresvärdar har det tidigare inte funnits någon liknande möjlighet. Om förhandlingarna har strandat har hyresvärdarna kunnat välja på att direktavisera eller vända sig till hyresnämnden om de vill driva igenom sitt krav. Nämnden kan då göra en så kallad bruksvärdering av en lägenhet i taget.
  • Men sedan förra årsskiftet finns en ny möjlighet för att lösa hyresförhandlingar när privata värdar och Hyresgästföreningen inte kommer överens.
  • Sedan lagändringen kan i korthet hyreskonflikter nu lösas av en skiljeman som utses av hyresnämnden. Det ska vara någon som är opartisk och oberoende och som ska komma med en skriftlig rekommendation som värdarna och Hyresgästföreningen sedan måste godta.
  • För att systemet med en skiljeman ska fungera fullt ut måste Hyresgästföreningen och de privata hyresvärdarna vara överens och skriva avtal om det. Det arbetet pågår.
Läs också Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.