Efter dubblerad hyreshöjning: Linköping ökar vinstuttag med 64 procent – Örebro slopar dem
Årets hyreshöjningar blev det högsta på 30 år. Ändå larmar värdarna om att inte pengarna räcker till för att kompensera för prisrusningen. Trots det väljer 101 kommuner att mjölka sina bostadsbolag på över 650 miljoner. Det visar Hem & Hyras granskning. Linköpings kommunala bostadsbolag Stångåstaden höjde hyrorna med nästan fyra procent i år, mer än dubbelt så mycket som året innan. Samtidigt ska bolaget betala 108 miljoner kronor till kommunen i år, en kraftig ökning från 66 miljoner i fjol och den största utdelningen i vår granskning.
Pengarna ska bland annat gå till satsningar på långtidsarbetslösa och ordningsvakter, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).
– Stångåstaden ägs av alla 166 600 linköpingsbor. Då tycker vi det är rimligt att en större del av bolagets vinst läggs på sociala insatser. Särskilt med tanke på att vi har stora utmaningar i kommunen.
108 miljoner motsvarar åtta procent av hyresintäkterna. Varför ska Stångåstadens hyresgäster betala åtta procent av sin hyra till kommunala satsningar – i stället för att bolaget får behålla pengarna till underhåll, renoveringar eller annat?
– Stångåstaden har en stark ekonomi. De bedömer att de klarar av att ge ägaren de här 100 miljonerna och samtidigt både bygga nytt och sköta underhåll och renovering som tidigare, säger Kristina Edlund.
Stångåstaden höjde hyrorna med 3,95 procent i år, samtidigt som många hyresgäster drabbas hårt av inflationen. Förstår du om det sticker i ögonen att över 100 miljoner av deras hyrespengar ska skickas till kommunen?
– Jag förstår att många tycker att en hyreshöjning påverkar deras ekonomi. Men hyressättningen bestäms genom årliga förhandlingar mellan parterna.
Avkastningskrav är inte en del av parametrarna där utan ägaren har rätt att använda del av vinsten för riktade insatser för till exempel bosociala och trygghetssatsningar. Lagen styr hur mycket och vad medlen får användas till, säger Kristina Edlund.
Örebro slopar utdelningen ”betar av underhållsberg”
I Örebro är läget annorlunda. Örebrobostäder (Öbo) dras med eftersläpande underhåll och tuff ekonomi. Därför beslutade kommunfullmäktige i juni att helt slopa vinstutdelningen för 2023 och 2024. I år låg vinstuttaget för räkenskapsår 2022 på 33 miljoner.
Den som hoppas på att det leder till lägre hyreshöjningar kommer emellertid att bli besviken. I alla fall om kommunstyrelsens ordförande John Johansson (S) får bestämma.
– Öbo har väldigt låga hyror jämfört med andra allmännyttor på liknande marknader. Vi behöver höja hyrorna mer än andra för att komma ikapp. Dessutom måste vi titta på försäljningar, inte minst av fastigheter med stora renoveringsbehov. Av ekonomiska skäl, inte ideologiska.
Ulf Rohlén, vd på Öbo, är nöjd med att få behålla hela vinsten nästa år.
– Vi har ett underhållsberg att beta av, säger han.