Annons

Efter ett års kamp: Nu får Thure, 96, äntligen bo med sin fru igen

Uppsala Thure Pettersson, 96, är glad. Han har fått ett rum på äldreboendet Hasselparken i Uppsala. Äntligen får han bo på samma ställe som sin hustru Kerstin igen. I nästan ett år har de varit ifrån varandra. Men det krävdes två överklaganden för att kommunen till slut skulle säga ja till Thures begäran.
Foto: Monika Steczkó
Thure Pettersson har äntligen fått komma till ett särskilt boende för äldre, som han har velat en längre tid.

För ungefär ett år sedan fick Thure, då 95 år, en stroke. Det gjorde att han inte längre kunde ta hand om sin fru Kerstin, som har en demenssjukdom. Kerstin fick först komma till ett korttidsboende och sedan plats på Hasselparken, ett särskilt boende för äldre i Uppsala. Thure ville flytta med, men fick nej på sin ansökan.

– Du förstår att om man har levt ihop dagligen i 65 år, då tycker man inte om att bo på skilda håll, säger han.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Har svårt att få luft

Thure har lungsjukdomen kol och hade svårt att ta sig runt i lägenheten där han och hustrun bodde innan. Han går med rollator, men sträckan mellan badrum och sovrum började kännas lång. Om han gör något för hastigt får han svårt att få luft.

– Hemtjänsten har hjälpt mig så gott de kan. Men det har känts otryggt, jag har haft en ängslan för att vara ensam. Jag hoppas det blir bättre nu när jag kan få hjälp dygnet runt.

– Jag tycker också att det är skönt att veta att det finns folk runt dig, och att mamma är i närheten, säger dottern Sara Larm som är med vid Hem & Hyras besök.

Läs ocksåSå kan du få hjälp i hemmet när du blir äldre – och det här kan du krävaEn samling äldre människor utanför ett lägenhetskomplex.
Thure och Kerstin Thure Pettersson Särskilt boende
Thure och Kerstin bor nu på samma särskilda boende i Uppsala, men på olika våningar.

Fick avslag från kommunen

Den sista augusti i fjol fick Thure avslag från Uppsala kommun på sin ansökan om särskilt boende för äldre, med motiveringen att han inte hade tillräckligt stora behov. Detta trots att nämnden konstaterar att han bland annat att han har svårt att stå upp utan stöd och får allt svårare att klara matbestyr själv.

Thure överklagade till förvaltningsrätten, som i slutet på januari gav avslag även de. Det huvudsakliga skälet är att han inte har tillräckligt omfattande behov och att han uppnår skälig levnadsnivå genom insatserna från hemtjänsten. Han har också möjlighet att ansöka om utökad hemtjänst om han vill. Det är inte en ”ovillkorlig rätt” för den enskilde att själv välja vilka insatser han eller hon vill ha,  skrev rätten i beslutet.

Hur kändes det när du fick avslag i förvaltningsrätten?

Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.

– Jag blev missbelåten. Jag tycker inte de har tagit den hänsyn de kunde ha gjort. Men det är inte lätt att förstå om man inte har varit i den situationen själv, säger Thure.

Annons

Men efter att hans hälsotillstånd blivit sämre, sökte han på nytt och fick ja.

– Du hade ju sådan ångest, hade tryck över bröstet och kunde knappt andas. Du larmade hemtjänsten hela tiden, säger dottern Sara om tiden innan bifallet.

– Ja, det var jobbigt när hemtjänsten gick, då fick jag panik, säger Thure.

Chiffonjén är på plats

Fast Thure bara har bott på äldreboendet en vecka, känns rummet redan inbott. Mest nöjd är han över att ha fått med sig sin chiffonjé, som gömmer en mängd pryttlar i de många lådorna. Skruvar, verktyg och annat som är bra att ha.

– Om man drar ut dem, ser man knappt vad som är i dem, så mycket saker finns det däri, säger han.

I Uppsala finns visserligen en garanti om att par ska få bo tillsammans på särskilt boende. Men om det ena är dement fungerar det sällan i praktiken, eftersom dementa och icke-dementa inte brukar placeras på samma avdelning.

Häromkvällen var Kerstin, 88, på besök i Thures rum på fjärde våningen. Att dementa personer förlägger saker hör till sjukdomsbilden. Kerstin fick med sig en av Thures tröjor när hon gick.

– Men hon får gärna sno hur många tröjor hon vill av mig, bara jag slipper vara ensam, säger han.

Annons

Finns tomma platser på äldreboende

Hem & Hyra har i en tidigare artikel berättat om äldre med allvarliga hälsoproblem som fått avslag när de sökt plats på särskilt boende. I Uppsala fick 47 personer avslag av kommunen under förra året, medan 762 personer fick bifall.

Bland de som överklagade avslagsbeslut till förvaltningsrätten i Uppsala var det bara två som fick bifall i fjol, medan 30 fick avslag. Förvaltningsrätten i Uppsala har hand om de fall som överklagas i Uppsala län, Västmanlands län och de tre kommunerna Norrtälje, Sigtuna och Upplands Väsby.

Tobias Smedberg (V) är ordförande i äldre­nämnden i Uppsala kommun.

Tobias Smedberg (V), ordförande för äldrenämnden i Uppsala.

Är det rimligt att det ska vara så svårt att få plats på äldreboende?
– Det är inte svårt att få plats på ­särskilt boende i Uppsala, det är lättare än i många andra kommuner. Det finns till och med gott om tomma platser, ­eftersom vi haft fri etableringsrätt för företag att bygga vårdboenden, och det har byggts mer än det finns behov för.

Så varför får då inte äldre ­personer som verkligen behöver det, en plats?
– Sådana beslut tas efter en biståndsbedömning och är inga politiska beslut. Om man upplever att man fått en orättvis bedömning, får man överklaga till förvaltningsrätten. Men vi har nya riktlinjer som säger att hög ålder och ensamhet ska vägra tyngre nu än tidigare, säger Tobias Smedberg.

Många blir hänvisade till att de kan klara sig med hjälp av hemtjänsten, trots att de själva vill komma till ett äldreboende. Är det en ekonomisk fråga?
– Absolut inte. Men de allra flesta vill klara sig själva så länge som möjligt. Hemtjänsten är viktig för att kunna stödja i detta, och så kan äldrevårdens resurser räcka till på ett bättre sätt.

Fakta: Särskilt boende för äldre

• Förkortas ofta säbo. Här finns personal dygnet runt och de boende har en egen mindre lägenhet på ungefär 30-40 kvadratmeter.
• Boende betalar månadshyra och avgifter för vård och mat.
• Hyrorna förhandlas oftast inte och skiljer sig åt mellan kommuner. Boende kan ansöka om bostadstillägg. Maxtaxa för vård baseras på prisbasbelopp och är i år 2 575 kronor i månaden. Avgiften för mat varierar, men Socialstyrelsens rekommendation ligger på lite drygt 3 000 kronor i månaden.

Läs också Birgit, 95, bor i en stuga med vedspis – får inte flytta till systerns äldreboende Efter ett års kamp: Nu får Thure, 96, äntligen bo med sin fru igen Ministern: ”Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får det stöd de behöver” Forskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.