Annons

Efter fjärrvärmechocken – bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst”

Mönsterås Mönsterås bostäder reagerade kraftigt i början av 2023 när fjärrvärmeavgiften höjdes mellan 16 och 21 procent för kommunen. Över hälften av hyreshöjningen förra året gick till fjärrvärmebolaget. Nu vill Konkurrensverket att regeringen agerar.
Bilden visar Arman Avdic, vd för Mönsterås bostäder AB.
Foto: Linda Mankefors
Arman Avdic, vd för Mönsterås bostäder AB, gläds åt Konkurrensverkets skrivelse till regeringen.

I Mönsterås har kommunen aldrig ägt fjärrvärmen själva. 2002 bestämde sig Eon för att sätta i gång fjärrvärmen. Det byggdes ut allt eftersom, först i Mönsterås, därefter i Blomstermåla och sedan i Fliseryd.

Till 2014 var det Eon som drev fjärrvärmen i Mönsterås, därefter såldes det till Solör Bioenergi AB, som nu äger fjärrvärmenätet samt distributionen av fjärrvärme. Nästintill 100 procent av kommunens fastighetsbestånd i Mönsterås, Blomstermåla och Fliseryd värms upp av fjärrvärme.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Priserna för fjärrvärme höjdes den 1 januari ifjol med mellan 16 och 21 procent för kommunkoncernen. Det fick bostadsbolaget att reagera kraftigt. Kommunen och kommunbolag anmälde Solör till konkurrensverket och menade att företaget missbrukat sin dominerande ställning.

Mönsterås bostäders vd Arman Avdic anser att fjärrvärmeavgifterna höjdes mer än rimligt.

– Vår uppfattning var att höjningen ifjol inte var baserat på fakta utan ett godtyckligt satt belopp, säger han.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok

Det höga fjärrvärmepriset ska inte ha påverkat Mönsterås bostäders hyreshöjning 2023, som landade på 3,9 procent, men bostadsbolaget ska i stället ha fått avstå från visst underhåll.

Bostadsbolaget anser att en oproportionerligt stor del av kostnadsökningen ifjol gick till fjärrvärmekostnader.

– 58 procent av höjningen ifjol gick oavkortat till Solör, så mycket slog det, säger Avdic.

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

Solör själva menar att kostnadsökningar står bakom högre avgifter. Elpriser, inflation och inte minst Rysslands intåg i Ukraina har lett till högre utgifter.

– Situationen med Ryssland har gjort att priset på biobränsle har ökat med 100 procent. Det har ju drabbat hela branschen. Om vi då höjer 20-25 procent är det väldigt lågt kompenserat, säger vd Anders Pettersson.

Annons

Konkurrensverket uppmanar regeringen

I maj kom Konkurrensverket med ett beslut. Myndigheten tänker inte utreda frågan vidare, vilket är samma beslut som de tog i höstas efter att Falköpings Hyresbostäder och Fastighetsägarna GFR anmälde Solör Bioenergi till Konkurrensverket efter en 23-procentig avgiftshöjning. Men den här gången har myndigheten också skickat en skrivelse till regeringen, med en uppmaning om att utreda behovet av reglering på fjärrvärmemarknaden för att skydda kunderna från höga fjärrvärmepriser.

Medan myndighetens utredning visar att Solörs eller Eons priser och vinstmarginaler inte är väsentligt högre än jämförbara fjärrvärmenät, så kommer de samtidigt fram till att fjärrvärmebolagen kan anses som naturliga monopol där de har en stor marknadsmakt med svag konkurrens.

”Det går därför inte att utesluta att marknaden i stort kan kännetecknas av oskäliga priser”, skriver de i sin utredning.

– Vi ser det som en vinst. Det är väldigt positivt att man skickar en skrivelse till regeringen. Min förhoppning är att det som Konkurrensverket pekar på och med en utredning från regeringens sida, så kommer vi får en mer transparent prissättning på marknaden.

Men de håller inte med er om att Solör har missbrukat en dominerande ställning?

– Där får vi respektera deras ställningstagande. Det som man kan se av utredningen är ändå att priserna, både Solörs och övriga aktörers, är höga. Sen att bevisa detta är inte lätt, säger Arman Avdic.

Bilden visar Arman Avdic, vd för Mönsterås bostäder AB.
”Jag tror att det kommer påverka både oss kunder och fjärrvärmeföretagen”, säger Arman Avdic om både anmälan och Konkurrensverkets slutsatser.

Även energibolaget är förhållandevis nöjda efter Konkurrensverkets beslut.

– Det är ett bra besked tycker jag, det har vi sagt hela tiden att vi inte på något sätt utnyttjat vår dominerande position. Sen kan jag tycka att deras misstanke om att branschen har för stora marginaler är konstig, säger Anders Pettersson.

Att 58 procent av hyreshöjningen gick till Solör förra året ser han på ett helt annat sätt än Mönsterås bostäder.

– Jag är glad att fjärrvärmepriserna bara slog till 58 procent. Det glädjer mig. Det betyder att de i alla fall har kompenserat sig för prishöjningen.

Annons

Högre hyreshöjning i år

Trots att Konkurrensverkets besked inte helt blev som de hoppade tror Arman Avdic att deras anmälan stärker bostadsbolagets ställning.

– Jag tror att det kommer påverka både oss kunder och fjärrvärmeföretagen och vi har en förhoppning att kortsiktiga beslut med plötsliga höga avgifter ska undvikas i framtiden.

Fjärrvärmeavgiften för 2024 har blivit betydligt beskedligare än året innan, med cirka sju procents höjning. Acceptabelt, enligt Avdic.

– Jag betraktar det som en rimlig höjning. Jag vet att i södra Sverige fick de betydligt högre prishöjningar av samma leverantör.

I år avgjordes hyreshöjningen av Hyresmarknadskommittén efter att Hyresgästföreningen och Mönsterås bostäder inte kom överens. Hyran höjdes med 5,8 procent från 1 mars. Dessutom kom parterna överens om en hyreshöjning på 4,4 procent nästa år.

Trots en mindre avgiftshöjning från Solör i år så blev hyreshöjningen högre. En nödvändighet menar bostadsbolaget.

– Det finns andra faktorer som gör att vi hamnar där vi gör, räntan, rengöringsavgifter, byggpriser med mera.

 

Läs också Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Kvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångest

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.