Kommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen Birgit

Trelleborg 800 hyresgäster fick en ny privat värd när Trelleborgs kommun sålde nästan halva sitt bostadsbolag. Den nya värden har satt i system att renovera tomma lägenheter med hyreshöjningar på upp till 40 procent. "Halva min lön går till hyran", säger Ganimete Behrami, en av hyresgästerna.
Ganimete betalar 25 procent mer i hyra än grannen Birgit.
Foto: Anders Paulsson
Ganimete Behrami betalar 25 procent mer i hyra än grannen Birgit Rasmussen.

I Birgit Rasmussens tvåa ligger det pastellfärgade plastmattor på golven. En färg för varje rum. I badrummet är det målad strukturtapet och ytterligare en plastmatta. Det är välskött men omodernt. Köket är original från när miljonprogramsområdet Fagerängen i Trelleborgs östra utkant stod klart i mitten av sjuttiotalet.

Gammal och nytt. Birgit Rasmussen i sitt kök på Fagerängen. Hemma hos Ganimete Behrami är det nyrenoverat.
Gammal och nytt. Birgit Rasmussen i sitt kök på Fagerängen. Hemma hos Ganimete Behrami är det nyrenoverat.

I det nästan identiska grannhuset bor Ganimete Behrami. De har samma hyresvärd: privatägda Klarabo. Fast hos Ganimete är det genomgående parkettgolv, tvättpelare och golvvärme i badrummet. Det är induktionshäll, inbyggd mikrovågsugn och ett modernt kök som går i vitt, svart och grått.

Men Ganimete Behramis nyrenoverade trerummare gräver ett djupt hål i plånboken varje månad. Halva lönen från jobbet i hemvården går till hyran på drygt 9 200 kronor. Per kvadratmeter betalar hon 25 procent mer än Birgit Rasmussen.
– Visst, det är fint. Men hyran är alldeles för hög egentligen.

Ganimete Behrami, hyresgäst hos Klarabo i Trelleborg, hemma i vardagsrummet.
Ganimete Behrami flyttade i höstas in en nyrenoverad hyrestrea hos Klarabo i Trelleborg.

Trots den saftiga prislappen är det inte bekymmersfritt.
– Jag felanmäler något varje månad. Jag var jätteglad när jag fick lägenheten i höstas. Men det har varit massor med problem. Nu fungerar inte kylen som den ska och tidigare rann vattnet åt fel håll i duschen, säger Ganimete Behrami.

Var sjätte lägenhet redan renoverad

Försäljningen i Trelleborg var en av 2020 års största affärer i landet där kommunala bostäder övergick till privata hyresvärdar. Under 2000-talet har totalt 190 000 allmännyttiga lägenheter sålts. Det visar siffror från Boverket och Hem & Hyra.

Och när det nu har gått snart två år sedan Klarabo köpte 40 procent av Trelleborgshem syns effekten tydligt på hyrorna. Inte bara för Ganimete. Klarabo har redan renoverat 140 av de 800 lägenheterna. Helrenoveringarna kan ge hyreshöjningar på mellan 39 och 42 procent.

Fagerängen, miljonprogram i östra Trelleborg.
Fagerängen, miljonprogramsområdet i östra Trelleborg. Det byggdes av Trelleborgshem. Ny hyresvärd är Klarabo.

Det var en uttalad strategi redan från början: ”Vi kommer att renovera och höja standarden i tomma lägenheter efter hand”, sa vd:n Andreas Morfiadakis till Hem & Hyra i samband med övertaget. Och det är ett mönster som går igen i hela landet.

De stora bostadsjättarna Heimstaden, Akelius och Willhem, som ofta är de som köper när kommunerna säljer, jobbar på samma sätt som Klarabo. De blåser bostäder som blir lediga och där standarden går att höja, men helrenoveringen lyfter inte bara standarden utan även hyran. Sakta men säkert blir de orenoverade lägenheterna med en lägre hyra allt färre.

Läs ocksåPeters hem såldes utan att han visste - 190 000 kommunala lägenheter har blivit privata sedan 2000utförsäljning av allmännyttan, Stångåstaden, Peter Lundqvist, Haninge, Linköping

Miljardaffär i Trelleborg trots protester

För två år sedan stod Niels Nielsen och protesterade utanför kommunfullmäktiges sammanträde i Trelleborg när beslutet om försäljningen skulle klubbas igenom. Han är både förtroendevald i Hyresgästföreningen och hyresgäst hos Klarabo på just Fagerängen. Han är kritisk till de systematiska renoveringarna av tomma lägenheter.

Protester mot försäljningen av Trelleborgshem.
December 2019. Niels Nielsen, Bertil Nilsson, Kenneth Mattsson och Daniel Nyman, alla förtroendevalda inom Hyresgästföreningen i Trelleborgsområdet, protesterade utanför kommunfullmäktige när förslaget om försäljningen av nästan halva Trelleborgshem skulle klubbas.

– Det är inget vi som hyresgästförening kan påverka men jag reagerar ändå. Är det verkligen nödvändigt att sätta in mikrovågsugn och säkerhetsdörr? Man gör allt för att höja standarden och därmed hyrorna, säger Niels Nielsen idag.

Förslaget att sälja stora delar av Trelleborgshem var omskrivet och tongångarna i debatten bitvis högljudda. Hyresgästföreningen varnade för att försäljningen skulle leda till omfattande renoveringar av tomma lägenheter.

Läs ocksåBritt-Marie tar fighten när hyresvärden vill sälja hennes lägenhet: "Det handlar ju om människor"En kvinna står utanför ett hus som Öbo vill sälja.

Oppositionen var kritisk: ”Pengar, pengar, pengar, men inget om hur det här berör upp till 1 000 familjer i Trelleborg”, sade Lennart Höckert (S), under debatten i fullmäktige. Och han håller idag fast vid sin kritik:
– Utförsäljningen var ideologisk. Inget annat.

Men kommunstyrelsens dåvarande ordförande Mikael Rubin (M) försvarade affären. Enligt honom handlade det om att ”säkra Trelleborgshems finansiella ställning” och göra det möjligt för det kommunala bolaget att bygga nytt.

Trelleborgshems försäljning i hamn

Och protesterna var förgäves. Förslaget röstades igenom och ett halvår senare var affären på omkring en miljard kronor i hamn. Idag är Klarabo Trelleborgs största privata hyresvärd.

Jimmy Larsson, fastighetschef på företaget, säger att han är stolt över nivån på de helrenoveringar man har genomfört. Enbart på Fagerängen handlar det om 60 av områdets totalt 359 lägenheter.

– Vi renoverar när lägenheterna har uppnått sin tekniska livslängd. Vi börjar på noll och gör allt så det blir 2022 års standard. Det ska kännas som en ny lägenhet när man kliver in. Det finns både behov och efterfrågan. Hyresgästernas krav på sitt boende sjunker inte, tvärtom, säger Jimmy Larsson.

Läs ocksåFlyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock"En tvådelad bild. Den vänstra är en närbild på en golvmopp på ett golv. Den högra är en bild på en liten familj, en kvinna med bakåtstruket hår i blond hästsvans till vänster, en liten pojke cirka ett år i mitten med vit skjorta och svart fluga, och en man till höger med svart hår.
Jimmy Larsson, fastighetschef på Klarabo.
Jimmy Larsson, fastighetschef på Klarabo.

Men till slut finns det inga billiga lägenheter kvar.
– Jag tycker att våra lägenheter är prisvärda men det är klart att ett rationellt beslut är att välja det billigare alternativet. Men om man väl ser den nyrenoverade lägenheten så blir man väldigt nöjd med sitt boende. Och inga hyresgäster kommer i kläm eftersom vi gör det när lägenheten är tom, säger Jimmy Larsson.

Politiker försvarar bostadsaffären

Erik Lundström (KD), tillfälligt utsedd till kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, är nöjd.
– Min bild är att det bara har varit positivt.

Erik Lundström (KD), tf kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.
Erik Lundström (KD), tf kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.

Men vad tänker du om att hyrorna stiger i takt med renoveringar och det blir allt färre billiga lägenheter kvar på hyresmarknaden?
– Det är ett problem man får titta på men vi har gett Trelleborgshem i uppdrag att bygga billiga lägenheter. Men renoverar man får man också anta att det finns ett behov av det. Många vill bo bra.

Var ska alla bo som inte kan betala för en renoverad eller nybyggd lägenhet?
– Det är lite att dra saken till sin spets att ställa frågan så. Jag ser inget problem med det just nu. Man kan också vända på det och säga att det är bra att folk kan få möjligheten att flytta till en renoverad lägenhet.

Hon har inte råd med renoveringen

Tillbaka till Birgit Rasmussen och hennes orenoverade tvåa. Här är månadshyran 5 700 kronor.
– Om jag vill ha renoverat? Vill och vill. Det är klart att jag vill. Men jag har inte råd. Man ska göra annat än att betala hyra också, säger Birgit Rasmussen.

Hon är sjukpensionär. I vår blir hon riktig pensionär. Och pensionsutbetalningarna räcker inte långt.
– Jag tycker hyran är rätt hög som det är ändå, säger hon.

Birgit Rasmussen, hyresgäst hos Klarabo på Fagerängen.
Birgit Rasmussen, hyresgäst på Fagerängen, med hunden Basse.

Hon funderar lite kring det där med att alla tomma lägenheter renoveras.
– Jag förstår inte var alla ska ta vägen sedan. Det finns många som är fattiga som aldrig kommer att kunna flytta in här. Men det är ju det man gör nu. Byter ut folket som bor här.

Fakta: 60 av 359 lägenheter på Fagerängen är helrenoverade av Klarabo - så mycket höjs hyrorna
  • En etta på 40 kvadratmeter. Hyra före renovering: 3 605 kronor. Hyra efter renovering: 5021 kronor. Höjning: 39 procent.
  • En tvåa på 62 kvadratmeter. Hyra före renovering: 5 250 kronor. Hyra efter renovering: 7 463 kronor. Höjning: 42 procent.
  • En trea på 82,5 kvadratmeter. Hyra före renovering: 6 481 kronor. Hyra efter renovering: 9 207 kronor. Höjning: 42 procent.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå" Förhandlingarna kraschade – ändå höjs Kjells hyra: ”Ett hån från deras sida”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.