Efter förvaltarskandalen på Östermalm – hyresgäster gör klipp när de köper hyreshuset
Hem & Hyra har tidigare avslöjat händelsen med förvaltaren som skulle hjälpa en sjuk kvinna att ta hand om hennes tillgångar, bland annat ett hyreshus på Östermalm. Det slutade med att förvaltaren gav bort kvinnans attraktiva hyresrätter till närstående. Bland annat fick hans ena son kontrakt till två lägenheter i huset.
En av lägenheterna var kvinnans före detta paradvåning på 159 kvadratmeter. Mannens andra sons fru fick också en lägenhet i huset. Samtidigt anlitade förvaltaren en av sina söners företag för att ta hand om kvinnans hyreshus.
Det slutade med att förvaltaren fick sparken när han tillsammans med kvinnan försökte föra över hyreshuset – värt cirka 150 miljoner – till en stiftelse där mannen själv var ordförande.
Men efter det har historien om huset tagit en oväntad vändning. Hyresgästerna, som tidigare bildat en bostadsrättsförening, köpte hela hyreshuset den andra september för att ombilda lägenheterna till bostadsrätter.
”Vill inte kommentera”
Den tidigare sparkade förvaltaren har hela tiden hävdat att kvinnan inte ville sälja till bostadsrättsföreningen utan lägga huset i en stiftelse, men nu visar det sig alltså att kvinnan har erbjudit bostadsrättsföreningen att köpa huset.
Hur det går ihop är svårt att få klarhet i eftersom kvinnans nya förvaltare inte vill svara på några frågor.
– Jag vill inte kommentera det, säger Cecilia Granberg, förvaltare åt kvinnan.
Enligt dokument som Hem & Hyra tagit del av ser det ut som att hyresgästerna som valt att köpa loss sina lägenheter har gjort en riktigt bra affär. Den som köper loss sin lägenhet betalar cirka 71 000 kronor kvadratmetern.
Exempelvis är priset för en 50 kvadratmeter stor tvårummare 3,5 miljoner, då är avgiften 4 000 kronor i månaden, enligt den ekonomiska planen.
För att få lite perspektiv på det hela så är det inte ovanligt att bostadsrätter i närområdet säljs för 140 000 kronor per kvadratmeter.
Renovering krävs
Hem & Hyra har pratat med en av de som varit med i ombildningen och köpt sin lägenhet, som vill vara anonym. Personen vill tona ner att det skulle vara en jättebra affär och lyfter fram föreningens relativt höga belåning, men håller med om att det kan bli en bra affär när huset har renoverats.
– De är som att köpa ett fallfärdigt företag eftersom huset och lägenheterna måste renoveras. Månadskostnaderna är också höga för att vi ska kunna täcka kostnaderna för lån och renoveringen som kommer att hålla på i flera år, säger personen.
Samtidigt visar den ekonomiska planen att föreningen har avsatt 25 miljoner kronor som ska täcka kostnaden för renovering av fastigheten, bland annat badrumsrenovering och stambyte. Detta innebär att den som köper loss sin lägenhet för 71 000 kronor per kvadratmeter redan har betalat för till exempel stambyte och badrumsrenovering.
Tvingades sälja råvindar och lägenheter
Personen berättar också att föreningen har varit tvungna att sälja vindarna för att kunna genomföra affären, dessa ska göras om till lägenheter. Föreningen håller också på att sälja flera tomma lägenheter för att få in pengar.
Värderingen på lägenheterna som ska säljas ligger på cirka 120 000 kronor per kvadratmeter i nuvarande skick. Alltså 50 000 kronor per kvadratmeter högre än de cirka 71 000 som hyresgästerna får köpa för.
– Sedan får vi se hur mycket lägenheterna går för när de säljs. Det kommer att bli mycket arbete med renoveringen men jag hoppas vi kommer kunna driva det här i hamn, säger den före detta hyresgästen.
Frågetecken kring uppsagda
En viktig fråga för den nya bostadsrättsföreningen blir vad som kommer att hända med de hyresgäster i huset som är uppsagda. En av de uppsagda är den sparkade förvaltarens son, som har hyreskontrakt till två lägenheter i huset, den ena är en trerummare och den andra är en en paradvåning på 159 kvadratmeter med en hyra på 13 500 kronor. Båda kontrakten är uppsagda men sonen tar strid för att bo kvar. Ärendena kommer därför att avgöras i hyresnämnden.
Personen i huset som Hem & Hyra har pratat med vill inte uttala sig om uppsägningarna eftersom det är en pågående process.
En förutsättning för att hyresgästerna kunde köpa huset på Östermalm var att de sedan tidigare hade bildat en bostadsrättsförening..
Hyresgästerna hade sedan lämnat in en intresseanmälan om att få köpa huset till Lantmäteriet. Bostadsrättsföreningen har då rätt till hembud, vilket innebär att fastighetsägaren inte kan sälja huset till någon anna köpare utan att först fråga om föreningen vill köpa fastigheten.
Detta förutsatt att bostadsrättsföreningen betalar samma köpesumma som eventuella andra potentiella köpare.
Tiden är en viktig faktor när det gäller ombildning och den hyresgäst som köper sin lägenhet inom en månad från att föreningen tog över huset betalar den insats som står i den ekonomiska planen.
Den hyresgäst som köper efter en månad men inom sex månader får betala insats plus en avgift. Den som köper sex månader efter en ombildning kan få betala marknadspris för lägenheten.