Annons

Efter Hem & Hyras avslöjande om gäng i lägenhetshotell – så reagerar Strömmer: ”Mycket allvarligt”

Nyheter Lägenhetshotell har blivit brottscentraler, med bordeller och gängkriminella som tar över hotellrum för mordkommandon. Det har Hem & Hyra avslöjat. Vi frågade justitieminister Gunnar Strömmer (M) och socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Teresa Carvalho hur de vill stoppa kriminaliteten i lägenhetshotellen.
Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Teresa Carvalho och justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar Hem & Hyras avslöjande om lägenhetshotell som brottsverktyg.
Foto: Polisen/Pressbilder
Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Teresa Carvalho och justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar Hem & Hyras avslöjande om lägenhetshotell som brottsverktyg.

Hem & Hyra har granskat lägenhetshotell och upptäckt grov kriminalitet. Internationella hallicknätverk använder lägenhetshotell i stor skala för att sälja utsatta kvinnor. Och i nästan tio år har sexhandel pågått i ett lägenhetshotell i en fastighet PP Pension äger – med Journalistförbundet, Unionen och Medieföretagen som huvudmän.

Samtidigt har vi kunnat visa hur kriminella grupperingar använder lägenhetshotellen för att planera mord och gömma vapen och droger.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

”Blir arg, tyvärr inte förvånad”

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Teresa Carvalho blir upprörd när hon tar del av granskningen.

Hur reagerar du på det vi kan visa, att gängen numera använder undanskymda lägenhetshotell som drogcentraler, vapengömmor och för att planera mord?

– Jag blir arg, tyvärr inte förvånad. Den grova kriminaliteten breder ut sig i vårt samhälle och vi måste göra mer för att vända utvecklingen.

Läs ocksåEfter sexhandeln i journalisthuset – här flyttar lägenhetshotellet: ”Stick härifrån!”Nu går flyttlasset för lägenhetshotellet, där sexhandel pågått under nära tio år.

 Vad vill du göra åt problemet?

Annons

– Det enda som kan vända den här utvecklingen är att risken för att åka fast ökar. Det kräver polisiärt arbete mot de kriminella men också att branschen tar större ansvar. Inom de större hotellkedjorna vet jag att man jobbat bättre och bättre mot prostitution de senaste åren. Här har lägenhetshotellen att lära. Även om de aldrig kan stoppa allt är jag helt säker på att de skulle kunna vässa sina metoder för att upptäcka och förhindra mer än idag.

En sexköpare stämmer möte med en prostituerad på lägenhetshotellet i Solna, i ett hus som ägs av PP Pension. Chattmeddelandena finns i polisens förundersökning.
En sexköpare stämmer möte med en prostituerad på lägenhetshotellet i Solna, i ett hus som ägs av PP Pension. Chattmeddelandena finns i polisens förundersökning.

”Ansvar att hålla koll”

 Var ligger ansvaret?

– Att driva hotell är en affärsverksamhet, klart man då har ett ansvar att hålla koll så inte ligor kan använda ens hotell för kriminalitet.

Hur reagerar du på det vi kan visa, att prostitutionsnätverk i stor skala använder lägenhetshotell för att sälja utsatta kvinnor?

– Tyvärr är jag inte förvånad. Så länge det finns män som tar sig rätten att köpa utsatta kvinnor kommer vi ha den här brottsligheten. När sexköparna sedan grips och döms börjar de gnälla och tycka synd om sig själva. Jag kan säga att inte känner någon som helst sympati. Samhället behöver göra mycket mer för att sätta dit både de som köper sex liksom de som förmedlar dessa kontakter.

Annons
Läs ocksåEfter Hem & Hyras bordellavslöjande – nu slängs lägenhetshotellet ut ur journalisternas hus: "Borta på söndag"Efter Hem & Hyras avslöjande - nu åker lägenhetshotellet där bordellerna funnits ut från journalisternas hyreshus.

”Är givetvis mycket allvarligt”

Så här reagerar justitieminister Gunnar Strömmer (M) på Hem & Hyras granskningar:

– Att kriminella använder sig av lägenhetshotell för att utföra grova brott är givetvis mycket allvarligt. Därför skärpte vi i somras den hyresrättsliga lagstiftningen för att göra det lättare att vräka hyresgäster som använder lägenheter för att begå brott, så som att förvara narkotika eller vapen.

Gunnar Strömmer trycker på att även värdarna kan ha ett ansvar när prostitution sker i deras fastigheter.

– Om en lägenhet används för bordellverksamhet kan hyresvärden i vissa fall också hållas straffrättsligt ansvarig för det. Nyligen tog regeringen dessutom emot förslag som bland annat skulle innebära utökade möjligheter att döma den som tillhandahåller en lägenhet där gärningspersoner kan avvakta utförandet av brottet eller hålla sig undan från polisen. Till detta kommer att regeringen har vidtagit en rad åtgärder även på andra områden för att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten och återupprätta tryggheten i Sverige.

Läs också Experten rasar över bordellerna i journalisthuset: "Hårresande slappt ägarskap" Vd:n om alla bordeller i lägenhetshotellet: "Kan vara tillfälligheter" Sexköpare på kö i korridoren – så skapar hallicknätverk bordeller på lägenhetshotell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.