Efter Hem & Hyras granskning: Arvika ger lägenheter till misshandlade kvinnor
Målet är att tolv lägenheter per år, eller en i månaden, ska gå till kvinnor som utsatts för våld i nära relationer. Det är förslaget som förväntas gå igenom på bolagets styrelsemöte på Luciadagen.
– Grundproblemet – att det finns dumma karlar som slår sina fruar – det kan vi inte lösa så enkelt. Men när man hör att jourhem är överfulla så förstår man att det också är ett samhällsproblem. Och i ett fastighetsbolag har en ju möjligheten att något litet kunna påverka hur lägenheterna används, säger Lars-Ove Jansson.
Hur fick du idén?
– Jag hörde om Hem & Hyras nyhet på P4 Värmland på fredagen och googlade runt och hittade er artikel och läste mer. Sen funderade jag på det över helgen, pratade med partivänner och la fram ett förslag som hela bolagsstyrelsen i Arvika Fastighets ställde sig bakom. Nu är det tjänstemännen som får ta fram hur det ska fungera.
Tjänstemännen ska utforma hur lägenheterna praktiskt ska komma kvinnojourerna till del. Men grundtanken är att man i varje månadsskifte avsätter en av de 30-40 lägenheter som brukar bli lediga till kvinnor på jourboenden.
-Att ta ut EN av dem är ju inte så vansinnigt mycket. Eftersom vi kan, tycker jag att vi ska göra det i solidaritet med de här kvinnorna.
Behöver en kvinna som erbjuds lägenhet hos er komma från Arvika kommun?
– Nej, jag tror inte att en Arvikakvinna som blivit misshandlad vill bo kvar i Arvika, för hon riskerar möta den där gubben på Konsum. Utan man flyttar nog helst till en annan kommun för att komma ifrån sin plågoande. Och om någon protesterar och säger att de inte står i vår kö så säger jag ”nej, de har inga poäng, för det är ju inte så att de planerat att de ska flytta till Arvika i fall att nån slår dem”. Så det där får vi liksom bortse från. De behöver en lägenhet. Punkt.
Om man kommer från en annan kommun har man ju oftast inte jobb i början. Hur ser du på det?
– Det där är vi medvetna om och har pratat om i Socialdemokraterna. Så ja. Är det så får vi ju lösa det. Vi har ju system för det i Sverige. Det finns försörjningsstöd och är det som krävs initialt för att vi ska skydda en människa och kanske även barn från misshandel, ja då får vi väl göra det. Så enkelt är det.
Vad har ni fått för reaktioner?
– Enbart positiva. Jag känner folk som sitter i andra bolag som gett tummen upp och sagt att de också ska titta på det här. Min och styrelsens förhoppning är ju att fler kommunala bostadsbolag tar efter oss. För tolv lägenheter per år från oss i Arvika det räddar ju inte upp situationen när man hör att det bara i Värmland finns 1000 kvinnor som misshandlas i sitt hem i år. Men kan vi få en boll i rullning så att vi blir fler kommunala bolag som tar ett socialt ansvar. Vi kan inte bara förlita oss på enbart mindre privata fastighetsägare i det här. Utan den som är stor måste vara lite snäll och ödmjuk, säger Lars-Ove Jansson.