Efter Hem & Hyras granskning: Nu varnas hyresvärden av Advokatsamfundet
Artikeln är uppdaterad.
Hem & Hyra har i en lång rad artiklar granskat hyresvärden och advokaten Lars Danckler som ovanligt ofta kräver – och stämmer – sina hyresgäster på olika ersättningar. I samband med utflyttningar har han satt i system att begära pengar för påstådda skador i lägenheterna. Förutom att dra sina hyresgäster inför rätta tjänar han dessutom pengar på att anlita sig själv som ombud, vilket en domare reagerat på.
Efter Hem & Hyras granskningar får Lars Danckler nu en varning av Advokatsamfundets disciplinnämnd.
Den tidigare hyresgästen Emma Samuelsson-Hurtig var den som anmälde honom.
– Jag tycker inte att en varning räcker. Han borde ha fått böter, det hade svidit mer, säger hon nu.
Emma Samuelsson-Hurtig var desperat efter en lägenhet när hon skrev på hyreskontraktet på hans advokatkontor för två år sedan. Enligt kontraktet gick hon med på att betala allt som gick sönder i lägenheten utanför skånska Eslöv. Och hon lovade dessutom att betala Lars Danckler 10 000 kronor om hon flyttade ut inom ett år. Det senare valde dock Lars Danckler att dra tillbaka när hon sa att hon skulle vända sig till hyresnämnden.
Skrev på hyreskontrakt på advokatkontoret
Att hon skrev under hyreskontraktet på Lars Dancklers kontor är det som Advokatsamfundet nu vänder sig mot. I och med att de har träffats på hans advokatkontor faller det också inom ramen för hans advokatverksamhet. Då ska ”advokatetiska principer” gälla. När Lars Danckler inte gav henne rådet att anlita ett eget ombud innebar det ett ”allvarligt åsidosättande av god advokatsed”. Därför blir han nu varnad.
– Jag är supernöjd med att jag anmälde honom. Men jag tycker att han borde ha fått betala ett högre pris. Han är inte lämpad att vara hyresvärd över huvud taget.
Lars Danckler har även agerat ombud för sitt eget fastighetsbolag, med lägenheter i Hörby och Stockamöllan, i olika tvister i rätten. Även detta anmälde Emma Samuelsson-Hurtig men Advokatsamfundet menar att det inte är visat att hon personligen är berörd av det.
När Hem & Hyra ringer Lars Danckler för en kommentar avslutar han samtalet direkt. I sitt yttrande till Advokatsamfundet menar han dock att han agerat som fastighetsägare i kontakten med hyresgästen och att det inte funnits någon risk för sammanblandning av rollerna.
”Kritiken saknar grund”
Emmas anmälan mot Lars Danckler är inte den enda disciplinnämnden har utrett.
Efter Hem & Hyras första artiklar startade disciplinnämnden på eget initiativ ett ärende. I det beslutet konstaterar nämnden ganska kort att det inte är visat att Lars Danckler har brutit mot ”god advokatsed”.
I beslutet går nämnden övergripande igenom artiklarna och Danckler svarar övergripande på kritiken. Han säger bland annat till nämnden att innehållet i artiklarna ”är vilseledande och oriktigt” och att ”kritiken saknar grund”.
Till Hem & Hyra har Lars Danckler inte velat utveckla sina svar.
Läs mer om de drabbade hyresgästerna här:
Yasmine stämd när hon ville flytta – nu har hon vunnit över advokaten
Stephanie drogs inför rätta för trasig tapet – här är advokaten som stämmer sina hyresgäster: ”Satt det i system”
Robin skulle skriva på vid besiktningen – utan att få läsa värdens protokoll: ”Hade kunna kräva mig på 80 000”
- Det kan gå till på olika sätt när Advokatsamfundet undersöker om en av deras medlemmar brutit mot de yrkesetiska reglerna.
- Om en person som själv haft kontakt med en advokat och tycker att den gjort fel och anmäler detta måste Advokatsamfundet inleda ett disciplinärende. Anmälan kan vara enkelt skriven – det är upp till samfundet att utreda om advokaten överträtt de etiska reglerna.
- Om någon som själv inte är direkt berörd (”saklegitimerad”) hör av sig kan Advokatsamfundet ändå välja att inleda ett disciplinärende, även om de inte har någon skyldighet att göra det.
- Advokatsamfundet kan också på eget initiativ granska sina medlemmars agerande.
- Möjliga påföljder för en advokat som brutit mot god advokatsed är erinran, varning, varning med straffavgift eller – i de allvarligaste fallen – uteslutning ur samfundet.
- Det är Advokatsamfunds disciplinnämnd som prövar ärenden. Nämnden består av elva ledamöter.